Xerrada-col·loqui «Vaga de la Canadenca 1919. La conquesta de la jornada de 8 hores. I ara què?»

Dimecres, 27 febrer, 2019 - 19:00

Suggerit

El 5 de febrer de 1919, ara farà cent anys, va començar a Barcelona la coneguda popularment com la Vaga de La Canadiense, de la qual potser els vostres pares o avis us n’han parlat. “La Canadiense” era una multinacional que es dedicava principalment a la producció i distribució de l’electricitat de Barcelona, i també a l’explotació dels Tramvies de Barcelona i Ferrocarrils de Catalunya. Estava situada al capdavall de l’Avinguda del Paralel·l, i encara la podem reconeixer per les tres xemeneies, que resten en peu.

Aquella lluita obrera, que va durar 44 dies, va acabar sent una de les grans vagues generals de la història de Catalunya i va paralitzar un 70% de la indústria de la capital i  comarques properes. Estava en joc, i van aconseguir, la readmissió dels acomiadats, el dret de sindicació, l’augment dels salaris i la jornada laboral de 8 hores. Cent anys després encara no s’ha reduït ni un minut la jornada.

L’Equip de Pastoral Obrera de Badalona volem fer un acte de record, diàleg i reflexió perquè els treballadors i treballadores d’avui tenim moltes coses a aprendre si volem seguir lluitant per reduir la jornada laboral que, en les seves consequències pràctiques significaria menys explotació i exclusió, i més treball digne per a tothom. És ben cert que les circumstàncies actuals no són aquelles, tanmateix val la pena plantejar-nos seriosament: És una bogeria, avui, reivindicar la reducció de la jornada laboral? Quines dificultats hauríem d’afrontar? Quines consequències positives tindria? En resum, quins valors hem de recuperar d’aquella lluita obrera de fa 100 anys?

Us convidem a aquesta xerrada-col·loqui.

COM CONNECTAR-NOS

ACO ACCIÓ CATÒLICA OBRERA
C/Tapioles, 10 2n, 08004 Barcelona
hola@acocat.org
93 505 86 86

APUNTA'T A L'E-BUTLLETÍ

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si vostè és un visitant humà i així evitar l'enviament de correu brossa.