Please enable JS

Amb Jaume Botey al Salvador

març 08/Joaquim Villanueva/

L’agost de 1992 un grup de joves catalans amb inquietuds polítiques i socials vàrem tenir la possibilitat de realitzar una estada d’un mes a El Salvador en un camp de treball organitzat pel SETEM. El Salvador sortia d’una cruenta guerra civil de més de 12 anys que va deixar uns 75.000 morts i desapareguts.

Aquest camp va ser dels primers que es va poder realitzar després del conflicte i la signatura dels acords de pau. Aquesta experiència ens va marcar a totes i a tots i, a partir d’aquí, van sorgir diverses iniciatives per tal de poder continuar l’intercanvi d’experiències i col·laboracions. En el cas de la gent d’Igualada i de la comarca de l’Anoia aquesta col·laboració es va concretar en la creació d’una entitat —Associació d’Agermanament Igualada - Nueva Esperanza— i la materialització de l’agermanament de la ciutat d’Igualada amb la comunitat de Nueva Esperanza del Salvador.

A partir de la signatura dels acords de pau feta entre el govern salvadoreny i el FMLN (Frente Farabundo Martí de Liberación Nacional) una de les prioritats era la celebració, el 20 de març del 1994, d’unes eleccions lliures i democràtiques al país centreamericà amb la cobertura de les Nacions Unides. Davant la celebració d’aquestes eleccions, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va organitzar una delegació d’observadors per vetllar pel seu bon desenvolupament.

És en aquesta delegació on vaig tenir l’oportunitat de conèixer a en Jaume Botey, malauradament mort el 15 de febrer passat. Ell anava en representació de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat en qualitat de regidor. Durant aquells dies, tots plegats vivint i compartint l’experiència amb una barreja d’esperança i inquietud, vaig poder copsar el seu cristianisme militant que el portava a estar present en molts àmbits a la recerca i, com no, a la concreció d’un món més just. Atent sempre a totes les iniciatives solidàries, va mostrar molt d’interès en l’experiència de l’agermanament i vam poder compartir, juntament amb en Xavier Badia, representant com a tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada a la delegació d’observadors, algunes hores d’intercanvi d’idees, experiències i reflexions. Va ser molt enriquidor com a persona i com a creient.

En Jaume Botey era una persona amb una gran capacitat d’anàlisi i amb un gran sentit crític, alhora que sempre transmetia amb la seva discreció i bonhomia un fil d’esperança, inclús davant les situacions més difícils i complexes.

Com bé diu el seu recordatori: «Home de profunda espiritualitat, Inspirat en l’Evangeli. Veig un cel nou i una terra nova.»

 

Joaquim Villanueva
Coordinador d'ACO

PS. Justament a l’acabar aquest escrit rebo la notícia on s'informa que el Papa Francesc nomenarà sant a Monsenyor Romero. Bona notícia que un màrtir i veu dels més humils en un país castigat per molts anys de violència i desigualtats extremes arribi a la santificació.



Altres articles


Som la Rocío Elvira, en Jordi Soriano (presidents), l'Àngela Rodríguez (coordinadora general) i en Pepe Rodado (consiliari general), les persones que formem el Comitè Permanent de l’ACO.

Periòdicament escriurem en aquest blog col·lectiu per explicar què fem i què pensem. 

Volem acostar-vos l’experiència d’estar al davant del moviment durant el temps que ens heu confiat. Us mostrarem la cuina i els fogons, allò que habitualment no es veu: la coresponsabilitat, la il·lusió, com ens amarem de tots vosaltres i també el cansament, la convivència amb altres responsabilitats i com recuperem forces. Tot plegat, us ho anirem explicant a cau d’orella.