Please enable JS

L’experiència al «Congreso de Laicos 2020-Pueblo de Dios en salida»

març 09/Santi Boza/

Durant els passats dies 14 al 16 de febrer de 2020 va tenir lloc al Pabellón de Cristal de la Casa de Campo de Madrid la celebració del «Congreso de Laicos 2020-Pueblo de Dios en Salida». Per part del nostre moviment ACO vàrem participar, a banda de nosaltres com a president i presidenta, alguna i algun altre militant representant de delegacions de Pastoral Obrera o altres entitats a les que estan vinculats.

Aquest Congrés proposat per la Conferència Episcopal Espanyola i encomanada a la Comisión Episcopal de Apostolado Seglar, tenia marcat com a objectiu general donar un impuls al paper que el laïcat ha de desenvolupar dins la nostra Església, que serveixi com a resposta als reptes que l’anunci de l’Evangeli té per totes i tots els creients, com a motiu d’esperança, alegria i acompanyament.

Des de les diferents diòcesis de tota Espanya es va anar treballant prèviament en un procés de coordinació precongressual elaborant un document-qüestionari anomenat «Un laicado en acción»fent servir el mètode de discerniment proposat pel papa Francesc, basat en el Reconèixer, Interpretar i Triar que tan familiar pot resultar-nos als que, habituats al mètode de la revisió de vida, podríem identificar amb el Veure, Jutjar i Actuar.

La segona etapa és pròpiament la que vàrem viure al Congrés. Organitzats en quatre itineraris: Primer Anunci, Acompanyament, Processos Formatius i Presència en la Vida Pública, les i els participants vàrem tenir oportunitat de treballar diferents línies temàtiques que partien d’una ponència inicial, per passar a compartir experiències concretes a mode de testimoni i un treball posterior per grups. En el guió pels grups de reflexió ens compartien que aquest temps de reunió era un moment fonamental i que havíem de realitzar un exercici de discerniment i plantejament de propostes. Contestàvem  a tres preguntes: 1-Quines actituds convertir? Canvis concrets que veiem necessari incorporar personalment i comunitàriament; 2-Quins processos activar? Camins concrets que hem d’obrir per a créixer i avançar; 3-Quins projectes proposar? Pla, acció, iniciativa o activitat específica que permeti convertir actituds i processos.

Aquests reptes es van recollir en una ponència final a mode de resum. 

La tercera etapa, anomenada post-Congrés, tot just ara comença i en la qual ha de quedar garantida la continuïtat del que durant els dies del Congrés ha estat viscut i treballat. En aquest sentit, per exemple, la diòcesi de Barcelona s’ha trobat el 7 de març per donar a conèixer les conclusions recollides a la ponència final i de quina forma podem construir en comunió aquests processos de transformació que la nostra Església i la nostra societat ens demana i necessita.

Sens dubte, el veritable repte ens el trobem ara en afrontar la forma en com podem respondre de manera responsable i compromesa a allò que aquest procés de discerniment i comunió ens demana. El Congrés només és un punt de partida per sortir a ser llum. El moment de grans canvis, que com a Església i societat estem vivint i en què ens trobem immersos, requereix grans reptes que no són aliens al nostre Moviment i que tenim pendents, per exemple, en la celebració del nostre proper XII Consell al maig de 2021.  

Perquè som Església i ens l’estimem, volem participar de ple dret i continuar col·laborant i treballant allà a on ens demanen o valorem que hem d’estar.  Hem pogut explicar ACO a moltes companyes i companys que no ens coneixien i presentar-nos també a bisbes i capellans expressant el nostre sentit de sinodalitat que ens creiem i que hem d’anar construint. 

Maria Martínez i Santi Boza



Altres articles


Som la Rocío Elvira, en Jordi Soriano (presidents), l'Àngela Rodríguez (coordinadora general) i en Pepe Rodado (consiliari general), les persones que formem el Comitè Permanent de l’ACO.

Periòdicament escriurem en aquest blog col·lectiu per explicar què fem i què pensem. 

Volem acostar-vos l’experiència d’estar al davant del moviment durant el temps que ens heu confiat. Us mostrarem la cuina i els fogons, allò que habitualment no es veu: la coresponsabilitat, la il·lusió, com ens amarem de tots vosaltres i també el cansament, la convivència amb altres responsabilitats i com recuperem forces. Tot plegat, us ho anirem explicant a cau d’orella.