El Lloc de la dona rep l’ajut solidari de l’ACO

L’entitat de religioses oblates treballa amb dones en contextos de prostitució

“La inserció laboral és el camí perquè les dones que exerceixen la prostitució puguin pensar en tenir una alternativa diferent”, explica la Nieves de León, religiosa oblata i directora d’El Lloc de la dona a Barcelona. Aquesta entitat és la destinatària de la col·laboració solidària que cada any l’ACO dedica del pressupost. Enguany han estat 1.000 € que es destinaran als projectes que tiren endavant les oblates de Barcelona, presents al barri del Raval des del 1984.

El carisma d’aquestes religioses arrelades a quinze països és treballar amb dones en context de prostitució i tràfic amb fins d'explotació sexual. Són aproximadament 500 religioses a tot el món i a Espanya estan a vàries ciutats com Mallorca, Madrid, València, Sevilla, Barcelona, Bilbao, Santiago o Las Palmas. A totes les ciutats treballen en projectes de característiques similars al de Barcelona.

El 90% de les dones que atenen són subsaharianes, principalment nigerianes i el 80% d’aquestes no tenen papers, “fet que dificulta la inserció laboral”. "Per a la cultura africana la maternitat és un element fonamental, la majoria de les dones que atenem són joves i amb fills al seu càrrec, aquest fet alenteix els processos d'inserció”. Moltes són víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual i han patit situacions personals de molta violència. Hi arriben a les oblates bé pel boca a boca o bé derivades pels serveis socials. “Saben que tenim beques perquè puguin formar-se i deixar durant aquest temps la prostitució, per això s’ha de treballar la motivació”, relata la Nieves de León.

Des de que la dona entra a l’entitat, s’obre un període d’uns dos anys d’acompanyament: “Els hi costa la regularitat. L'horari d'assistència als cursos les obliga a deixar el carrer i algunes abandonen. Però altres comencen a descobrir que sí que poden”, defensa Nieves de León. Primer es treballa el coneixement de l’idioma (necessari per a demostrar l’arrelament, ensenyament que les dones no veuen com una prioritat) i en alguns casos fins i tot l’alfabetització. En aquesta tasca col·laboren sobretot les 30 voluntàries del projecte.

A banda d'axiò, tenen el programa De portes endins als barris de Les Corts i Sants en què ofereixen una atenció integral a les dones que estan a pisos i clubs, aquestes bàsicament provinents de Sudamèrica i dels països de l’est d’Europa.

També es fa una formació pre-laboral, per adquirir unes habilitats bàsiques necessàries per desenvolupar una feina (puntualitat, hàbits laborals...). Un cop la dona ha estat regularitzada es fan cursos laborals específics per a la cura de persones grans, de neteja, de cuina, de costura... El lloc de la dona ha impulsat una empresa social, Dona Kolors, que elabora complements de moda i de la llar de disseny propi (collars, bosses, ventalls...) i també cus per tercers o fa treballs de confecció per encàrrecs d’empreses. Fins al moment tenen quatre persones d’estructura i quatre dones que han fet el curs de formació i han estat contractades com a costureres. L’empresa encara no se sosté amb la pròpia activitat econòmica i esperen que durant 2016 pugui assolir-se aquest objectiu.

El mot “oblates” te l’origen en “oblació” o entrega. L’orde d’Oblates del Santíssim Redemptor té un fundador català benedictí (Mons. Josep M. Benito Serra) i una fundadora suïssa (Antonia María de Oviedo y Schönthal). Van començar el 1870 a Cienpozuelos (Madrid) i són contemporànies de les adoratrius, que tenen el mateix carisma. Podeu consultar la darrera memòria publicada.

COM CONNECTAR-NOS

ACO ACCIÓ CATÒLICA OBRERA
C/Tapioles, 10 2n, 08004 Barcelona
hola@acocat.org
93 505 86 86

APUNTA'T A L'E-BUTLLETÍ

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si vostè és un visitant humà i així evitar l'enviament de correu brossa.