Please enable JS

“Déu ens crida a construir un món de relacions fraternals”

Parlem amb Quim Pons, jesuïta, i proper ponent a la Jornada General del 12 d’octubre

setembre 14/Joan Andreu Parra/

Ja hi estem de ple posats en l’organització de la Jornada General del proper 12 d'octubre en què començarem el curs i el treball de la nova prioritat “Passem de la indignació a l’acció alliberadora”. Hem parlat amb Quim Pons, que ens farà una ponència-testimoni sobre el fonament de la seva militància cristiana.

Qui és en Quim Pons?

Sóc jesuïta. Vaig treballar durant dos anys amb el Servei Jesuïta als Refugiats, a l’Àfrica dels grans Llacs, quan la guerra de Ruanda, amb el gran èxode de refugiats hutus que van haver de fugir cap el Congo i Tanzània.  Després, vaig compaginar els meus estudis de teologia amb la direcció del Centre d’acollida per africans Sant Pau, l’actual Centre Sant Pau de Mataró, depenent de Càritas. Durant deu anys he estat director de la Fundació Migra Studium i en ella vàrem crear el grup de visites al CIE de la Zona Franca. Des de fa tres anys, sóc al barri de Bellvitge, on treballo a la Parròquia Mare de Déu de Bellvitge i al C.E. Joan XXIII. També col·laboro a la Fundació la Vinya d’acció social, entitat que pren cura de l’acció social de les parròquies dels barris de Bellvitge i el Gornal.

De què ens parlaràs a la ponència?

En el marc del tema que treballareu aquest any a l’ACO: “Passem de la indignació a l’acció alliberadora”, se m’ha demanat  que us parli de cóm he anat formulant la meva experiència espiritual enmig de l’acció social que m’ha anat preocupant i ocupant al llarg d’aquests anys. Jo diria que el format serà més el d’un testimoni que el d’una ponència.

En què fonamentes la teva militància?

La meva militància cristiana la fonamento en la meva consciència de ser fill estimat de Déu, d’un Déu que és Pare/Mare i que ens crida a construir un món de relacions fraternals, de creure’ns que som germans els uns dels altres, més enllà de la diversitat cultural o religiosa que es pugui donar. Es a dir, fonamentat en la tasca d’anar construint el Regne de Déu.

La teva lluita ha estat molt centrada en l'àmbit de la immigració, des de Migra Studium i també fent força en el tancament dels CIEs. Què podem fer els cristians davant aquesta nova crisi de refugiats?

Al llarg d’aquests dies molts cristians ens hem fet aquesta pregunta. En aquest sentit, s’ha creat una xarxa d’entitats d’acció social de l’Església a Espanya que uniran els seus recursos per impulsar una acollida  generosa i coordinada als refugiats que arribin al nostre país. A aquesta xarxa participen: Caritas, la Comisión Episcopal de Migraciones, CONFER (URC),  Justícia i Pau i el Sector Social de la Companyia de Jesús. Ja s’anirà informant dels passos que es vagin prenent.



Altres articles