Please enable JS
Dani Jover acompanyat dels participants al Comitè General.

«Viure la responsabilitat joiosament», amb Dani Jover

Segon Comitè General de curs celebrat el 23 d’octubre

octubre 25/Joan Andreu Parra/

«Viure la responsabilitat amb alegria és l’única manera d’exercir la responsabilitat per als cristians», va ser la tesi principal de Dani Jover Torregrosa, educador i emprenedor social, que va desenvolupar al Comitè General formatiu que portava per títol Viure la responsabilitat joiosament i que l’ACO va celebrar el dissabte 23 d’octubre.

El ponent va argumentar que «responsabilitat i alegria no són un oxímoron» i va advocar per superar la «tradició culpabilitzadora del militantisme sacrificial en el sentit que assumir una responsabilitat és assumir càrregues». «Una responsabilitat que t’amargui, és una mala responsabilitat», va concloure.  Probablement, aquesta idea és la que allunya de la responsabilitat moltes persones que prefereixen no cremar-se. Jover va recordar el significat de responsabilitat, que és «la capacitat i la possibilitat de donar resposta. Una resposta que pot ser prefabricada o bé creativa, si la construïm».

L’autor del darrer Anem a fons de l’ACO, va contraposar dos camins a l’hora d’exercir la responsabilitat: el clàssic, amb un lideratge fort i autoritari (envoltat de trets tòxics i patològics com masoquisme, ansietat, neurosi i obsessió) i el de la responsabilitat compartida. «El millor exemple el trobem en el Papa i el col·legi cardenalici. Episcopus, malgrat la degeneració posterior, ens diu que la tradició col·legida és consubstancial a l’Església», va sostenir. «En la tradició cristiana podem trobar el poder com a servei i cooperació o bé el poder com a domini i imposició», va continuar.

 

«La responsabilitat és una cosa molt seriosa»
Jover va voler remarcar que «la nostra primera responsabilitat és en néixer: el fet de ser protagonistes de la nostra vida i responsabilitzar-nos de viure, de conviure, de tenir una vida plena». En aquest sentit, va convidar a «superar marcs ideològics que ens porten a pensar que la responsabilitat és només per a uns líders elegits» i a «viure la responsabilitat amb goig, com a factor d’alegria i no pas amb preocupació i por».

El ponent, procliu a les tríades, va ajudar-se del misteri de la Santíssima Trinitat i la pericoresi (interpenetració de les tres naturaleses: Pare, Fill i Esperit Sant) per explicar la responsabilitat i va proposar un doble triangle: Solidaritat-Sobrietat-Interioritat i Respecte-Confiança-Cura. També va fer servir alguns símbols marins per explicar alguns trets de la responsabilitat.

Finalment, va alertar davant tres temptacions a l’assumir la responsabilitat: projectar la nostra personalitat i marcar amb aquests trets l’exercici de la responsabilitat; prescindir de l’habilitat organitzativa («l’organització és la manera de fer viable i realitzable allò que és desitjable»); i la desmesura, no tenir un sentit del límit («les metes han de ser assequibles; cal una relació entre metes, mètodes i mitjans adequats»). I va concloure: «El sentit de la responsabilitat és l’art de conjugar el desitjable amb el possible. El morter d’aquest pont és Déu, saber-nos obrers de la vinya del Senyor.»

El Comitè General es va iniciar amb la pregària que va elaborar la zona del Vallès Oriental i es va recordar la figura de la militant històrica del Baix Llobregat, Victòria Casas Rodríguez, que va morir el 21 d’octubre passat. En la mateixa trobada s’ha informat que els grups podran fer les esmenes als nous Document d’Identitat, Normes de funcionament i Carta Econòmica que s’han proposat a través d’uns formularis i s’ha ampliat el termini per fer-ho fins al 19 de gener del 2022. Per últim, es va valorar positivament la darrera Jornada General.

A l'enllaç teniu disponible la xerrada en format àudio:

 

A l’enllaç teniu disponible l’àlbum de fotografies: https://flic.kr/s/aHsmX1P4Qd.

 

20211023 Comitè General formatiu amb Dani Jover



Altres articles