Please enable JS
Membres del Grup de Diàleg Interreligiós del Besòs i El Maresme

Jordi Espí: «És important mantenir la capacitat de mirar els ulls de l’altre i de reconèixer en ell un germà»

El consiliari d'ACO participa al Grup de Diàleg Interreligiós del Besòs i El Maresme

juliol 07/Joan Andreu Parra/

El consiliari de l'ACO de la zona Besòs, Jordi Espí Vives, participa al Grup de Diàleg Interreligiós del Besòs i El Maresme. El seu testimoni forma part del Dossier sobre el diàleg interreligiós que trobareu a la propera revista Salillum. Aquí teniu la seva opinió:

 

Des de que participes en iniciatives de diàleg interreligiós quins estereotips que tenies han caigut?

De fet ja fa temps que participo en grups de diàleg, primer a Mataró on vaig col·laborar com a consiliari en Justícia i Pau del Maresme durant onze anys, i aquí a les parròquies del Besòs-Maresme porto cinc anys. La millor manera d’evitar estereotips és la comunicació i la relació interpersonal. És important mantenir la capacitat de mirar els ulls de l’altre i de reconèixer en ell un germà. 

 

Aquestes altres creences t'han ajudat a descobrir o redescobrir dimensions de la pròpia tradició religiosa que les tenies oblidades, ignorades, deixades o menyspreades? En quin sentit està canviant la teva fe?

El contacte amb la religió musulmana ha reafirmat en mi la convicció que tots soms fills del Pare; o potser, dit millor, que Déu Pare estima tots els seus fills; i quan un ésser humà prega a Déu de moltes maneres i des de diverses tradicions religioses, en primer lloc i abans que res, escolta un fill que se li adreça.

 

Quines són les principals dificultats per aquestes iniciatives?

La principal dificultat alhora de plantejar una celebració interreligiosa és que el punt de partença dels seus participants no és el mateix. També hem de respectar que l’ús que fem cristians i musulmans dels respectius textos sagrats no és el mateix. 

 

Com animaries a membres de la teva comunitat a conèixer altres tradicions religioses?

De fet alguns membres de les comunitats parroquials de Sant Paulí de Nola i de Sant Pere Ermengol ja participen d’aquest grup de diàleg interreligiós. Valoro que aquestes membres de les parròquies fan una experiència positiva de trobada amb persones d’altres tradicions religioses i en el fet de compartir espais de relació comuns.

 

Quines accions que feu consideres que encarnen el diàleg interreligiós amb autenticitat?

Un aspecte important a créixer és la solidaritat amb els germans més necessitats; aquesta preocupació pel germà que pateix és comuna a totes les tradicions religioses. La possibilitat de compartir projectes comuns en aquest sentit és un camí a concretar en un futur immediat.

 

Quines accions feu públiques preparades i convocades amb altres entitats civils, escoles...?

En concret, i com a primer pas, hem convocat un celebració interreligiosa en una plaça del Besòs-Maresme el passat diumenge 20 de maig en el que hem participat quatre entitats religioses. Tot i que la participació ha estat diversa és un primer pas que hem de valorar i continuar avançant en aquest camí.



Altres articles