Please enable JS
Presidents entrant i sortint, consilaris generals entrant i sortint i la presidenta Rocío Elvira.

Jordi Soriano Márquez escollit president de l’ACO a la 69a Jornada General

El consiliari Jaume Fontbona ha estat el ponent convidat

novembre 11/Joan Andreu Parra/

El militant de la zona Barcelona Nord Jordi Soriano Márquez ha estat escollit president del moviment Acció Catòlica Obrera en la celebració de la 69a Jornada General als Salesians d’Horta de Barcelona i compartirà la responsabilitat amb la presidenta Rocío Elvira. «Soc un militant de base, amb 45 anys de militància i agraeixo la vostra confiança. La meva porta sempre serà oberta a les vostres aportacions. Espero saber retornar tot el suport que he rebut al meu grup dels companys, consiliaris, altres militants», van ser les primeres paraules del Jordi Soriano a la militància. En l’elecció del president, que pren el relleu de Santi Boza, també ha concorregut un altre candidat, Jordi Cordero Rigol: «El sí al Jordi Soriano és un senyal del Déu vivent. Som uns servidors, allà on estiguem. Acceptar l'oferiment de la presidència es fa amb la confiança que enforteix la meva fe i la consciència obrera», va dir.

Segons el cens, eren 94 els grups que podien participar i ho han fet 77 (82%) amb els següents resultats: 37 Jordi Cordero, 39 Jordi Soriano, 1 en blanc. Igualment, Pepe Rodado és el nou consiliari general tot prenent el relleu de Pepe Baena, que ho ha estat els darrers quatre anys. «Pepe i Santi heu aportat caliu, tendresa i esperit d’escolta. Estem molt agraïts que ens hagueu acompanyat en aquest servei», va reconèixer la Rocío.

 

Ponència i testimonis

«Un Consell que enamora. “Jo soc el camí, la veritat i la vida” (Jn 14,6)», ha estat el lema de la Jornada i objecte de la ponència de Jaume Fontbona: «El Consell que enamora és una experiència sinodal». La idea era donar les primeres orientacions i animar a la participació en el Consell. El teòleg i consiliari del moviment, Jaume Fontbona, ha remarcat que «el Consell és un kairós (moment suprem i oportú) d’escolta: cal escoltar la militància, i després descobrir-hi, amb la unció de l’Esperit, el camí a fer junts, tot i ser diferents, com a moviment evangelitzador en el món obrer». 

Fontbona considera que el Consell ens ha d’enamorar «perquè és una experiència sinodal, de caminar junts cap al Regne de Déu amb la força i el sosteniment de l’Esperit que l’amor de Déu Pare ha vessat en els nostres cors (cf. Rm 5,5)». I destaca la importància d’arribar al consens: «Tenim el Consell per fer experiència d’activar el consens entre els i les militants i els i les consiliaris de l’ACO, com a Poble de Déu que som.» I recorda que «la finalitat del consens és assolir un pensament comú i no purament el desig de la majoria».

Jaume Fontbona ha estat precedit per tres testimonis de militants que han explicat la seva experiència de sinodalitat: Maria Bargalló, Pere Pérez i Vicky Sánchez. El Pere va compartir la seva experiència sinodal a la delegació de Pastoral Obrera de la diòcesi de Terrassa i va dir que «l’estima i l’escolta fan possible el fet de caminar junts. En el procés sinodal que l'Església està fent és imprescindible fer sentir la veu dels moviments i de la Pastoral Obrera». La Vicky Sánchez va compartir com cuidar, animar i dinamitzar la comunitat (en el seu cas, fa set anys que participa al Consell Pastoral de la parròquia de Sant Francesc d’Assís, de Bellavista), així com obrir-se al barri i a la resta d’entitats són elements imprescindibles per a desenvolupar la missió: «Parlar de sinodalitat és parlar de pluralitat, no uniformitat i homogeneïtat. Soc Església i em sento Església. Soc responsable i soc protagonista. Ser comunió i caminar junts en la missió evangelitzadora», va dir. El testimoni de Maria Bargalló, de la Xarxa Laudato Si, va haver de ser llegit perquè no va poder ser-hi present. 

Després dels testimonis i la ponència va haver-hi un interessant torn d’intervencions, preguntes i respostes. Aquí es va recordar que l’ACO no és un moviment assembleari i que la tercera nota de l’acció catòlica ens condueix a aprendre a treballar en equip, a posar-se d’acord. Tot això passa per l’escolta que demana un diàleg: «Diàleg és a) posar-se en la pell de l’altre; b) entendre el seu llenguatge; c) caritat (l’altre és tan important com tu); i d) la raó, la veritat s’ha de buscar conjuntament», va explicar Fontbona.

 

Eucaristia presidida pel bisbe Sergi Gordo

L’Eucaristia ha estat presidida pel bisbe Sergi Gordo, auxiliar de Barcelona i responsable de la Pastoral Obrera a la Conferència Episcopal Tarraconense que ha compartit bona part de la Jornada amb els militants. En la celebració al santuari del col·legi Sant Joan Bosco ha estat acompanyat de Pepe Baena (consiliari general sortint) i Pepe Rodado (nou consiliari general). «Les experiències sinodals a l’ACO fa molt de temps que les vivim. És temps d'aprofundir-les», ha dit el bisbe. I ha recordat que «Jesús ha vingut per tothom i volem compartir amb la gent i amb humilitat aquesta bona notícia».

En el manifest «Un cor lliure d’egoismes i preocupat pel bé comú» que la zona Besòs ha preparat per aquest curs es fa palès que «Jesús a l’Evangeli ens convida a tenir un cor que ens permeti deslliurar-nos dels nostres egoismes, de poder, de riquesa, de violència... i preocupar-nos pel bé comú, per exemple: Lc 12,33-34: “Perquè on teniu el tresor, hi teniu el cor”». A la convocatòria han participat uns 300 militants, amics i simpatitzants i l’acte s’ha pogut seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #JGACO2022. A l'enllaç podeu consultar el Dossier de la Jornada i l'Anem a fons n. 30Perdonar-se, perdonar i rebre el perdó de Déu, de M. Jesús Rodríguez.

 

Àlbum de fotografies i ressò premsa

Diferents mitjans s’han fet ressò de la Jornada General:

Als enllaços podeu consultar els àlbums de fotografies:



Altres articles