El dimecres de Pasqua, a 84 anys, el fotoperiodista colomenc que fotografiava amb els ulls dels empobrits, Joan Guerrero Luque (Tarifa, 1940), “el vell guerrer” com ell firmava, va morir. Des d’aquest espai volem fer públic l’agraïment per la seva proximitat i generositat envers la Pastoral Obrera: sense anar més lluny, el dossier “Recuperem la bellesa de la vellesa” que es va publicar al darrer número de Salillum tenia una selecció de fotos on es mostrava la tendresa de la vellesa en diferents llocs del món, que el Joan mateix va cedir a l’ACO (com havia fet en ocasions anteriors per a aquesta mateixa publicació o bé participant en una premonitòria Jornada de Comunicació del 2018 dedicada a la postveritat, amb David Fernàndez).
“A la fotografia és molt important captar el moment del gest o la mirada que emociona al qui la veu… Les perifèries són l’entorn dels més febles. Allà hi ha la bellesa. Quantes vegades he anat a la Mina i no m’ha passat res! Que content d’haver fet aquesta feina”, ens deia el maig del 2022 quan el vam entrevistar a l’espai Llevat dins la pasta, de Ràdio Estel. I recordava els seus inicis com a obrer manual. Al codi QR del peu podeu recuperar l’entrevista: https://www.ivoox.com/juan-guerrero-fotografiant-amb-els-ulls-dels-pobres-audios-mp3_rf_87768551_1.html
En efecte, la Pasqua (que acabem tot just de sobrepassar) és una lluita per l’esperança, proveïts de la perseverança, la paciència i la confiança que el gra de blat fructificarà. Com ens deia la ponent de la Setmana Santa passada de l’ACO, Maite Valdivieso, “ser Església avui passa per perllongar en el món i en la història l’afany de Jesús: portar la Bona Nova a tots els ambients de la humanitat”, amb una atenció curosa pels més desfavorits i amb una “espiritualitat que aprecia les coses petites i no ambiciona les coses grans”. Tal com va testimoniar amb la seva vida humil en Joan i tantes i tants militants que ens han precedit en les set dècades de vida del nostre estimat moviment.
Finalment, voldríem subratllar un esdeveniment al qual dediquem el Dossier de la revista: els 30 anys del document La Pastoral Obrera de tota l’Església, que, entre les seves principals virtuts, té el tret d’haver estat elaborat sinodalment per tots els agents implicats en la pastoral del treball. Que aquest alto en el camí sigui una oportunitat per fer més nostre aquest document, per actualitzar-lo i reivindicar-lo, perquè (com podem llegir a l’apartat III) “tota l’Església ha de sentir-se i ha de mostrar-se corresponsablement unida, també en el testimoniatge cristià, en el servei evangèlic als treballadors i també a la voluntat transformadora d’aquestes condicions socials que tan directament afecten el món obrer”.