“Visibilitzar la diversitat de formes de família que tenim a l’ACO”, va ser un dels objectius que la Comissió de Comunicació ens vam marcar per aquest curs. Per això, en aquest número de Salillum publiquem el dossier “De la família heterocentrada a la diversitat de models”, fet a quatre mans per la Quiteria Guirao i en Joan Manel Mayordomo. És una qüestió de la qual no n’hem parlat explícitament a l’ACO, però que està integrada en la realitat de la diversitat de vides dels nostres militants, que als nostres grups de revisió de vida se senten acceptats i lliures de continuar i aprofundir en les seves opcions. Els nostres fills també són agents educadors que ens ajuden a ampliar aquesta mirada. Això no obsta perquè tinguem molts reptes amb el col·lectiu LGTBIQ+, per exemple, les dificultats i restriccions que molts d’ells, per raó de la seva condició, es troben en el món laboral.
No és fàcil l’encaix entre les opcions de vida i la doctrina de l’Església que, malauradament i tot sovint, queda en fora de joc i obliga els fidels a fer un discerniment de consciència (pensem, per exemple, en l’encíclica Humanae Vitae i tot el que s’hi diu de la contracepció). No en va, aquesta moral sexual que emana de la doctrina, hem de reconèixer que a vegades ha impregnat la nostra visió i l’ha carregat d’un judici injust respecte a col·lectius amb un comportament sexual diferent del normatiu, com l’LGTBIQ+. L’Església (cadascú al seu nivell de responsabilitat) encara hem de fer un camí per reconèixer el sofriment, l’ocultació, la victimització i la violència que hem causat en moltes persones que, sexualment, s’apartaven de la norma convencional i que consideràvem pecadores.
Per anar-nos desprenent d’aquestes adherències no hi ha un altre camí, per als que ens diem creients, que seguir Jesús, un model en l’acollida del diferent i no normatiu, en la misericòrdia vers els que estan marginalitzats, en l’amor lliure i sense etiquetes… Preguntem-nos si en els nostres grups, comunitats, feines, entitats…, som prou acollidors d’aquestes persones i les seves famílies, si hi tenen espai i els reconeixem, si els oferim obertament el missatge de salvació, si creiem que Déu també està en elles… La teòloga Montse Escribano hi reflexiona en aquest vídeo (https://youtu.be/VimyDhfD3iw) en què parla d’esperança audaç i creativitat, com a eines necessàries per fer aquest camí. Ens hi atrevim?