Please enable JS

Salvar vides en situació d’emergència a les costes de Lesbos

Jornada de formació a la zona Besòs

abril 22/Joan Andreu Parra/

“Si jo canvio el meu món interior, podré canviar el món sencer.” Pepe Salinas, socorrista de l’ONG Proactiva Open Arms (Twitter @PROACTIVA_SERV), va narrar la seva experiència de salvament de refugiats a l’illa de Lesbos (Grècia) en la jornada de formació de la zona Besòs, “Salvar vides a l’Egeu”, que va fer-se el passat 16 d’abril a l’església de Sant Adrià de Besòs.

Proactiva Open Arms és una entitat amb seu a Badalona que porta set mesos treballant a Lesbos amb un equip permanent de 14 professionals fent salvament d’emergència, sobretot als refugiats que creuen des de la costa turca en pastera (o dinghy, mot anglès amb què són conegudes sobre el terreny). El seu director, Òscar Camps, ha estat reconegut com a Català de l’any per El Periódico de Catalunya.

Pepe Salinas va explicar que hi estan treballant una quinzena d’ONG’s internacionals i que “la coordinació de voluntaris és molt bona i a les platges treballem a la perfecció, uns a l’aigua com nosaltres i altres fent l’acollida i la primera abraçada que és molt important.”

D’aquestes altres entitats, va venir Lourdes, voluntària a l’ONG noruega A drop in the ocean (Twitter @drapenihavet). Lourdes viu a Madrid i ha deixat temporalment la feina com a educadora de menors en protecció per ajudar a les costes de Lesbos. Va explicar la transformació que han viscut els camps de refugiats des de l’entrada en vigor de l’acord UE-Turquia i com, a partir del 30 de març, els anteriors camps de registre han passat a convertir-se en camps de concentració dirigits per l’exèrcit i la policia gregues on no deixen entrar les ONG. “Només els podem tirar aliments i útils personals a través de les tanques. Tot això s’està fent amb la complicitat també d’ACNUR”, va denunciar Lourdes.

Pepe Salinas, es va identificar com a “activista” amb experiència internacional des del 2001. Va explicar les dificultats per a fer desembarcaments segurs, ja que les illes gregues són d’origen volcànic i hi ha algunes costes molt feréstegues, i la majoria dels refugiats són inexperts a la mar: “sovint són persones que no han vist mai el mar, vénen de l’Iraq o l’interior de Síria, i les màfies els posen a conduir les pasteres.”

El socorrista de Proactiva Open Arms va predir que “això esclatarà per algun lloc. Europa està tractant aquestes persones pitjor que els animals, perquè a un animal no se’l gaseja, que és el que estan fent ara.” Per últim van destacar que l’afluència de refugiats està baixant arran de l’acord amb Turquia i, si abans arribaven entre 50 i 90 pasteres diàries amb unes 40 persones cadascuna (entre 1.500 i 3.000 persones), en aquests moments està per sota de 50.

Al torn de paraules es va destacar que “cal saber llegir les fonts d’informació” i fer-ho córrer entre la gent propera. És el cas dels foto-activistes de Fotomovimiento que documenten en temps real el que passa i poden seguir-se a Twitter @Fotomovimiento. També es va passar un vídeo en què es pot veure com salven refugiats. Podeu consultar el canal de Proactiva Open Arms a YouTube.

La jornada va ser organitzada pels grups d’ACO Andantino i La Florida i per l’Equip de Pastoral Obrera de Sant Adrià.



Altres articles