Els capellans obrers d’Europa van trobar-se a Barcelona del 22 al 25 de maig passats en un encontre organitzat pel Col·lectiu de Capellans Obrers de Catalunya. Jaume Botey va ser l’encarregat de donar-los una benvinguda que, pel seu interès, publiquem ja que hi ha un esforç d’explicar al forani la situació en què es troba Catalunya, precisament en el cap de setmana en què se celebraven les eleccions municipals.
Botey destaca els canvis de la ciutat de Barcelona, especialment a partir de les Olimpíades, “una transformació amb sofriment, i encara ho és… Ja no és la ciutat industrial i obrera que havia sigut i ha deixat enrere molt atur i fàbriques que queden com esquelets del passat”. Una Barcelona amb dues cares i desigual: “un “centre” elegant de disseny destinat al turisme i expulsem a la perifèria els problemes, el dolor, les drogues i la marginació”.
En aquesta benvinguda també s’expliquen les xifres de la fractura social i com “són l’expressió d’un gravíssim problema moral: la societat que les tolera sense posar-hi remei és una societat malalta”. Botey recull també la “flamarada” del 15 M i l’aparició de “nous actors socials, alguns dels quals encapçalats per persones molt emblemàtiques del món cristià. Alguns dels nous partits polítics que es podran votar diumenge són els hereus d’aquell moviment”.
També s’explica la situació de Catalunya (el procés d’identitat i la situació del nacionalisme polític) i de l’Església en un context d’”accelerada i irreversible laïcització”.