Aportar algunes pistes que puguin ajudar en la construcció col·lectiva de noves formes de vida davant el desafiament de la crisi, va ser el fil conductor de la 67a Jornada General que l’ACO va celebrar el 12 d’octubre passat de manera telemàtica, a causa de les restriccions provocades per la pandèmia. «Obrir camins d’esperança i inclusió en temps de pandèmia», va ser el títol de la ponència de Pepa Torres. En la Jornada, que es va celebrar durant el matí, es va acomiadar la presidenta Maria Martínez, després d’haver fet aquest servei els darrers quatre anys, i sense cap relleu fins al moment.
La Jornada ha servit per inaugurar un curs de transició previ a la celebració del XII Consell que s’ha ajornat al 2022. «Jo soc el cep i vosaltres les sarments» (Jn 15,5a), ha estat el lema de la Jornada i d’aquest curs «de transició evangèlica», com indica el consiliari general, Pepe Baena: «Els i les militants d’ACO vivim avui preocupats i distrets per moltes qüestions. Algunes poden influir negativament en la missió evangelitzadora (…). Per això té sentit gaudir d’aquest curs de discerniment per fer l’exercici de respondre’ns “¿amb qui i a on tenim posada la nostra esperança com a moviment d’Església davant la realitat que estem vivint?”». A l’enllaç podeu consultar el Pla de curs.
Abans de la ponència de Pepa Torres, es va donar la benvinguda a un nou grup provinent de la JOC que s’inicia al moviment i es van recordar tots els militants i consiliaris difunts durant el curs passat. També van prendre la paraula diverses Comissions de treball:
· La Comissió de comunicació va fer el resum del curs 2019-2020. Que pot consultar-se a la presentació i al guió escrit.
· La Comissió de formació va anunciar la celebració telemàtica de la propera Jornada de formació el 14 de novembre i va presentar la darrera publicació Anem a fons, un recull de poesies confinades del consiliari Oriol Garreta.
· La Comissió d’iniciació va presentar els objectius per aquest curs: acompanyar els grups que s'inicien o que volen conèixer l'ACO; fomentar la participació de tot el moviment en la comissió (només són 3); organitzar una trobada de militants joves (fins a 40 anys) el 20 de març; preparar un pla d'iniciació a cada zona/diòcesi; i afavorir l'extensió en els equips, acollint i acompanyant les persones que poden sintonitzar amb l’ACO i fer presents a col·lectius que no ho estan (immigrants, treballadors precaris …). En aquest sentit, Fernando López, de la Comissió, va suggerir que «les nostres trobades han de ser molt més obertes a l'hora d'incloure a gent que no és de el moviment».
· La Comissió d’economia va presentar la proposta de Carta Econòmica que ha elaborat el grup de treball. «Recull aportacions de les diferents zones i diòcesis. Ens agradaria que es revisés en els grups, abans de sotmetre-la a aprovació en el XII Consell», va dir el responsable Joan Comella.
En el manifest que els i les companyes de la diòcesi de Madrid han preparat per aquest curs —«Ja queda menys per la llum»— es fa palès que «en el nostre ser cristià i obrer ens sentim cridats a ser persones compromeses malgrat la por, la incertesa i la fragilitat. Necessitem recuperar l’alegria i l’impuls, a ser amb altres persones. Volem un futur digne i decent on es posi en el centre la persona i la cura del planeta. Volem ser portadors del Regne de Déu i de la Bona Nova». Podeu accedir-hi als enllaços https://acocat.org/sites/default/files/jgaco2020_manifestcat.pdf (escrit) i https://youtu.be/uEH9KGh9ZTU (vídeo).
Durant la Jornada General es va fer present el bisbe auxiliar de l’Arquebisbat de Barcelona, Sergi Gordo, responsable a la Conferència Episcopal Tarraconense d’acompanyar els moviments de Pastoral Obrera. «En els nostres ambients obrers i populars aquesta crisi va in crescendo. Des de l'Evangeli, amb Jesús de Natzaret podem viure això amb un altre sentit, amb la mística d'ulls oberts», ha dit el bisbe Sergi. En el marc de la fraternitat propiciada per la darrera encíclica del papa Francesc, Fratelli tutti, el bisbe va dir que «ens tenim els uns als altres. Acompanyem-nos. En aquest món hi ha molta feina precària, atur, explotació laboral, també hem de cuidar els nostres joves…» i va tenir un record especial per Pep Soler, «que ens va deixar al gener, bon consiliari. I també a Mons. Antonio Algora, malalt de Covid i que ha apostat clarament per la Pastoral Obrera».
L’Eucaristia, per raons sanitàries, es va celebrar de manera descentralitzada en algunes zones i diòcesis: parròquia de Sant Paulí de Nola (zona Besòs), parròquia de Sant Andreu (zona Barcelona nord), parròquia de Santa Bernardeta a Torre Baró (zona Nou Barris), església de Santa Rosa, de Mollet (zones Vallès Oriental i Vallès Occidental) i capella dels locals parroquials de Sant Maure (diòcesi Vic).
A la convocatòria, es van connectar unes 250 persones militants, amics i simpatitzants i es va poder seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #JGACO2020. A l’enllaç podeu consultar el Dossier de la Jornada.
La companya Mercè Solé també ha fet aquesta crònica al seu blog: https://mosquiticamell.blogspot.com/2020/10/rapidacion-cuidadania-neologismes.html