Les trobades híbrides presencials i telemàtiques, la complexitat vital que es prioritza per davant el treball del Consell, la preocupació per mantenir el vincle amb els grups més grans o el cansament amb dosis d’esperança per un curs ben intens, van ser alguns dels aspectes que els i les responsables de zona i diòcesi van compartir al Comitè General de l’ACO que es va celebrar dissabte passat, 9 de juliol, i que és el darrer del curs. En la pregària amb què es va iniciar el CG es van tenir molt presents els fets tràgics recents a la tanca de Melilla.
En efecte, s’ha tractat d’un curs marcat per la revisió dels documents (Document d’identitat, Normes de funcionament i organització, Carta Econòmica) i les línies de treball (A, B i D) que es debatran al XII Consell, però, amb tot, els grups han fet les aportacions que han pogut sempre prioritzant les necessitats de cada equip. «Valorem l’espai d’encontre que són els grups, on ens expressem a cor obert i vivim la més profunda de les amistats. En el moviment i en els grups trobem una xarxa invisible de mans que ens sostenen i suavitzen les caigudes», va sintetitzar Montse Forcadell, responsable de la zona Besòs, el que va donar de si la trobada de final de curs d'aquesta zona.
De fet, alguns grups s’han distribuït el temps per poder participar també en altres convocatòries com el Sínode de bisbes sobre la sinodalitat o el Sínode de dones. Des de les zones, també s’ha aprofitat l’oportunitat d’algunes trobades, jornades formatives o celebracions del Primer de Maig per obrir el moviment ja sigui a simpatitzants, parroquians interessats o a la celebració amb altres moviments de la Pastoral Obrera. És el cas de la zona Nou Barris que el 7 de maig va organitzar una Revisió de Vida oberta sobre el treball. «La iniciació es fa obrint-se a l’exterior i explicant allà on estem», va dir el responsable de la diòcesi de Vic, Ramon Porti, tot i «les dificultats d’arribar a altres persones adultes perquè s’incorporin al moviment», va constatar Glòria Ferrera, de la diòcesi de Lleida. Aquestes trobades presencials (moltes es fan ara, al final de curs) han servit per constatar les ganes de retrobar-se, de celebrar i s’han aprofitat, en alguns casos, per dibuixar els reptes del curs vinent.
Les zones i diòcesis també van posar sobre la taula que malgrat que els militants estan molt compromesos en diferents àmbits i han d’anar convivint amb les dificultats de la vida adulta, «predomina la corresponsabilitat de la majoria, la participació i la implicació, fent que el resultat sigui major que la suma de les parts», va agrair Jordi Romero, responsable de la zona del Baix Llobregat. Aquesta corresponsabilitat es porta a la pràctica en algunes zones i diòcesis que no tenen responsable repartint les funcions en el comitè de zona.
Les diòcesis d’Orihuela-Alacant, Madrid i Còrdova també van tenir el seu espai al Comitè General. En el cas d’Alacant hi ha un sol grup que, tot i les dificultats, fa l’esforç de trobar-se, fer Revisió de Vida i han incorporat un nou militant. Des de la zona de Còrdova han trobat signes d’esperança en el fet que «els equips continuïn reunint-se, que hi hagi un esforç per mantenir les reunions, que ens enriqueixen, els espais comunitaris que tenim a la diòcesi o la militància de cada militant en els seus ambients, ja sigui el sindicat, les ampa… i poder arribar a col·lectius que treballen per un món més just i sostenible», va compartir Luisfer Jiménez.
Resum del curs per part de les Comissions
La Comissió de formació està fent un treball de recuperació de documents ja publicats, fent extractes que es publiquen regularment a l’e-butlletí. Així mateix, properament lliuraran un Creixem sobre l’experiència de sinodalitat d’una comunitat cristiana i un Anem a fons sobre el perdó. També s’estan plantejant reprendre les excursions formatives.
La Comissió d’internacional va compartir les dificultats que la pandèmia ha significat per a les trobades i coordinació tant del moviment europeu com, sobretot, mundial i també la manca de candidatures per als relleus de responsabilitat. Els propers 22 a 25 de setembre se celebrarà l’Assemblea i Seminari de l’MTCE a Lisboa i s’ha acceptat la proposta d’aquest moviment per celebrar aquest esdeveniment, el setembre del 2023, a Barcelona. En aquest cas, l’ACO seria el moviment amfitrió i l’organització i despeses aniran a càrrec de l’MTCE. Ara bé, caldrà reforçar la Comissió d’internacional per acollir la cinquantena de militants que es preveu que assistiran.
La Comissió d’iniciació està molt satisfeta de la Jornada que es va celebrar el 22 de maig passat amb una implicació molt notable de totes les diòcesis i amb la participació d’ACO-França. També van compartir que «tots som iniciadors a l’ACO, però convé que a cada zona i diòcesi hi hagi una persona que aculli la gent que arriba al moviment».
La Comissió de comunicació ha enllestit una proposta de criteris per posicionaments públics de l’ACO que es presentarà al primer CG del curs vinent, ha incorporat una nova membre a l’equip (Quiteria Guirao), continua editant les publicacions i actualitzant el web (amb més de 15.000 usuaris) i donant suport a l’equip de la Pastoral Obrera de Catalunya que produeix el programa Llevat dins la pasta, de Ràdio Estel, amb 41 espais en aquesta tercera temporada. També aquest curs ha celebrat la VI Jornada Comunicació Recuperant la mirada comunitària, realitzada el 7 de maig passat a l’església de Santa Anna.
Per últim, la Comissió d’economia va recordar la necessitat de fer la Revisió de Vida d’economia a l’inici de curs per animar a les cotitzacions, va traslladar que el primer trimestre de l’any no ha tingut desviacions significatives sobre el pressupost i que no s’està tenint problemes amb les cotitzacions.
Jornada General i XII Consell
«Un Consell que enamora. Jo soc el camí, la veritat i la vida», serà el lema de la 69a Jornada General que se celebrarà al lloc habitual (salesians d’Horta) i en el format clàssic (matí i tarda). La ponència la farà el consiliari Jaume Fontbona amb tres testimonis de militants que explicaran experiències de sinodalitat; l’objectiu és motivar a la participació al Consell. En aquesta Jornada s’acomiadaran el president, Santi Boza i el consiliari general, Pepe Baena, tot i que els dos continuaran assumint el càrrec en funcions fins a la celebració del Consell.
En efecte, el XII Consell, que se celebrarà del 18 al 20 de novembre, ja està prenent forma amb l’horari i ordre del dia perfilat, la proposta de reglament i la formació de la mesa, que s’ha intentat integrar amb el màxim de diòcesis i zones. Durant el mes de setembre s’enviaran per correu electrònic els documents que incorporen les esmenes acceptades i rebutjades dels diferents documents i línies. Els responsables de zona i diòcesi també van traslladar les seves ganes de «voler transmetre l’esperit del Consell» als grups.
Per últim, es va informar que per substituir la coordinadora general, actualment de baixa laboral, es contractarà una militant a mitja jornada.