Besòs
El 14 de desembre vam celebrar el Nadal a la parròquia de Sant Paulí de Nola, junt amb la resta dels moviments de la Pastoral Obrera de l’àrea. La JOC va rebre un gran aplaudiment després de comunicar la invitació al seu primer centenari de vida. La trobada portava per títol “Celebrem el Nadal amb la tendresa de l’Infant”, davant el qual es van presentar algunes peticions com: “Pare-Mare, preguem per les ànimes de les víctimes de la DANA, de la cobdícia i del negacionisme i perquè ens donis el teu Esperit per saber consolar i ser fidels a la solidaritat sostinguda i sostenible.
Preguem per les ànimes de les víctimes de totes les guerres, i les dels causants de genocidi i aniquilament, dona’ls un cor tendre i a nosaltres saber pregar i actuar des de la noviolència pel teu Regne de germanor, pau i justícia per a tothom. Us ho demanem”. La GOAC ha publicat aquesta crònica.
Baix Llobregat
El dissabte 14 de desembre, tres moviments de la Pastoral Obrera, vam celebrar el Nadal 2024, MIJAC (Esquirol), JOC Zona Sud i ACO, Baix Llobregat. La jornada compartida la vam iniciar amb un dinar de germanor, cadascú portava el seu menjar i cobert i els militants d’ACO, a més, les postres per compartir. MIJAC i JOC es van encarregar de la beguda. Després de les postres i cafès, ens vam disposar a cantar unes nadales que havia preparat el grup d’Eclesiastés (ACO).
A continuació, vam celebrar l’Eucaristia, que va ser concelebrada per tres consiliaris, Oriol Xirinacs, Josep Hortet i Miquel Cubero. El text de l’evangeli, com no podia ser d’altra manera, va ser el naixement de Jesús. Cada moviment va preparar una ofrena, el MIJAC, unes estrelles i pessebres, amb un post-it en què havíem d’escriure una paraula relacionada amb el Nadal. La JOC va preparar un detall/regal que es va repartir al final de l’Eucaristia. L’ACO va aportar el full de cants per a la celebració. També cada moviment va preparar dues pregàries i dues accions de gràcies.
Per acabar, vam assaborir productes típics d’aquestes dates. Una gran jornada que ens va deixar les ganes de tornar a repetir. Al dinar érem més de cinquanta i a l’eucaristia més de vuitanta persones.
Montserrat
La zona Montserrat recelebra els seus trenta anys a l’abadia. Els militants de la zona Montserrat van aprofitar la tradicional trobada d’Advent del tercer diumenge per pujar fins a l’abadia de Montserrat a recelebrar els seus 30 anys d’existència com ja havíem fet en el desè i el vintè aniversari. La primera celebració del trentè aniversari va tenir lloc al juliol d’enguany en la trobada de final de curs de Castellbisbal. Aquí podeu consultar la pregària dels 30 anys que van elaborar el Jaume Grané i la M. Carme Gomà.
Uns 40 militants dels set grups de la zona ens vam trobar el diumenge 15 de desembre davant del monestir. Primer van esmorzar plegats i després van assistir a la missa conventual. En acabar, acompanyats pel monjo P. Josep Enric Parellada, vam compartir i explicitar el camí recorregut i vam donar gràcies “als peus de la Moreneta, de la feina feta, de les persones que l’han fet possible, de l’opció de Jesús, de l’opció dels pobres i de la classe obrera”.
Dinar de germanor i tarda lliure, alguns van anar al museu, d’altres a passejar, d’altres a fer un cafè per resguardar-se del fred, etc. per donar per acabada una gran jornada de joia i alegria.
I ja hem quedat emplaçats pel nostre responsable de zona, en Lluís Nicolau, a tornar a pujar al monestir pel quarantè aniversari: “Serem més vells amb cabells més blancs, tenyits o calbs. Amb més bastons i cadires de rodes. Possiblement amb gent nova i més jove. Tornarem, sempre tornarem perquè vosaltres els monjos sempre hi sou i perquè tal com diu el Virolai: Amb vostre nom comença nostra història, i és Montserrat el nostre Sinaí.”
Maresme
El dimarts 24 de desembre es va celebrar a Mataró l’edició número 25 dels Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal, un acte que durant aquest quart de segle s’ha estès a altres indrets com Girona, el barri de Sant Andreu de Barcelona o Santa Margarida de Montbui. Durant la trobada a la qual han assistit més de 150 persones s’ha llegit el manifest “Perseverança silenciosa”, que ha preparat especialment per a l’ocasió Antoni Gelonch, escriptor i Creu de Sant Jordi. De l’efemèride se n’ha fet ressò el Telenotícies de TV3.
I aquí podeu trobar una mica d’història d’aquest acte.
Girona
El divendres 20 desembre 2024 vam celebrar els 10 minuts de silenci per sentir el Nadal al Punt de Trobada de la Rambla de Girona. És un acte que s’ha convertit ja en una tradició a la nostra zona, aquest any n’hem celebrat la 24ena edició. L’organitzem conjuntament la Pastoral Obrera i Justícia i Pau. Ens agrada que sigui un acte que convidi a la reflexió, que ens ajudi i recordar el veritable sentit del Nadal, i el fem just abans no comencin les festes de Nadal.
Enguany el text que es va llegir estava enfocat a reflexionar sobre la pujada de l’extrema dreta, que lamentablement cada dia va a més. El text introductori que acompanyava el cartell informatiu és el següent: “Fem front a l’extrema dreta i construïm la pau. Les millores de les condicions laborals dels treballadors i treballadores, i els nostres drets laborals, s’han aconseguit a través de dècades de lluites davant d’interessos econòmics i d’ideologies polítiques que pretenen rebaixar aquests drets. Però actualment estan més en perill que mai davant del creixement de l’extrema dreta”.
Ens vam trobar a les 6 de la tarda al Punt de Trobada de la Rambla, i després de saludar-nos, repartir les espelmes i còpies del text de reflexió, donar la benvinguda a l’acte, vam llegir el text sencer de reflexió i vam fer els 10 minuts de silenci, en rotllana i amb les espelmes enceses. Tot seguit vam donar les gràcies a tothom per la seva participació i ens vam desitjar un bon Nadal.
Desitgem que durant aquest 2025 sapiguem viure amb els valors que el Nadal ens ajuda a refermar i mantenir vius. Molt bon any 2025 a tots i totes.
Vallès Oriental
[Fidel Membrive] El 22 de desembre passat hem celebrat la Trobada de Nadal al local de la Parròquia Sant Francesc d’Assís de Bellavista a les Franqueses del Vallès. Amb el lema “On és la classe obrera? On neix Jesús?”, hem volgut aprofundir en el tema plantejat a la Jornada General d’enguany.
La trobada ha començat, com és habitual, amb l’acollida, una bona estona per saludar-nos i gaudir del retrobament dels amics de l’ACO i els invitats. A la pregària inicial, en Jordi Pérez ens ha compartit el seu testimoni sobre la vivència del Nadal, del qual en transcric alguns fragments:
“L’alegria per celebrar que Déu es va fer home entre nosaltres (…) El Nadal és una lluita per allò essencial, en contra del mal que encara hi ha al món, en contra de la perversió del sentit del Nadal, del consumisme, de la indiferència, de l’engany, de l’odi, una lluita amb tu mateix contra tot allò que t’allunya de Déu (…) I és també una invitació a estimar Déu, aquest nadó que acaba de néixer, per a tu i per a tots, doncs Déu ens estima ara i sempre (…) Vols doncs acceptar la invitació? (…) De ben segur que amb Ell al nostre costat serà més probable d’aconseguir, però caldrà que a l’igual que els pastors que el van anar a veure durant la nit del seu naixement, també nosaltres anem a trobar-lo, ens moguem, i actuem!
Seguidament, en Salva Clarós, militant d’ACO del Poble Nou, ens ha exposat la seves reflexions a partir del tema plantejat, seguint el següent esquema:
I) Classe obrera i immigració
II) Som racistes?
II) On treballa la classe servidora
La classe obrera avui: de la indústria al sector serveis,…
La pobresa laboral
IV) On neix Jesús: Entre la pobresa i la solidaritat
Paiporta, Gaza, Síria, el Líban, la Barcelona dels sense llar…
V) On som nosaltres?
Ha estat una xerrada molt interessant, tractada amb profunditat sobre la situació d’un sector cada vegada més abundant de classe obrera, que en Salva qualifica com a classe servidora, discriminada, que treballa en precari, amb treball inestable i mal pagat, constituïda bàsicament per persones immigrades.
Al debat, responent a la pregunta On som nosaltres?, ens hem qüestionat, entre altres punts, com podem ajudar i acompanyar les persones que es troben en aquestes situacions. També, des dels sindicats, com promoure la conscienciació, el lideratge i l’organització dels treballadors en la reivindicació dels seus drets.
Segur que d’aquestes reflexions en poden sorgir moltes propostes d’acció, pregàries i compromís a tractar als grups de RdV.
La trobada va seguir amb la celebració de l’Eucaristia, vivència de la Bona Nova de Jesús i crida a viure i comunicar l’esperança en els ambients on ens movem.
Vam finalitzar la trobada amb un aperitiu i moltes i animades converses.
Podeu trobar l’àlbum de fotos de les celebracions a l’enllaç: