L’any passat es van celebrar els 30 anys de la publicació de La Pastoral Obrera de tota l’Església que va ser signada pels bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola l’any 1994. Hi va haver una celebració dins les Jornades de Pastoral del Treball celebrades a Àvila el novembre de l’any passat. De fet, a les Jornades esmentades, algunes de les ponències destaquen aquest document i el treball realitzat per la Pastoral Obrera a les diferents diòcesis d’Espanya.
Des de l’any 1994, el món del treball ha anat canviant en funció de la transformació profunda que experimenta la nostra societat. Entre els efectes negatius, i després de diverses crisis concatenades, i les seves conseqüències, les condicions de treball i de vida s’han precaritzat i s’han aguditzat les desigualtats: treballs sense contracte, sense drets laborals, sense seguretat social, sense dret a atur, sense jubilació en un futur, en el cas de persones emigrants sense permís de treball no hi ha contracte laboral, treballs amb sous que no permeten viure dignament…; a més, s’ha experimentat una pèrdua d’identitat de classe acompanyada d’un accentuat individualisme.
Val la pena aprofitar aquest aniversari per fer una lectura, o una relectura del document, per valorar aquesta contribució de l’Església amb el món obrer. El trobareu aquí. El departament de Pastoral Obrera de la CEE, juntament amb els seus òrgans associats, impulsa la redacció d’un document en què –d’alguna manera– es posaran al dia alguns aspectes dels canvis socials esmentats experimentats en les tres darreres dècades. També, per definir per on podria caminar la Pastoral Obrera els propers anys. ACO ha delegat en alguns militants del moviment la seva participació en la redacció del document, de manera que l’any 2026 se’n preveu la publicació; els militants són David González (diòcesi de Madrid), Josep Fernández (diòcesi de Lleida) i Rafi Cáceres (zona Besòs). Una altra acció que es farà properament serà demanar la valoració d’aquests 30 anys de Pastoral Obrera de l’Església com a diòcesi; aquest treball ens pot ajudar a constatar nous reptes i resituar en què ha d’impactar la nostra acció.