No tots els dies es té el privilegi d’escoltar una persona creient valenta, de les que s’han jugat el prestigi i la seguretat personal per ser un enamorat de l’Evangeli i la figura de Jesús de Natzaret. Juan Antonio Estrada és aquesta persona. Jesuïta, teòleg, filòsof, professor… hi afegiria humil, proper i un comunicador apassionat i apassionant.
El matí del 29 de març ens ha acompanyat a l’ACO i un nodrit grup de persones de parròquies i altres moviments amics a la nostra Trobada anual de pregària i reflexió prèvia a Setmana Santa. La trobada ha tingut lloc als salons de la parròquia de les Santes Margarides, la comunitat eclesial de la qual sempre està oberta per a tota persona que busqui la trobada amb Jesús. Gràcies per l’acolliment que ens doneu sempre.

Juan Antonio ens ha deixat claus a la xerrada “L’espiritualitat de Jesús en els temps que vivim: com morir per renéixer” per aprofundir en l’espiritualitat de Jesús en aquest afany nostre per viure la nostra fe amb coherència en el temps actual.
- Ha insistit en el fet que Jesús, durant 30 anys, en va ser un més. Algú d’un poble insignificant nascut en una família treballadora que va xopar de la cultura del seu moment, dels valors de la seva època. Un jueu anònim que va anar creixent en saviesa i gràcia. Algú que sent la crida de Joan el Baptista i es troba amb Déu al baptisme.
- A partir d’aquell moment, Jesús viu contraculturalment. Enfronta les temptacions (poder, prestigi i diners), atén les persones que estan al marge, les persones pobres, malaltes, excloses… I entra en conflicte amb tots els grups socials. Amb tots, menys amb les dones, apunta Juan Antonio (allà queda per a la reflexió…)
- És l’Esperit, per tant, qui mou Jesús, qui dona forces per portar una dinàmica diferent de la de la societat. Avui sentim la crida a seguir-ne l’exemple.
- El grup de deixebles i el poble esperen de Jesús just el contrari del que pretén. I Ell exercita la paciència amb els processos dels qui l’envolten, no sense dificultat (a Pere li arriba a dir: “aparta de mi Satanàs”).
- L’espiritualitat de Jesús passa necessàriament pel servei als altres, fet que el porta a la Creu i, finalment, a la Resurrecció. No es pot ser una persona cristiana sense entrar en aquesta dinàmica. L’Església ha de dirigir-se en aquesta clau.
- L’espiritualitat de Jesús també ens deixa el repte d’aprendre a testimoniar la nostra fe a la societat en paraules i en obres. Se’ns ha de notar que som persones cristianes: aprendre a dir no a dinàmiques de corrupció, d’abús, d’injustícia…
- A tot això estem cridades les persones d’Església en un temps de profund individualisme. Ser més coherents (com a creients i com a Església institució), entrar en la dinàmica sinodal que planteja el papa Francesc, generar dinàmiques comunitàries davant l’exclusió que provoca el sistema capitalista…
La nostra trobada ha acabat amb una Eucaristia senzilla i fonda presidida pel mateix Juan Antonio. Ha estat un matí de pregària, reflexió i fondària del qual sortim amb molts reptes i una gran motivació en la nostra tasca d’evangelitzar els nostres ambients. Ha estat un gran gust la gran quantitat de persones que ens han acompanyat perquè han enriquit enormement la trobada. L’àudio de la xerrada està disponible a continuació:
A més, el 7 de març amb motiu del Dia de la Dona Treballadora va participar la presidenta del Moviment de Treballadors Cristians d’Europa, la militant Anna Luque, en la xerrada-col·loqui “Dones treballadores cristianes a la societat i a l’Església”, organitzada pel Secretariat de Pastoral del Treball i la Delegació diocesana de Migracions de Còrdova. Podeu consultar la crònica i fotografies al full diocesà.