Tres mesos han passat des de l’estat d’ alarma. Hem hagut de canviar en aquest temps el ritme de la nostra vida. Hem viscut morts molt properes, persones malaltes que no sabem les seqüeles que a algunes els hi quedaran, feines de molt risc, teletreball, ERTO, ERO, atur i molts mes patiments i angoixes.
Els i les militants d’ACO durant aquest temps hem intentat —i diria que amb més ganes i força que abans— estar atentes als i les companyes (telefonades, whatsapp, videoconferències, emails…). Amb les noves tecnologies de què disposem i amb més o menys dificultats, hem pogut acompanyar-nos, donar ànims, sentir que estem al costat dels que estimem des de la separació física. Celebrar l’Eucaristia cada setmana amb el Pepe Baena. Consiliaris i consiliàries que han ajudat amb la pregària, l’Estudi d’ Evangeli, alguns grups fent RdV.
Compartir pors, dificultats, molts interrogants, incerteses i també esperances. Sentir amb confiança al Déu Pare-Mare que moltes vegades no ens pot evitar la caiguda, però que ens aixeca i ens sosté en les seves Mans plenes del seu Amor, fent camí amb Jesucrist que mai ens deixa sols i soles, Ell ens condueix.
La Setmana Santa com altres moments de trobada, treball i celebració ens ha costat haver-la d’anul·lar, però la situació ens obligava i el Pepe Baena ens va ajudar a poder celebrar-la des del confinament.
Com a Zones/Diòcesis s’han organitzat reunions, jornades (totes telemàticament), a les que he pogut assistir. Algunes estan àmpliament explicades al web i l’e-butlleti: Madrid «Cómo vivir la Resurrección» i la segona trobada «Amar la Madre Tierra Laudato Si», Baix Llobregat Primer de Maig, Estudi d’ Evangeli, Comitè de Zona, el dos Vallès Trobada de la Pastoral Obrera, Lleida final de curs…
També la Reunión extraordinaria del Congreso del laicado (postcongrés), la Trobada de Responsables, Comitès Permanents, Comissions i preparant l’últim Comitè General.
El Consell de l’Acció Catòlica vam organitzar el passat dissabte dia 13 de juny una Jornada per acabar el curs —«Pensar el futur des d’una fe que compromet»— on vam poder compartir vivències dels i les militants dels sis moviments que convocàvem i que han patit la situació de la pandèmia en els àmbits de sanitat, educació, família, infància i cura de les persones grans. També vam mirar el futur que estem obligades a treballar i donar resposta com a creients que som i unint forces. Teniu els enllaços:
· la pregària preparada per la Comissió de Formació i llegida per la responsable l’Helena Antó;
· el testimoni del Luis Manuel Alonso;
· la ponència del Carlos García Andoin.
El papa Francesc insisteix en la necessitat d’afrontar el mal del virus aplicant l’antivirus i proposa: la justícia, la caritat i la solidaritat. Si perdem aquest tren, tornarem a la deshumanització a on estàvem.
I acabo amb l’inici de la nota que ha publicat Justícia i Pau «Lliçons de la pandèmia: la necessitat d’un sistema fort de protecció universal i integral de la salut», amb les paraules també del Papa del 27 de març de 2020: «La tempesta desemmascara la nostra vulnerabilitat i deixa al descobert aquelles falses i supèrflues seguretats amb les que havíem construït les nostres agendes, els nostres projectes, rutines i prioritats. Ens mostra com havíem deixat adormit i abandonat allò que alimenta, sosté i dona força a la nostra vida i la nostra comunitat».
Maria Martínez Rojas