• Inici
  • /
  • Notícies
  • /
  • “La desigualtat extrema trenca la comunitat”, Imanol Zubero

“La desigualtat extrema trenca la comunitat”, Imanol Zubero

2016-02-20_11

Davant la certesa que “la globalització ja no es pot desinventar” i “l’experiència de viure en una tenda de campanya”, el sociòleg i teòleg Imanol Zubero proposa tornar a la comunitat, “al reconeixement d’un nosaltres incloent”. Aquesta va ser una de les principals tesis que Zubero va defensar a la Jornada d’Estudi de la Pastoral Obrera de Catalunya que es va fer al Seminari Conciliar de Barcelona el passat 20 de febrer.

Com a especialista en sociologia del treball, va recordar que el treball decent se sustenta en la “seguretat d’ingressos” i en la “seguretat de representació” i que, per molt que la nostra societat continuï baixant els estàndards de decència i d’exigència (va esmentar el cas dels 10.000 menors immigrants desapareguts a la UE o el Brexit de Gran Bretanya), "els militants cristians i obrers hem d’estar al capdavant en les lluites contra la indignitat".

“Ha tornat com mai abans la necessitat d’analitzar el que li passa al món en clau de lluita de classes”, va subratllar Zubero. “Una lluita de classes amb conseqüències brutals” tot i que hi ha un “negacionisme” per part dels governs i que aquests venen l’austeritat “com una política tècnica per sortir de la crisi, quan no és altra cosa que una manera de transferir i acumular capital vers les elits”. “S’ha esberlat el marc igualitari com a ideal. Des dels anys 80 estem en un paradigma desigualitari” que cal combatre.

Zubero, que ha estat militant de l’objecció de consciència i un dels promotors de Gest per la Pau al País Basc, creu que la transformació passa en el curt termini i en clau conjuntural, “per reconstruir les seguretats” i en un horitzó de mig-llar termini i en clau estructural, “per reconstruir les comunitats i construir la casa comú de tota la família humana”.

Per últim, va convidar a que cadascú de nosaltres reflexionem sobre els nostres estils de vida a partir del llibre Quant és suficient? de Robert Skidelsky. “Fins que no ens plantegem i contestem seriosament aquesta pregunta i avancem en una cultura de la suficiència no superarem el capitalisme”. I, en aquest sentit, va recordar que “avui és possible viure en la realitat, però no en el cor del mercat” amb les experiències d’economia social i solidària: “Pensem quin percentatge de la nostra vida vivim en el mercat i quin altre percentatge en els marges del mercat”.

A l’enllaç us posem la presentació d’Imanol Zubero que us recomanem veure. Hi ha moltes referències a llibres i articles d’interès.

També podeu consultar aquesta entrevista que li van fer al setmanari Catalunya Cristiana.

 

 
 
  • All Posts
  • Notícies
  • All Posts
  • Opinió
Subscriu-te al nostre butlletí

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

  • All Posts
  • Notícies
SALILLUM 20

EDITORIALA collibè de gegants ENS HI ENDINSEMÉs possible evitar la impunitat empresarial? TRIBUNA A PEU…

SUBSCRIU-TE A L'E-BUTLLETÍ

      C/Tapioles, 10 2n, 08004 Barcelona
     93 505 86 86

    © 2024 ACO. Tots els Drets Reservats.

    Un web de Mauricio Mardones