Please enable JS
Foto de grup a les Jornadas Generales de Pastoral del Trabajo 2021

Jornades Generals de Pastoral del Treball a Espanya

novembre 25/Rocío Elvira/

[Rocío Elvira] Els passats 19 a 21 de novembre s’han celebrat a Àvila les XXVII Jornadas Generales de Pastoral de Trabajo a les quals hem assistit en Santi Boza i jo mateixa com a presidents de l’ACO i que tenien com a lema «El gran tema es el Trabajo. Llamadas para la pastoral del trabajo desde Laudato si’ y Fratelli tutti». En la jornada de formació els tres testimonis que van fer les seves aportacions en el panel d’experiències van anar hi en aquesta línia:

  • Cristians pel clima, de la diòcesi de Còrdova. El que aporten els cristians en la lluita per defensar la casa comú.
  • Laudato si’ Cañaveral, de la diòcesi de Plasència. De quina manera els militants obrers cristians prenen consciencia de la situació actual i local.
  • Ecologistas en acción, de Ciutat Real. El testimoni d’un cristià dins d’aquesta organització, perquè això ajuda a la nostra consciencia obrera i ens situa en el compromís de treballar per la centralitat de la persona i la seva dignitat en la cura de la terra.

Per altra part, van sortir les diferents aportacions dels representants de diòcesis de pastoral del treball i moviments especialitzats com ACO, JOC, HOAC on es van reflectir la situació dels diversos projectes que es porten a terme. En tot moment, es va insistir en la importància de proporcionar materials accessibles i amb un llenguatge senzill.

En aquest sentit, a l’ACO podem obrir un horitzó cap a altres realitats perquè elaborem materials molt bons i estan traduïts al castellà. A banda, ens hauríem de proposar portar a totes les jornades que organitzem el moviment i les zones/diòcesis diferent material per donar-nos a conèixer com ara revistes Salillum i els documents de formació Anem a fons o Creixem.

Des de la presidència d’ACO vam parlar amb el nou bisbe de la Pastoral de Treball, Mons. Abilio Martínez, sobre el reconeixement del nostre moviment per part de la Conferència Episcopal Espanyola. El bisbe es va comprometre a parlar del tema i donar una resposta per escrit, tot i que això portarà un temps.

Altres qüestions que es van proposar va ser les següents:

  • Que la pastoral obrera pugui apropar-se al món rural.
  • Vetllar per les circumstàncies internes dels grups. Treballar la coherència entre el que es diu i el que es fa.
  • Quines accions es poden desenvolupar en cada una de les diòcesis, d’acord a la seva particularitat.
  • La importància de la transversalitat en els projectes que es porten a terme.
  • El paper dels laics i laiques no és ajudar sinó fer missió, donat que tots som església.
  • Donar protagonisme als joves en les trobades que es facin.
  • Vetllar per la participació igualitària de dones i homes per la missió i la representació.

A l’enllaç podeu consultar el comunicat final de les Jornadas Generales de Pastoral del Trabajo: https://social.conferenciaepiscopal.es/comunicado-final-de-las-xxvii-jornadas-de-pastoral-del-trabajo-2021/ Altres articles


Som la Rocío Elvira, en Jordi Soriano (presidents), l'Àngela Rodríguez (coordinadora general) i en Pepe Rodado (consiliari general), les persones que formem el Comitè Permanent de l’ACO.

Periòdicament escriurem en aquest blog col·lectiu per explicar què fem i què pensem. 

Volem acostar-vos l’experiència d’estar al davant del moviment durant el temps que ens heu confiat. Us mostrarem la cuina i els fogons, allò que habitualment no es veu: la coresponsabilitat, la il·lusió, com ens amarem de tots vosaltres i també el cansament, la convivència amb altres responsabilitats i com recuperem forces. Tot plegat, us ho anirem explicant a cau d’orella.