Del 4 al 7 de juny de 2015, va tenir lloc a Alfragide (Lisboa) un nou seminari organitzat per la LOC/MTC. El tema va ser "El treball com a realització humana i desenvolupament social i sostenible". Al web i e-butlletí fèiem referència, concretament en l'apartat “La crisi econòmica no ens pot provocar ser dones i homes esclaus”, des d'allà podeu accedir a l'escrit que vaig utilitzar com a ponent de la taula rodona que va tenir lloc el dissabte conjuntament amb ACO de França, KAB d'Alemanya, KAP de la República Xeca, i LOC/MTC de Portugal. L'escrit està dividit en dues parts: la primera és una constatació de la realitat que estem vivint, el seu contingut el vaig obtenir de la síntesis del recull de les respostes de l'enquesta del treball fet per la POC, ja que reflecteix molt bé les conseqüències de l'actual crisi, i dóna peu a la segona part de l'escrit on hi ha fets que demostren que està en les nostres mans superar les dificultats per tal d'obtenir una millor qualitat de treball i vida.
Tant la meva participació com la dels altres components de la taula rodona varen ser enriquidores per a tothom. També van ser interessants la resta de ponències fetes al llarg del seminari, com ara la del divendres a càrrec del Dr. Rogério Roque sobre el que representa el treball, en les seves diverses variants, per la dignificació de la persona i pel desenvolupament de societats justes i sostenibles; així com la darrera sessió a càrrec d'Armando Farias que ens va parlar dels convenis col·lectius com a reguladors de les relacions de treball assalariat, del diàleg social, del contracte individual del treball i del que representen per les condicions de vida i socials dels treballadors. També va ser enriquidora la visita temàtica que vàrem fer a l'empresa MTS - Metro Trasportes do Sul.
Us convido a veure el vídeo on José Augusto Paixao, coordinador nacional de LOC/MTC, fa un resum general de com s'ha desenvolupat el seminari, i també us convido a llegir les conclusions del seminari.
Per a mi, el fet de participar d'un seminari com aquest enriqueix tant personalment com a militant, fa sentir viu el moviment ACO, que no estem sols, que arreu hi ha militants d'altres moviments compromesos com podem estar nosaltres i que ens podem ajudar i enriquir-nos de les diferents experiències. Us voldria transmetre el meu enriquiment personal així com també el contingut de les ponències, per això us he adjuntat l'enllaç del vídeo i les conclusions del seminari.
En un altre sentit, deixeu-me dir que la convivència que es dóna durant els dies del seminari donen peu a que neixin amistats entre els participants superant les dificultats de l'idioma.
Jesús Jiménez