Please enable JS

Banc de Llum de la Fundació La Vinya

Una proposta de solidaritat amb les persones que pateixen pobresa energètica a Bellvitge-Gornal

maig 15/Joan Andreu Parra/A l'acció social

Nom activitat/entitat

Banc de Llum de la Fundació La Vinya.

Localització

La Fundació La Vinya agrupa tota l’acció social de les tres parròquies de Bellvitge-Gornal de l’Hospitalet de Llobregat.

Descripció

Es tracta senzillament de col·laborar en el que cadascú pugui amb aportacions per pagar rebuts de llum, gas i aigua de famílies necessitades de Bellvitge i Gornal. La Vinya cobreix, anualment, ara, quasi uns 8.000 € per despeses de rebuts energètics.

– Quin paper hi jugues, quina funció hi tens, en aquesta activitat?

La Mercè Basté i en Quim Cervera, del grup de l'ACO del Gornal-Bellvitge-Santa Eulàlia-Sants, participem de La Fundació La Vinya des de la seva fundació. Vàrem fer aquesta proposta de “Banc de la Llum” i va ser acordada pel Patronat de La Vinya i per l'equip directiu, per atendre les demandes de pagaments de rebuts de llum, gas o aigua (pobresa energètica).

Nosaltres dos gestionarem amb total discreció aquest Banc de Llum.

– Com t’hi vas vincular i des de quan?

Les tres parròquies de Bellvitge i Gornal (Mare de Déu de Bellvitge, Sant Joan Evangelista i Santa Maria del Gornal) deu fer uns 15 anys vàrem veure que era necessari constituir-nos en Associació civil per ajuntar tots els projectes socials que teníem, per avançar en l’eficàcia i la professionalitat de l’atenció social i per a poder accedir a subvencions tant de les Administracions com de Fundacions o entitats privades i de particulars. Més endavant, ara fa uns 10 anys ens vam constituir com a Fundació, ajuntant-hi l’Associació Bocins que acull un centre Obert per infants al Gornal.

Tenim tres àmbits d’actuació: el d’infància, el de Banc d’aliments i el d’adults. 

El treballador social de La Vinya, sobretot des de la crisi que observa i atén a cada cop més famílies que no arriben a poder pagar els rebuts d’ energia. I per això ara fa uns mesos ens hem proposat tirar endavant el projecte del Banc de la Llum.

–Per què hi ets, què et motiva a ser-hi? I en què t’ajuda com a persona i com a creient?

Ens hi motiva el voler atendre una necessitat real i concreta que va en augment. El poder col·laborar en el pressupost que té La Vinya per aquest tema. I així possibilitar que la Fundació pugui finançar millor també altre projectes.

En el fons ens sentim portats per una sensibilitat social que ens ve de l’educació familiar i escolar i perquè creiem que seguir a Jesucrist és escoltar i estar al costat dels més necessitats. La confiança en Ell va totalment unida a sentir els altres com a germans/es. L’amor (àgape en els Evangelis) es fa solidaritat concreta fins i tot amb persones que potser no coneixes directament però que són germans/es que pateixen amb els quals estem units.

L’acció social és un dels pilars de tota comunitat cristiana, sense ella no seria comunitat cristiana ni complerta, ni autèntica.

 – Quina experiència de transformació social esteu fent?

És aplicar l’àgape (l’amor gratuït i desinteressat) en el camp social proper i convertir-lo en justícia social, en el petit gra de sorra que podem posar.

Caldrà que aquestes petites accions vagin acompanyades també d’un acompanyament formatiu perquè tothom aprengui a emprar l’energia de forma més sostenible i també amb un conjunt de reivindicacions tant a les Administracions com a les empreses de l’energia perquè procurin més per les persones i les famílies i no tant pel lucre.

– Com és valorada pels receptors, pels participants, pel barri?

Encara no ha passat el temps suficient per veure com són rebudes tals ajudes, però podem dir que tant per part de gent del barri com de les parròquies i per amistats nostres, ha estat un projecte ben vist, ben rebut i en aquest mes i escaig en què hem començat la campanya ja s’hi han apuntat 16 persones. N’estem molt contents. A veure si us hi animeu.

 - Demanda concreta:

Et demanem que t'ho miris, ho estudiïs i estarem encantats que hi puguis col·laborar. És important que, si hi vols col·laborar ens enviïs al correu bancdellum@gmail.com, la butlleta d'inscripció que et reenviem, complerta no deixant de posar en quants pagaments vols pagar la quantitat que hi posis.

Quan tinguem un rebut per pagar, t’avisarem perquè facis l’aportació al compte de La Vinya.

I si no és molt demanar també aniria molt bé que fessis difusió entre els teus familiars, coneguts i amics que tu creguis convenient, d'aquesta iniciativa.

A l'acció social


Altres experiències