Please enable JS

Comitè General per compartir la vida militant

El pressupost 2019 es ratifica i es crearà un grup de treball per posicionar l’ACO davant la situació sociopolítica 

gener 21/Joan Andreu Parra/

«El cel són els altres.» Aquesta reflexió del responsable de la diòcesi de Còrdova, Luisfer Jiménez, en el moment de la pregària que obria el Comitè General que es va fer el dissabte passat, dia 19 de gener, va planar en una trobada que es va allargar durant tot el dia. Al Comitè General, que se celebra un cop l’any i amb la presència de tots els responsables de zona, de comissions i el Comitè Permanent, es va poder constatar l’esforç de la militància per mantenir els diferents compromisos als espais diversos on es participa per construir un món més just i fer realitat el Regne.

D’entrada, cada responsable de zona va fer un repàs pel que ha estat aquest primer trimestre de curs, referint-se a la situació dels grups de les diòcesis i als objectius i principals reptes per aquest curs. Les zones van explicar que la iniciació està sent el fil conductor, tal i com es proposa al Pla de curs, i també es van detallar altres accions com la coordinació amb altres moviments, amb les delegacions de Pastoral Obrera, la participació en diverses accions formatives (per exemple, alguns companys de la diòcesi d’Orihuela-Alacant estan fent un curs sobre Doctrina Social de l’Església), l’obertura del moviment a altres persones simpatitzants...

Igualment i davant la situació sociopolítica a l’Estat espanyol (polítiques neoliberals, nous populismes, procés a Catalunya...) es va considerar oportú crear un grup de treball, que sigui el més transversal possible, per tal d’elaborar una proposta de document de posicionament del moviment, fent una lectura de la situació il·luminada per l’Evangeli i des dels plantejaments dels treballadors. Des de les diferents zones es proposaran els membres d’aquest grup que, de cara a final de curs, hauria d’haver pogut finalitzar aquesta tasca.

Tot seguit, les comissions van fer diverses aportacions:

  • Economia. Malgrat la contenció de les despeses, tot i haver pogut aplicar un increment salarial als treballadors de l’ACO, el moviment continua gastant més del que ingressa, fet que s’atribueix a les escasses cotitzacions. En aquest sentit, s’ha ratificat un pressupost 2019 amb un dèficit de 7.000 euros. Igualment, es va lliurar un document que explica el perquè i el sentit de les diferents partides del pressupost. Per part de la Comissió es continuaran les visites a les zones per fer una crida a la revisió de les cotitzacions.
  • Iniciació. Es va constatar que els grups de JOC han deixat de ser la font principal de militants i que convé que anem interioritzant que tots som iniciadors: «Tenim gent a nostre voltant a qui li pot interessar el missatge de Jesucrist i el nostre moviment», va assegurar Josep Ferrer, responsable de la Comissió.
  • Formació. Es va presentar la proposta de Pla de formació que va elaborar el grup de treball i va ser ben rebut a trets generals, amb algunes aportacions que s’incorporaran. En qualsevol cas, i per poder fer un debat més aprofundit, s'ha donat temps als responsables de zona fins al Comitè Català del proper 16 de març per a debatre, compartir les diverses aportacions i reflexions i procedir a la seva aprovació, si s'escau. Es va insistir en la necessitat de reforçar aquesta Comissió per poder tirar endavant el Pla de formació.
  • Internacional. Es va recordar el treball que s’està fent a l’MTCE i l’oportunitat que significa que el consiliari general, Josep Jiménez Montejo, sigui de l’ACO.
  • Comunicació. Es va informar sobre l’increment de les visites al web el darrer any (s’ha passat de 4.521 usuaris a 13.926) i l’ús habitual d’eines com l’e-butlletí per part de la militància. També es visitaran les zones per part de la comissió durant aquest curs i el proper amb la voluntat de recollir un qüestionari que s’adreçarà als grups de valoració de la comunicació al moviment.

En la trobada també es va valorar molt positivament l’Intercanvi que es va fer a Pozuelo de Alarcón, tot i que caldrà sospesar canvis pel que fa a format i dates de cara a incrementar la participació de la militància. Finalment, va decidir-se entre quatre projectes proposats l’aportació solidària a l’ACO, i es va acordar destinar els 1.000 euros a distribuir a parts iguals entre el Centre de Promoció Social Francesc Palau (atenció sociolaboral a persones immigrades, El Prat) i la Fundació CEL (treball socioeducatiu amb nens i adolescents en situació de vulnerabilitat, Arxiprestat de Sant Andreu, Barcelona).

A la tarda, una part del Comitè General va participar a la Vetlla de Pregària que convocava Migra Studium i a la qual l’ACO s’havia adherit, davant el CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de la Zona Franca. L'endemà hi va haver la coordinació de les diòcesis de Còrdova i Madrid (d'Alacant no va poder venir ningú al Comitè General) i una trobada amb bona part de la Comissió d'iniciació.Altres articles


Subscriu-te al E-butlletí

Rebràs les noticies per correu electrònic!

INSCRIU-TE