(Paqui Casino Lorite, membre de l’Equip de Pastoral Obrera de Sant Boi) El militant de l’ACO Quim Cervera, sociòleg, teòleg i membre de Justícia i Pau, va introduir el tema “El Dret a decidir sobre el futur de Catalunya” en la trobada de l’EPO Sant Boi el 16 de febrer passat a la parròquia de Nostra Senyora de Montserrat. En la presentació, l’Emili Ferrando va recordar que va ser precisament en Quim qui va fer la primera xerrada de l'EPO de Badalona, ara fa 21 anys.
El Quim va començar explicant la diferència que hi ha entre “dret a decidir” i “dret a l'autodeterminació”, amb una reflexió sobre els factors que influeixen en les diferents postures respecte al dret a decidir i la independència de Catalunya, o de les nombroses reticències sobre la qüestió. Factors que van desde l'origen i procedència de les persones, a la por als canvis socials, polítics i econòmics. També va posar de relleu que la Doctrina Social de l'Església defensa el dret a decidir de les nacions. Podeu consultar el guió a l’enllaç.
Després de la ponència, que va ser breu però molt enriquidora, es va obrir un debat entre els assistents que va ser intens, engrescador i molt positiu, al crear-se un clima de confiança i respecte. Es van evidenciar la necessitat de poder parlar sense por sobre el tema dret a decidir i les conseqüències; la falta de formació i coneixements que tenim al respecte i la influència dels mitjans de comunicació que mantenen la gent anestesiada. Es va insisir en que la independència de Catalunya, en el cas que els ciutadans així ho decideixin democràticament, hauria de garantir la justícia al mateix temps que la llibertat.
Caldrà el diàleg directe, pacífic i serè, promoure la capacitat de comprensió, d’escolta, i de ganes d’arribar a punts d’acord, de forma que la convivència no es trenqui. Sobretot caldrà avançar en una correcta i adequada informació i formació per poder votar amb ple coneixement de causa. La qüestió no és fàcil, i a la vegada és sumament interessant i engrescadora. Estem mirant entre tots i totes de canviar d’etapa històrica i ens cal fer-ho bé. Estem recollint molta història, moltes lluites, moltes esperances del passat, per construir un nou present i una societat catalana de futur més digna, més justa i més fraternal.