Un nou Document d’Identitat, una nova Carta Econòmica i tres línies d’actuació aprovades al XII Consell resituen l’ACO en uns nous temps i ben engreixada per portar el missatge d’alliberament de Jesucrist a les classes populars i treballadores. Missió acomplerta del moviment després d’una dilatada fase preparatòria de treball en grups de revisió de vida, grups de treball i comissions vàries que han culminat en un intens XII Consell celebrat a Veciana del 18 al 20 de novembre passats.
Un centenar de militants procedents de totes les diòcesis i zones han participat al Consell enmig d’un ambient de fraternitat, comunió i sinodalitat. Tot i que el volum i la profunditat de documents a aprovar era superior al de Consells precedents, la tasca de la Mesa i els ponents ha estat òptima ja que han quedat poques esmenes per discutir (de les més de 200 presentades) als dos grups de treball que es van constituir (Document d’Identitat i Carta Econòmica). Els debats s’han pogut fer amb placidesa i amb una bona actitud d’escolta i respecte a l’altre, això ha provocat que, de fet, a plenària no hi passés cap esmena.
La presidenta de la Mesa del Consell, Paquita Montaner, va concloure que «ha estat un Consell agradable, hem arribat a bon port. Hem aprovat moltes coses i ens falten mans per fer-ho, ens cal corresponsabilitat. També hem estat uns privilegiats d’estar aquí i ara tota aquesta energia que hem rebut l’hem de portar cap als grups». A banda d’aquests dos documents interns fonamentals, els delegats del grups d’ACO han decidit les línies d’actuació que orientaran el treball dels propers quatre anys: Militància, participació i sentiment de pertinença; L’espiritualitat d’ACO i Acció, compromís militant i evangelització a l’ACO. Precisament, d’aquesta darrera línia s’han prioritzat tres reptes: vetllar per la qualitat del compromís militant, aproximar ACO a col·lectius vulnerables i organitzar una acció profètica per a tot el moviment periòdicament. Properament es publicaran els documents definitius.
Aquesta vivència intensa del Consell també s’ha reflectit en les pregàries prèvies, en les dinàmiques que hi havia entres les votacions a plenari (preparades per les zones i diòcesis) i en les tres propostes de resolucions: abordar un procés de reflexió-formatiu sobre els conceptes classe obrera i acció catòlica i facilitar en propers Consells la participació dels grups de més edat o en situació de criança de fills.
Altres espais valorats ha estat el reconeixement públic dels responsables de zona i de les comissions que han finalitzat el seu servei o la participació de les diòcesis de Madrid (van explicar l’experiència de la Revisió de Vida Oberta), de Còrdova (van compartir el Quadern de Vida d’una militant en relació a l’acció de suport a les treballadores de la neteja dels hospitals públics) i d’Orihuela-Alacant.
Els participants han gaudit d’aquests dies de convivència i han valorat molt positivament tots els detalls organitzatius (intensament treballats amb anterioritat), com per exemple un servei de traductors a càrrec de militants voluntaris, tot i que al Comitè Permanent el i les treballadores del moviment han expressat l’esgotament per la sobrecàrrega de feina sostinguda.
A la Mediateca de l’ACO hi ha diferents documents interessats vinculats al XII Consell com són les memòries de les diferents zones, diòcesis, comissions, consiliari general o la del Comitè General que recullen l’activitat efectuada entre l’XI i el XII Consell. Podeu consultar-los a l’enllaç. Pel que fa a l’informe de gestió del Comitè General es va fer una presentació més reduïda que podeu consultar a l’enllaç: https://www.slideshare.net/acocat/xii-consejo-aco-presentacion-balance-gestion-comite-generalpptx
Pepe Rodado: «Els grans de mostassa som nosaltres mateixos»
L’eucaristia del diumenge va ser molt emotiva, encapçalada per Pepe Rodado, nou consiliari general, i Manolo Varo, consiliari de la diòcesi de Còrdova. «El lema que ens hem donat està molt bé, però l’important és que continua quan tornem als nostres llocs. Allà hem de sembrar i els grans som nosaltres mateixos. Si el gra no s’enterra, no dona fruit. La nostra espiritualitat és l’encarnació, enterrant-nos i compartint amb els nostres companys», va aclarir en Pepe. En aquesta eucaristia que coincidia amb la festivitat litúrgica Jesucrist Rei de tot el món, Rodado va recordar que «seguim un rei molt especial, que s’identifica amb la creu. Avui hem de mirar els crucificats del món del treball».
Xarxa amb els convidats
Diverses personalitats van assistir a la totalitat o a una part del Consell com el director de la Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal, Antonio Aranda, qui va confirmar que l’ACO és membre de ple dret del Consell Assessor de la Pastoral del Trabajo. També han participat la presidenta del Moviment de Treballadors Cristians Europeu, Olinda Marques; el coordinador general del moviment germà LOC-Portugal, Américo Monteiro; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol; la referent de comunitats cristianes de l’oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Forteza; la responsable de representació del moviment germà GOAC, Èrika Fabregat; els secretariats de la Juventud Obrera Cristiana i de la JOC Nacional de Catalunya i les Illes; la directora del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, Mercè Solé o el responsable de Pastoral Obrera de la diòcesi de Terrassa, Pere Pérez.
Es van excusar per escrit el cardenal arquebisbe de Madrid i el bisbe Sergi Gordo.
Àlbums de fotos i vídeos
Mercè Solé i Jordi Romero van fer una excel·lent cobertura gràfica del Consell que hem recollit en un vídeo-resum que ha fet en Jordi (https://youtu.be/OLl3caDKqeI) i en aquests vuit àlbums de fotografies agrupats en diferents moments:
Repercussió en mitjans
El Consell ha pogut seguir-se a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #ConsellACO i diversos mitjans eclesials s’han fet ressò. Destaquem els següents: