«Som la pastoral obrera, l’Església dels treballadors amb consciència de classe i ganes de transformar la societat», d’aquesta manera la militant Mercè Solé va introduir l’acte de presentació del darrer llibre de l’historiador i militant de la HOAC, Emili Ferrando. De fet, l’acte es feia a la seu de CCOO de Catalunya, amb el secretari general Javier Pacheco, i calia explicar què hi ha darrera aquesta pastoral especialitzada a persones que la poguessin desconèixer.
En el llibre d’Emili Ferrando, que es pot adquirir a la llibreria Claret a l’enllaç, es troben molts militants històrics de la JOC, la HOAC i l'ACO i l’activitat que van portar a terme en els primers anys del franquisme i a les acaballes. És per aquest motiu que pot ser un obsequi a tenir en compte per a militants d’edat més avançada. En l’exercici de Ferrando es pot veure quants companys i companyes hi van deixar la pell al lluitar pels drets de les persones «que estan al capdavall de l’escala social», com va dir Mercè Solé.
Igualment destaquen els fronts de lluita globals que es van desplegar en aquell moment: pels drets no només laborals, sinó també polítics i culturals. I com va assenyalar Solé, les respostes imaginatives i compromeses que es van donar: cooperatives d’habitatges i de treball, edicions de llibres... També es va ressaltar la importància de «la pregària com a últim recurs. La impotència esdevé pregària per trobar el camí».
Podeu consultar l’acte de presentació del llibre de Ferrando a l’enllaç.