Please enable JS

​​​​​​​Estat del Benestar, obra col·lectiva

Jornada de formació a la zona Besòs

maig 14/Joan Andreu Parra/

Ensenyament, salut, serveis socials i inserció laboral van ser els àmbits que es van radiografiar en la Jornada de formació Què queda de l’Estat del Benestar? Cap a on va la nostra societat? que es va fer el 5 de maig passat als locals parroquials de Sant Antoni de Pàdua, del barri de Llefià de Badalona. Les companyes M. Carmen Ruiz, Anna Maria Lara, Laura Ruiz i Montse Garrido, amb experiència professional en els camps esmentats, van fer un testimoni del deteriorament alarmant dels pilars de l’Estat del Benestar.

Joan Batlle, simpatitzant de l’ACO i director de Programes Socials d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, va situar que una part d’aquesta feblesa ve de la incorporació tardana d’Espanya, per efecte de la dictadura, als principis de l’Estat del Benestar que regien a Europa.

Pel que fa a l’educació es va destacar el paper de l’escola en zones empobrides que traspassava l’acció estrictament educativa per aportar assistència social a les famílies. Quant a la sanitat es va remarcar la importància que l’atenció primària fos robusta i la incidència que té en la bona salut de la població. Pel que fa a la inserció laboral es va posar de relleu el gran desajust entre l’exigència del mercat laboral i les condicions dels col·lectius desfavorits. I, des dels serveis socials, es va subratllar les noves realitats que arriben amb una classe treballadora empobrida i les limitacions de l’accés a l’habitatge. «Com a societat hem de protegir els més febles, i els ho estem posant més difícil», va dir Anna Maria Lara.

A banda de tot això, també es van indicar signes d’esperança fonamentats en la necessitat «de retornar a la consciència col·lectiva per tornar a reclamar els nostres drets», tot destacant, com va dir Batlle, que «hi ha gent compromesa i fent coses en molts i petits nivells».

Podeu ampliar informació en l’etiqueta #estatbenestarACO de Twitter.



Altres articles