Please enable JS
Participants al taller preparatiu del Sínode de Dones.

Fent camí cap el Sínode de Dones

Taller per treballar l’eix 1: «La situació de les dones a l’Església»

febrer 21/Joan Andreu Parra/

[Concha Parra] Al 2019 la plataforma Catholic Women’s Council (CWC), que treballa per la dignitat i la igualtat de les dones a l’Església, va proposar una pelegrinació que consistia en un treball d’anàlisi i projecció a tots els grups de dones d’Església que s’hi volguessin afegir. Aquest pelegrinatge havia de concloure a la primavera del 2021 a Roma. La pandèmia va irrompre i va obligar a canviar els plans, finalment acabarà a la tardor de 2022 en un Sínode de Dones que serà virtual. Allà es presentaran les iniciatives, desitjos i fites cap a una Església realment sinodal. 

Així, quan ara comencem a treballar els eixos que conformen aquest Sínode, coincidim en el temps amb les propostes que ens arriben a dojo per fer aportacions al Sínode 2022-2023 a través del qual el papa Francesc convida el Poble de Déu a dir la seva. I podria semblar que davant la proposta oficial de l’Església, les dones “s’han volgut pujar al carro”, però ja veieu que les coses no han anat així, el Sínode de Dones es va gestar abans! Potser, al cap i a la fi, la coincidència acabarà essent positiva.

En aquest escenari, el passat 17 de febrer al C/ Tapioles vam fer un taller a l'ACO per treballar l’eix 1 del Sínode de Dones: La situació de les dones a l’Església. Ho vam fer a partir del material facilitat per CWC i el vam organitzar algunes de les dones de l’ACO que participem a la coordinadora #AlcemLaVeu.

Vam iniciar la tarda amb una pregària, per connectar amb allò que anàvem a fer. El taller segueix un recorregut semblant al que fem en una revisió de vida: veure, jutjar i actuar. 

A la primera part anàvem posant títols a les fotografies que projectàvem; algunes eren punyents i altres esperançadores. També vam recollir narracions en primera persona: de quan eren petites (vivències a les escoles de monges, els contactes amb els moviments), experiències que ens han marcat (dones desautoritzades per capellans, menysteniment de feines a les parròquies, no tenir en compte els laics), desitjos no complerts...

A la segona part vam llegir uns textos i vam extraure les idees que ens semblaven principals:

  • El model patriarcal que trobem a la societat és encara més escandalós a l’Església (estructura piramidal, absència de democràcia); creiem que als moviments estem una mica millor, però queda camí per recórrer.
  • Destaquem el rol poc reconegut de la dona, a la societat i a l’Església: comunicadora, promotora, força, mare i professió.
  • Les dones, les persones pobres, les migrants i les refugiades, clamen i com respon l’Església?

I, finalment, a la tercera part vam poder verbalitzar alguna proposta sobre l’Església que volem. Per exemple, que les celebracions als nostres moviments puguin ser presidides per dones, no com anècdota sinó com a costum. Recordàvem el lema de les companyes de la Revuelta de Mujeres: “Hasta que la igualdad se haga costumbre”.

Agraïm la participació de tothom que va ser fluida i rica. I una cosa més, podeu descarregar el taller aquí. Us animem a fer-ho!

Fins la propera... tenim més eixos per seguir treballant!

 



Altres articles