El d’enguany ha estat un Primer de Maig marcat pel confinament provocat per la crisi sanitària del Covid-19 i pel fet d’experimentar en pròpia carn els efectes d’una nova i profunda crisi econòmica com a treballadores i treballadors. Són temps, per tant, de cuidar-se, de lluita i també de Pasqua i de Resurrecció. En aquesta festivitat de sant Josep obrer i dels i les treballadores molts militants no han volgut estar-se de celebrar-ho. Per exemple, la Pastoral Obrera de Lleida ha celebrat, per mitjans telemàtics, la Missa del Primer de Maig. «A causa de les difícils circumstàncies, enguany ha estat una celebració íntima on hem participat només un grup reduït de persones. Hem intentat viure-la en comunió, tot i les mancances, per exemple, de no poder compartir l’eucaristia o donar-nos la pau en persona», expliquen els companys de la diòcesi de Lleida.
«Estem preocupats per les greus conseqüències socials que ja està tenint aquesta crisi sanitària i pensem que hem d’afrontar-la canviant antics models, valorant els serveis públics, donant dignitat a les persones que fan tasques assistencials en condicions de precarietat i assegurant espais de trobada i expressió de tots els treballadors i treballadores», continuen.
D’altra banda, el grup Almeda de la zona del Baix Llobregat va convidar a celebrar el Primer de Maig en una trobada virtual a la qual van participar uns 70 militants de l’ACO i de la Pastoral Obrera. A l’acte hi va haver diversos testimonis de companyes i companys, es van difondre els vídeos amb la lectura del manifest de la POC i les conclusions de l’enquesta que va fer la Pastoral Obrera de Barcelona. Es va finalitzar amb una pregària i una cançó.
Us facilitem els manifestos que hem elaborat els moviments obrers cristians i altres informacions d’interès:
· Manifest del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya.
· Manifest Moviment Mundial de Treballadors Cristians (MMTC).
· Manifest Plataforma Església pel Treball Decent.
· Manifest Moviment de Treballadors Cristians Europeu (MTCE) Dia d’Europa (9 de maig).
· Article «Economia a l’UCI» publicat a Catalunya Cristiana on, entre altres testimonis, hi ha el dels militants Rafi Cáceres i Pere Pérez en la qualitat de responsables de Pastoral Obrera a les diòcesis de Barcelona i Terrassa, respectivament. Les aportacions formen part d’un diàleg que van mantenir tots dos i que publicarem a la propera revista Salillum. Podeu consultar-lo a l’enllaç (pàgines 8 a 12 del setmanari).
· Entrevista a Eduardo Rojo, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat Autònoma de Barcelona, al programa de la Pastoral Obrera de Catalunya Llevat dins la pasta de Ràdio Estel del Primer de Maig. Rojo ens ajuda a conèixer els efectes que està tenint la crisi actual de manera específica sobre el mercat del treball i els treballadors i treballadores. Podeu consultar-la a l’enllaç.