Please enable JS
Taula rodona sobre Simone Weil a Cristianisme i Justícia, el 6 de juliol passat

Vigència de Simone Weil

Jornada a Cristianisme i Justícia dedicada a la filòsofa francesa

juliol 12/Joan Andreu Parra/

[Helena Antó] Aquest curs, a l’ACO, hem tingut dos moments per aproximar-nos a la figura de Simone Weil: el recés de febrer i la 2a Jornada de Formació, al maig. Tots dos van estar conduits pel Josep Otón, que n’és un gran coneixedor. Com suposo que a molts militants, a mi se’m va despertar un fort interès per aquesta pensadora. És per això que el passat dimarts 6 de juliol vaig assistir a la taula rodona que va organitzar Cristianisme i Justícia al voltant de la filòsofa francesa.

El motiu de l’acte va ser la grata coincidència en poc temps de la publicació de tres documents centrats en Simone Weil: el quadern de CiJ Llum i ombres (a propòsit de Simone Weil) del González Faus, la publicació en català (traducció de Pau Matheu) del llibre La gravetat i la gràcia (un recull d’escrits de SW amb pròleg del seu amic Gustave Thibon) i una altra publicació (ara en castellà) de l’obra de Josep Otón, Simone Weil: el silencio de Dios. Aquesta última ja va ser publicada en català i com diu el propi Otón, no és una mera traducció, sinó que n’ha fet una reelaboració.

Els participants a la taula van ser: Josep Otón, J. Ignacio González Faus, Pau Matheu (jove filòsof que ha fet la seva tesi doctoral sobre el pensament de SW) i la professora titular de Filosofia a la UB, Rosa Rius.

Entre tots quatre ens van acostar una mica més a diferents aspectes de la vida i el pensament de SW. González Faus va destacar que era un del pilars de l’espiritualitat contemporània (juntament amb Bonhoeffer, Óscar Romero i Etty Hillesum). Josep Otón va confessar que l’havia fet millor cristià. En Pau Matheu va aportar la idea de Simone Weil sobre l’atenció i la voluntat, consistent en què cal buidar-se i adoptar una actitud d’espera, idea a la que es va agafar Rosa Rius per fer la seva intervenció sense apunts (tot i que els tenia) i sobre la qual també va aprofundir. Podeu consultar una crònica ampliada i l’enllaç al vídeo de l’acte a l’enllaç: https://www.catalunyareligio.cat/ca/cristianisme-justicia-ens-acosta-figura-simone.Altres articles