Please enable JS

DECÀLEG PER LA DIGNITAT EN LA VELLESA

DECÀLEG PER LA DIGNITAT EN LA VELLESA

desembre 05/Joan Andreu Parra/

[Quico Manyós, recursos del Dossier Salillum n. 18] La dignitat en l’acompanyament a la vellesa és una responsabilitat ètica que destaca la importància de tractar cada persona gran amb respecte, reconeixent la seva integritat i valor propi. Aquesta perspectiva implica proporcionar atenció personalitzada, preservar l’autonomia sempre que sigui possible i crear entorns que afavoreixin la dignitat i el benestar de les persones grans. A través d’aquest enfocament, es busca assegurar que cada individu mantingui la seva identitat, contribució i sentit de significat en la seva experiència de la vellesa.

 

  1. Dignitat universal:
  • Com a persones, independentment de la nostra edat, malalties, estat cognitiu o grau de discapacitat o dependència, tots posseïm dignitat i mereixem ser tractats amb igual consideració i respecte que qualsevol altra persona.
  1. Persones úniques: 
  • Cap persona gran és igual; cadascun de nosaltres té el seu propi projecte vital. Per això, la personalització de l’atenció és essencial per respondre adequadament a les nostres necessitats úniques en aquesta etapa de vellesa.
  1. Importància de la nostra biografia:
  • Les nostres biografies són la raó fonamental de la nostra singularitat. Esdevenen el referent bàsic en el disseny dels plans d’atenció, assegurant-se de respectar i reconèixer la trajectòria de vida de cadascun de nosaltres.
  1. Tenim dret al control de la pròpia vida:
  • Com a persones grans, som considerades agents actius i protagonistes del nostre propi procés d’atenció. És fonamental que es respecti la nostra autonomia i que es busquin oportunitats i suports perquè puguem mantenir el control sobre el nostre entorn i la nostra vida quotidiana.
  1. Autonomia en afectacions cognitives:
  • Inclús si experimentem afectacions cognitives greus, tenim dret a exercir la nostra autonomia. Aquest dret no es limita a una capacitat única i fixa, i s’ha de treballar amb nosaltres per identificar oportunitats i suports que facilitin l’exercici d’aquest dret.
  1. Reconeixement de fortaleses i capacitats:
  • Tot i la nostra dependència, les persones grans com nosaltres també tenim fortaleses i capacitats. És important que la mirada no només se centri en els dèficits, sinó que també busqui una relació que reconegui i enforteixi aquestes capacitats individuals.
  1. Influència de l’ambient físic:
  • L’ambient físic té un impacte significatiu en el nostre benestar subjectiu, especialment si ens trobem en situació de dependència. Cal assegurar-nos que els entorns siguin accessibles, còmodes, segurs i amb significat per millorar la nostra qualitat de vida.
  1. Valor de l’activitat quotidiana:
  • Les activitats quotidianes tenen un impacte determinant en el nostre benestar i salut. És fonamental que es reconegui la influència del que succeeix dia a dia en la nostra satisfacció física i emocional.
  1. Interdependència social:
  • Com a persones, som interdependents. Les relacions socials juguen un paper clau en el desenvolupament del nostre projecte vital, i són essencials per a l’exercici de l’autodeterminació i el nostre benestar general.
  1. Perspectiva de moltes dimensions humanes: 
  • Les persones som multidimensionals i estem sotmeses a canvis constants. Les diferents dimensions biofísiques, psicològiques, socials i espirituals han de ser ateses amb suports diversos i ajustats a les diverses situacions que podem experimentar com a persones grans.