La setmana del 26 al 30 d'octubre de 2015, la Cèlia, la Teresa Canals i en Jesús Jiménez, vàrem ser els vostres representants en el seminari del MTCE (Moviment de Treballadors Cristians d'Europa) a Estrasburg. El lema era Un treball digne en una economia solidària.
No volem estendre'ns massa parlant- vos d'aquesta bonica ciutat situada a la frontera entre França i Alemanya i regada pels canals que venen de les amples aigües del Rin que fan de límit territorial. Volem comentar-vos només que és encantadora per les cases típiques d'aquesta regió de l'Alsàcia (s. XVI i s. XVII), per les seves esglésies elegants, per les riberes arbustives d'aquests brillants canals amb els seus múltiples ponts, per l'amplitud i la netedat dels carrers i places, per la bona organització viària (tant de cotxes i tramvies, com de les moltes bicicletes i els pocs vianants) i, també, per la urbanitat de les persones. I afegim que a la ciutat hi ha una gran humitat que fa una fredor forta a les franges de matí i de vespre, malgrat que a punt de migdia minva bastant i es torna força més confortable.
El seminari es va desenvolupar al "Centre Culturel Saint Thomas" que està situat prop dels tres edificis de representació europea, el del Parlament Europeu, el del Consell Europeu i el del Tribunal dels Drets Humans. L'indret concret de la nostra hostatgeria era còmode, agradable, amb bons serveis i voltat de verdor.
La Cèlia i els altres coordinadors varen començar a treballar la tarda del mateix dilluns dia 26 de novembre i seguiren el matí següent amb la mateixa tasca d'acabar de muntar el seminari.
A la tarda del dimarts 27 vam començar la resta de participants. Com sempre hi van haver les benvingudes, les salutacions, les presentacions dels diferents moviments de cada país assistent (moment en el que el Jesús va presentar-nos i presentar-vos a tots com ACO Catalunya-Espanya) i, finalment, el president del mateix MTCE, Otto Meier, introduïa el programa del seminari que ja començàvem, així com les referències a les declaracions del propi MTCE ja presentades al parlament Europeu, les donades a l’última trobada del MMTC (Moviment Mundial de Treballadors Cristians) i les passades a d'altres organitzacions i indrets. I ell mateix afegí d'altres informacions rellevants. Com a últim moment, férem plegats la pregària inicial demanant a Déu- Pare que ens ajudés aquests dies a fer una bona tasca.
Després del sopar, a les 19h vam començar el treball concret del seminari seguint l'esquema de la RdV. Primer férem el Veure, dividit amb tres presentacions de tres subtemes: 1. L’ocupació laboral assalariada, 2. El voluntariat, i 3. El treball assalariat, el de la llar i la cura de la família; aquest últim va ser desenvolupat per la nostra coordinadora, la Cèlia, justificant la necessitat de valorar socialment i de manera remunerada les tasques que malgrat l'educació menys sexista actual segueixen fent majoritàriament les dones de les famílies.
Dimecres 28 vàrem fer el Jutjar amb la presentació i discussió de: Orígens, motius i criteris per a una renda bàsica. Va ser molt interessant. Comptàrem amb l'expert Werner Rätz de BIEN (Basic Income Earth Network) que de manera simple i clara ens va explicar què és, on s'ha anat debatent d'Europa i com es planteja aquesta idea de tenir una renda (uns ingressos) associats a cada persona pel sol fet d'existir, una renda que asseguri la supervivència i que l'encamini a escollir lliurement el seu destí personal. A continuació vàrem fer els debats en grups sobre aquest tema de la Renda Bàsica, exposant què en coneixíem, i quines referències relacionades amb d'altres rendes d'ajuda als grans problemes laborals que patim hi ha actualment o es plantegen als governs nacionals, com la Mínima o la Garantida. En el nostre grup érem Portugal, Bèlgica, Suïssa, Txèquia i Espanya. Va ser una feina complicada però ens va servir per conèixer l'abast concret de les nostres vivències del tema i les diferències existents. Per exemple, a Bèlgica no hi ha massa atur i en canvi tenen molts tipus de subsidis que afronten les diverses realitats precàries.
A la tarda del dimecres vam fer una visita comentada al Parlament Europeu, un privilegi amb la possibilitat afegida de poder fer un col·loqui de bar amb parlamentaris d'Espanya, on ens feren cinc cèntims de la situació d'alguns temes socials que ens preocupen. Entre aquests hi va haver el de si tenen ja acords per gestionar conjuntament l'arribada massiva i constant de refugiats. Un parlamentari de Podemos havia tornat dels Balcans i ens digué que la situació cada dia està més desbordada, que havia vist barbaritats degudes al control repressiu i desencertat de la situació, que a ells la impotència els fa revelar i els empeny a treure el tema a debat constantment (amb tristesa i sense paraules).
Amb gran contrast amb l'anterior paràgraf, nosaltres el vespre gaudírem d'una mini visita guiada per la ciutat i sopàrem en un restaurant ubicat en una casa típica a la vora d'un dels canals, amenitzats amb música i les nostres multi lingüístiques converses.
El dijous 29, en l'Actuar, EZA ens va parlar del projecte que tenen sobre "Estratègia Europea 2020-La integració i la inclusió en el mercat laboral".
A continuació dos representants de dos dels moviments que integren el MTCE ens explicaren la seva experiència personal, com a testimonis de dos aspectes de la Renda Bàsica: el primer sobre la Red de la Renda Bàsica a Alemanya i l'altre fou un treball interessantíssim de l'Església de Namíbia, al sud d'Àfrica, relacionat amb la cooperació d'Alemanya. Simonne Knnap de KASA ens il·lustrà l'experiència en una aldea africana d'Oxubero de repartir-los a cadascú mensualment els diners destinats a la cooperació, com un experiment de Renda Bàsica que funciona i ha funcionat molt bé ja que ha dignificat les persones i les seves famílies pujant-los l'autoestima des de la presa de decisions; disminuint la precarietat i la delinqüència i augmentant significativament els llocs de treball.
Finalitzats els testimonis ens reunírem novament en grups per donar forma a les diferents declaracions que com a MTCE es portaran al Parlament Europeu. Són resums brevíssims amb demandes corresponents. A l'Assemblea General finalment es van aprovar quatre textos per separat:
- La declaració sobre la Renda Bàsica
- Una declaració per a la cimera del canvi climàtic de París
- Un escrit sobre refugiats i immigrants a Europa
- Què aportarem com MTCE al MMTC?
Seguidament férem la ratificació del nou coordinador del MTCE, en Manolo Copé de l'HOAC en substitució del Marc Michiels de la KWB de Bèlgica i l'aprovació de l'estat de comptes.
Després de l'assemblea celebràrem una eucaristia multilingüe entranyable i, continuàrem amb el sopar d'aquest dijous que fou una "Taula d'Europa", on va essent una tradició que cada país porti alguns productes típics de la seva terra per compartir. Una festassa on acomiadàrem l'anterior coordinador.
El divendres 30, novament en assemblea, a part de rebre diferents informacions, cada moviment va explicar en quines accions estava compromès pel present curs 2015-2016. El cas de l'ACO nostra va ser comentar la Jornada General, la prioritat, i expressar que algunes les fem coordinats amb d'altres moviments, com ara per exemple les que fem amb la Pastoral Obrera de les diferents diòcesis.
És impossible reflectir tot allò que fem en un seminari d'aquestes característiques però esperem que els qui heu esmerçat minuts llegint us en feu una mica d'idea. Podeu ampliar la informació a Internet. I per acabar aquest resum, us informem que els diferents grups d'ACO podreu disposar de les declaracions finals ja esmentades, que de ben segur es penjaran al web un cop ens arribin a la seu. Seran il·lustratives del pensament de la gran comunitat dels treballadors cristians d'Europa. Us proposem compartir-les amb les persones que ens envolten en el dia a dia al treball o a d'altres àmbits. Som un moviment evangelitzador i això passa per compartir qui som i què fem.
Jesús Jiménez, Cèlia Santiago i Teresa Canals