Please enable JS

Els treballadors cristians europeus, pel treball digne front l’atur

octubre 23/Cèlia Santiago/

Durant els dies 16 al 19 d'octubre s'ha celebrat a Amadora (Portugal), el Seminari i l'Assemblea del MTCE (Moviment de Treballadors Cristians d'Europa). Hem assistit com a delegats d'ACO el president en Jesús Jiménez, el consiliari general en Josep Jiménez i servidora com a membre del grup de coordinació,  també ens va acompanyar la Teresa Canals, l'esposa de Jesús.

Sota el lema La lluita contra l'atur. Perspectives per a un treball digne en una Europa solidària, delegats dels països membres hem debatut i treballat mitjançant el mètode de la RdV, la xacra que suposa per a tota Europa la desocupació.

Durant el Veure es van presentar diferents testimonis d'atur a Europa, dos testimoniatges d'adults i d'un jove de la JOC de Còrdova. En els tres casos la frustració personal i el patiment tant personal com familiar va ser molt patent. Més tard vam tenir una taula rodona on es van exposar tres experiències:

  • una associació que atén de manera integral a persones desocupades en un centre privat. Allí són acollides i acompanyades de manera que puguin tornar a ser persones autònomes i realitzades, el nom de l'associació ho diu tot: Aixeca't i camina;
  • la que realitza Càritas espanyola amb el tema de l'atur;
  • i el testimoni d'un representant de ETUC (Confederació Europea de Sindicats), que ens va presentar la desocupació des del punt de vista polític i econòmic. Algunes dades: des del 2007 la desocupació ha pujat d'un 7% al 12% a Europa, en xifres absolutes significa 26.000.000 d'aturats, 10 milions més que al començament de la crisi. Gairebé la totalitat de les noves ocupacions són a temps parcial.

Per preparar el Jutjar a secretari general de la COMECE, Patrick Daly, ens va parlar de la missió política que té aquest organisme dins de la Unió Europea, donant a conèixer la Doctrina Social de l'Església i ens va donar algunes pistes de treball sobre l'Exhortació Apostòlica del papa Francesc Evangelii Gaudium.

Abans de començar amb l’Actuar i com a inici vam tenir la sort de comptar amb Mikel Lezamiz, director de difusió i cooperació de la Corporació Mondragón, que ens va explicar les bases fundacionals i el funcionament d'aquesta corporació. Tots aquells que no coneixíem en profunditat a aquesta entitat vam quedar sorpresos i esperançats, ja que demostren en el dia a dia que una altra economia és possible.

Per acabar l’Actuar ens vam dividir en tres grups de treball, cadascun dels quals va treballar un aspecte diferent, encara que tots ells relacionats: la desocupació, atur i emigració i el Tractat Intercontinental de Lliure Comerç (TTIP), que des de fa un temps (encara que els mitjans de comunicació no s'han fet ressò) estan redactant la Comissió Europea i els EUA. Si aquest tractat s’arriba a signar canviarà de manera dràstica la forma de comerç i el món laboral europeu i segur que no per a millor, abocant també a altres països de fora del tractat a més pobresa.

Fruit d'aquest treball de grups ha sorgit la Declaració d'Amadora, que ens enviaran en els pròxims dies.

Fins aquí el relat del Seminari, més tard vam tenir l'Assemblea General on es va triar a un nou consiliari i un nou membre del grup de coordinació del qual formo part des de l'any passat. Així mateix l’Assemblea va ratificar l’allargar per un any més la responsabilitat del coordinador Marc Michiels, a causa de la impossibilitat d'escollir entre els dos candidats presentats per falta d'informació anterior. També es va aprovar el balanç de gestió de 2013 i el pressupost de 2014 i 2015.

Per alguns de nosaltres el treball va acabar aquí, però no així pels consiliaris que juntament amb alguns del MMTC (Moviment Mundial de Treballadors Cristians) van seguir treballant el tema de l'acompanyament espiritual durant dia i mig més.



Altres articles


Som la Rocío Elvira, en Jordi Soriano (presidents), l'Àngela Rodríguez (coordinadora general) i en Pepe Rodado (consiliari general), les persones que formem el Comitè Permanent de l’ACO.

Periòdicament escriurem en aquest blog col·lectiu per explicar què fem i què pensem. 

Volem acostar-vos l’experiència d’estar al davant del moviment durant el temps que ens heu confiat. Us mostrarem la cuina i els fogons, allò que habitualment no es veu: la coresponsabilitat, la il·lusió, com ens amarem de tots vosaltres i també el cansament, la convivència amb altres responsabilitats i com recuperem forces. Tot plegat, us ho anirem explicant a cau d’orella.