Please enable JS

Per Nadal, al Baix Llobregat plantem pèsols

febrer 08/Joan Andreu Parra/

El dissabte 17 de desembre, la gent de la Zona Baix Llobregat - diòcesi de Barcelona, ens vam aplegar a la parròquia de Sant Bartomeu per celebrar la Jornada de Nadal, amb una eucaristia i un berenar.

Volíem que hi fossin presents:

El lema “Jo faig que tot sigui nou” encaixava perfectament.

A la monició dèiem:

Arran d'una enquesta, el cens de l'emperador, Josep i Maria, amb tants d'altres, van als seus orígens, les seves arrels.

Per a ells no és un entreteniment, és un viatge arriscat que els treu de casa en un moment de fragilitat i esperança: el final d'un embaràs.

Fan el camí amb la preocupació pel futur que porta Maria al seu si, i tornen amb l'alegria d'una nova vida.

A l'evangeli sentim parlar d'orígens, arrels, trajectòries i projectes, foscor i claror, desemparament i caliu, il·lusió per veure, per compartir, gratitud, memòria... sentiments que també se'ns remouen en aquest camí cap al Consell, i amb els que comencem ara aquesta celebració.

Com a símbol, cadascú va plantar una llavor (eren pèsols, que es planten a l’hivern, floreixen a la primavera —com el Consell— i fruiten a principis d’estiu, és a dir, que si tot va bé, formaran part de la paella amb la que acostumem a celebrar el final de curs!).

La preparació dels diferents elements es va fer entre uns quants grups de la zona

  • El perdó: 3 cartolines amb 3 fotos i una petició de perdó sobre cada una de les sigles d’ACO
  • 3 testimonis de militants de la zona que a partir d’una situació de crisi han sabut “renàixer”: Una noia de més de 50 anys que es queda a l’atur i reprèn els estudis i troba temps per aprofundir en els compromisos familiars i socials; una mare de 3 infants i la situació laboral, i una altra noia que a partir de les retallades i canvis a l’hospital on treballa, canvia d’especialitat i això li suposa la possibilitat d’una millor relació amb els pacients, l’oportunitat de formar-se i un creixement personal
  • Pregàries
  • Compromisos: Per tal que la llavor plantada pugui donar fruit al maig, l’hem de regar, abonar..., és a dir, en els grups fer treball de reflexió i discussió sobre l’ACO que volem, i a nivell personal tenir una certa actitud que ens encamini cap a la cooperació i la fraternitat.  Vam adaptar els 9 punts que suggerí en Dani Jover, i els llegírem en veu alta.  

Ens acompanyà en Lucio, consiliari dels grups “Eclesiastes” i Magòria. La pregària eucarística fou llegida per tots, i a la petita homilia enllaçà tot el que havia sortit més pinzellades del que havia dit el Papa a la cloenda de la trobada amb les comunitats populars.

Els infants, acompanyats per dues monitores, van plantar els seus pèsols i explicaren què volien que “florís” en l’any nou, ho compartiren a l’Eucaristia i hi hagué de tot: des de pau, somriures, amor, a gomets!

L’equip de Port ens regalà una postal-record de la trobada, amb la foto del nou retaule de la parròquia de St. Bartomeu, inaugurat recentment i inspirat en Ramon Llull.

En acabar vam compartir nadales, neules, torrons, pastissos, refrescos, cava... i ens desitjàrem BON NADAL I FELIÇ 2017.