Please enable JS
Comitè General d'ACO del 3 de febrer passat.

Aprovats els comptes 2023 i el pressupost 2024 de l’ACO

El Comitè General del 3 de febrer decideix l’aportació solidària a l’Associació 50x20 de Nou Barris

febrer 05/Joan Andreu Parra/

El bon comportament de les cotitzacions dels militants, l’excedent econòmic de les trobades del moviment i l’increment de les subvencions han permès a l’ACO tancar l’exercici 2023 amb un superàvit de 1.271 €, quan estava previst un dèficit de 7.000 €. Amb tot, hi ha una tendència a la progressiva baixada de cotitzacions (defuncions, baixes al moviment, militants que es jubilen i redueixen la cotització...) que contrasta amb l’increment de costos (nòmines del personal que s’incrementen per conveni a l’IPC, consums...).

A grans trets, el moviment s’autofinança per les cotitzacions (89%) i depèn de les subvencions només en un 9%. Pel que fa a despeses, el gruix (71%) correspon a les despeses del personal contractat. D’altra banda, la subvenció extraordinària (26.061 €) rebuda per part d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya pel darrer Consell i els projectes web i revista Salillum es distribuirà en els propers tres exercicis de manera que aporta un respir als comptes. 

De cara al pressupost 2024, s’ha previst un augment del 3,4 % de les cotitzacions igual a l’IPC de l’any 2023 per poder compensar l’increment de salaris dels treballadors (3% segons conveni) i altres costos que pugen. El dèficit previst en l’activitat ordinària és de 8.829 €, però quedarà eixugat pel prorrateig de la subvenció anteriorment indicada. El Comitè General del dissabte 3 de febrer va aprovar aquests números per unanimitat. Properament, com cada any, s’enviarà una informació més detallada a cada militant per part de la Comissió d’economia. Així mateix, entre els quatre projectes presentats per les zones i diòcesis es va aprovar destinar l’aportació solidària 2023 de 1.000 € a l’Associació 50x20 de Nou Barris.

 

La zona del Vallès Occidental, a fons

7 grups, 45 militants i 6 consiliaris, són els números d’aquesta zona del bisbat de Terrassa, que va explicar el seu responsable, Jordi Olivé, en la monografia al Comitè General. A grans trets, és una zona molt implicada en la Pastoral Obrera de Terrassa (que enguany compleix 20 anys i que celebraran el proper 20 d’abril) amb militants repartits per Sabadell, Terrassa, Rubí, Badia... i molt compromesos socialment i eclesialment (parròquies, Càritas, Comitès Òscar Romero, Roda de la Pau, Drapaires d’Emmaús...) i familiarment (cura de fills, gent gran...).

El Comitè de Zona es reuneix mensualment i cada responsable, rotativament, prepara la pregària i l’acta de la trobada. Entre els militants hi ha 4 consiliaris que acompanyen equips de la JOC. La zona organitza tres trobades durant el curs: Advent (de caire formatiu), Quaresma (en format de pregària, juntament amb la zona del Vallès Oriental) i final de curs (que volen coorganitzar amb la zona de Montserrat). En aquestes trobades procuren visitar entitats on es troben els pobres de Jesús en un marc d’esperança (Ningú sense sostre, Hospital de Campanya de Santa Anna, El Xiprer...).

“Som una zona petita i senzilla, on ens coneixem tots molt bé i on fins ara no ens ha costat de fer els relleus de responsables. Això fa que en les trobades fem molta pinya, compartim vivències i ens entenem. Al Comitè de Zona funcionem bastant bé i amb ajuda mútua. Ens falta trobar responsables d’iniciació i formació, funcions que assumim des del Comitè de Zona. Ens agradaria donar espai a nous grups, nous militants o militants desvinculats. També poder fer una acció més pública”, va concloure en Jordi.

En el diàleg posterior amb les altres zones i diòcesis es va destacar que per millorar la cohesió entre els grups es fan Revisions de Vida compartides entre grups.

 

Properes trobades: Responsables i Setmana Santa

Al Comitè General també es va destacar la importància d’assistir a la Trobada de Responsables que es farà els propers 17 i 18 de febrer on s’aprofundirà en la nostra vivència d’Església com a ACO. Hi ha un qüestionari perquè el pugui pensar prèviament cada responsable i, en cas de no poder assistir a la Trobada, es poden enviar les respostes per email a coordinacio@acocat.org.

Pel que fa a la Setmana Santa, està molt avançada l’organització que, enguany, compta amb una Comissió formada per militants que volen introduir alguns canvis suggerits pels propis militants en l’enquesta que es va distribuir en la Jornada General. La ponència principal anirà a càrrec de Maite Valdivieso, de l’HOAC-Bilbao i, a partir, de les conclusions de la Trobada de Responsables (Veure), farà el Jutjar. Hi haurà set tallers sobre Estudi d’Evangeli, Revisió de Vida, la intel·ligència artificial en el treball, l’encíclica Fratelli tutti, transmetre esperança en un món desesperançat, biodansa i habitatge cooperatiu.

També es va recordar que està obert durant tot aquest curs el qüestionari per fer el mapa de la militància. Fins al moment s’han rebut 82 respostes. El Comitè General va començar amb una pregària preparada pel Vallès Oriental, que posava l’accent en l’acompanyament, i on es van tenir present els vaguistes de fam per Palestina. Al Comitè General, finalment, es va donar la benvinguda a les noves responsables Carlota Arroyo (zona Vallès Oriental), Carme Bartra (zona Barcelona Nord) i Marcel·lí Quintana (diòcesi Vic).Altres articles