Please enable JS

El Lloc de la dona rep l’ajut solidari de l’ACO

L’entitat de religioses oblates treballa amb dones en contextos de prostitució

gener 11/Joan Andreu Parra/

“La inserció laboral és el camí perquè les dones que exerceixen la prostitució puguin pensar en tenir una alternativa diferent”, explica la Nieves de León, religiosa oblata i directora d’El Lloc de la dona a Barcelona. Aquesta entitat és la destinatària de la col·laboració solidària que cada any l’ACO dedica del pressupost. Enguany han estat 1.000 € que es destinaran als projectes que tiren endavant les oblates de Barcelona, presents al barri del Raval des del 1984.

El carisma d’aquestes religioses arrelades a quinze països és treballar amb dones en context de prostitució i tràfic amb fins d'explotació sexual. Són aproximadament 500 religioses a tot el món i a Espanya estan a vàries ciutats com Mallorca, Madrid, València, Sevilla, Barcelona, Bilbao, Santiago o Las Palmas. A totes les ciutats treballen en projectes de característiques similars al de Barcelona.

El 90% de les dones que atenen són subsaharianes, principalment nigerianes i el 80% d’aquestes no tenen papers, “fet que dificulta la inserció laboral”. "Per a la cultura africana la maternitat és un element fonamental, la majoria de les dones que atenem són joves i amb fills al seu càrrec, aquest fet alenteix els processos d'inserció”. Moltes són víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual i han patit situacions personals de molta violència. Hi arriben a les oblates bé pel boca a boca o bé derivades pels serveis socials. “Saben que tenim beques perquè puguin formar-se i deixar durant aquest temps la prostitució, per això s’ha de treballar la motivació”, relata la Nieves de León.

Des de que la dona entra a l’entitat, s’obre un període d’uns dos anys d’acompanyament: “Els hi costa la regularitat. L'horari d'assistència als cursos les obliga a deixar el carrer i algunes abandonen. Però altres comencen a descobrir que sí que poden”, defensa Nieves de León. Primer es treballa el coneixement de l’idioma (necessari per a demostrar l’arrelament, ensenyament que les dones no veuen com una prioritat) i en alguns casos fins i tot l’alfabetització. En aquesta tasca col·laboren sobretot les 30 voluntàries del projecte.

A banda d'axiò, tenen el programa De portes endins als barris de Les Corts i Sants en què ofereixen una atenció integral a les dones que estan a pisos i clubs, aquestes bàsicament provinents de Sudamèrica i dels països de l’est d’Europa.

També es fa una formació pre-laboral, per adquirir unes habilitats bàsiques necessàries per desenvolupar una feina (puntualitat, hàbits laborals...). Un cop la dona ha estat regularitzada es fan cursos laborals específics per a la cura de persones grans, de neteja, de cuina, de costura... El lloc de la dona ha impulsat una empresa social, Dona Kolors, que elabora complements de moda i de la llar de disseny propi (collars, bosses, ventalls...) i també cus per tercers o fa treballs de confecció per encàrrecs d’empreses. Fins al moment tenen quatre persones d’estructura i quatre dones que han fet el curs de formació i han estat contractades com a costureres. L’empresa encara no se sosté amb la pròpia activitat econòmica i esperen que durant 2016 pugui assolir-se aquest objectiu.

El mot “oblates” te l’origen en “oblació” o entrega. L’orde d’Oblates del Santíssim Redemptor té un fundador català benedictí (Mons. Josep M. Benito Serra) i una fundadora suïssa (Antonia María de Oviedo y Schönthal). Van començar el 1870 a Cienpozuelos (Madrid) i són contemporànies de les adoratrius, que tenen el mateix carisma. Podeu consultar la darrera memòria publicada.Altres articles