Please enable JS
Santuari dels Salesians Rocafort on es va celebrar l'Eucaristia. Foto: Jordi Esplugas.

L’ACO fa memòria agraïda dels 70 anys del moviment en la Jornada General

Comença el curs amb el lema “Que l’esperança us ompli d’alegria”

novembre 03/Joan Andreu Parra/

Singular, viscuda, intensa, atapeïda, comunitària. Són alguns dels adjectius que es poden atribuir a la 70a Jornada General que el 12 d’octubre passat va servir per inaugurar un curs en què l’ACO celebra les set dècades d’existència. En efecte, es tractava d’una jornada amb una estructura diferent que molts militants han agraït: el matí es va reservar pels tres plats forts com van ser la presentació del Pla de curs, la ponència de la benedictina Teresa Forcades i l’Eucaristia, sense el treball de grups habitual en altres jornades. D’aquesta manera, hi va haver una majoria d’assistents al matí que van participar-hi aquest cop en un lloc diferent, els Salesians del carrer Rocafort de Barcelona, on ja s’havia celebrat la Jornada General del 2006. 

La jornada va començar amb la presentació del Pla de curs per part del consiliari general, Pepe Rodado. La ponència de Teresa Forcades va servir per analitzar el capítol 12 de la carta de sant Pau als Romans d’on s’ha extret el lema de la jornada i del curs: “Que l’esperança us ompli d’alegria”. 

La tarda va servir per fer una mirada agraïda enrere i donar protagonisme als més grans del moviment; Dora Pizarro, Dèlia Viedma, Pilar Malla, Manel Maeztu i Edmon Ribatallada van fer aportacions molt valuoses en una taula rodona que va ser moderada per Joan Francesc Cánovas. Precisament, sis dies més tard, va morir Enric Blasi, militant gran i fidel participant al moviment. La taula de memòria va ser una de les propostes que la comissió del 70 aniversari fa fer a la militància i que es va complementar amb la projecció d’un vídeo del 70 aniversari, les actuacions musicals de Llar de Folk i la coral Dum i unes danses festives finals.

En diferents moments del dia van participar convidats assenyalats com el copresident del Moviment de Treballadors Cristians d’Europa, Karl Brunner, el director d’Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol, el secretariat de la JOC Nacional de Catalunya i Balears, militants de la GOAC o la delegada d’Apostolat Seglar de l’Arquebisbat de Barcelona, Anna Almuni. I van enviar missatges gravats o escrits diversos bisbes (Omella, Gordo, Giménez i Conesa). També es va aprofitar per fer una trobada de consiliaris i consiliàries de zona i de comissions on es va compartir la situació de les zones i van quedar que aquest curs faran tres reunions.

A la convocatòria s’han distribuït els documents fundacionals actualitzats al darrer Consell: Document d’Identitat, Normes de funcionament i Organització i Carta Econòmica i també un document formatiu dedicat a Madeleine Delbrêl. L’acte s’ha pogut seguir a les xarxes socials amb les etiquetes #JGACO2023 i #70anysACO. I diversos mitjans s’han fet ressò de la Jornada com: Arquebisbat de Barcelona, Catalunya Cristiana, CatalunyaReligió.cat, Religión Digital.

Als enllaços podeu consultar el Dossier de la jornada i el manifest.

 

Vídeos i fotografies de la Jornada

Al canal YouTube de l’ACO poden consultar-se els vídeos de la Jornada: la ponència de Teresa Forcades https://youtu.be/tvrbjqm9bYg, la taula de memòria https://youtu.be/ofAorQMj_Xk, el vídeo del 70 aniversari https://youtu.be/E3CsxL1axjs i el vídeo dels consiliaris https://youtu.be/s3CzHATGHLw. En relació a aquest darrer vídeo, la militant Mercè Solé, directora del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, ha fet aquestes reflexions al blog A jornal:

Als enllaços també podeu consultar els àlbums de fotos a Flickr:Altres articles