Please enable JS
Lucía Brenlla, Paula Carrillo i Maria Martínez han representat a l'ACO a la Trobada de Laics de Primer Anunci.

L’ACO present a la Trobada de Laics de Primer Anunci 

L’encontre s’ha fet a Madrid del 16 al 18 de febrer

març 06/Joan Andreu Parra/

Coincidint amb la Trobada de responsables d’ACO, del 16 al 18 de febrer passat es va fer a Madrid la Trobada de Laics de Primer Anunci amb el lema “Poble de Déu unit en la missió”, en la qual el nostre moviment va estar representat per Maria Martínez (Arquebisbat de Barcelona) i Lucía Brenlla i Paula Carrillo (diòcesi de Sant Feliu de Llobregat). La trobada va congregar unes 700 persones (laics, religioses, capellans i bisbes) vingudes de tot Espanya i representant parròquies, diòcesis i moviments per continuar treballant el post-Congrés de Laics (celebrat el febrer del 2020 amb el lema “Poble de Déu en sortida”) i amb el propòsit d’aprofundir en una prioritat pastoral urgent, el Primer Anunci (“una invitació de cor a cor amb Jesucrist, tornar a allò que és essencial: viure l’alegria de l’Evangeli”), que és el primer dels quatre itineraris que es van plantejar: Primer Anunci, Acompanyament, Processos formatius i Presència en la vida pública.

“En la trobada va haver-hi espai per pregar, reflexionar, dialogar, aprendre, animar i donar passos en el compromís d’anunciar a Jesucrist i de fer acompanyament”, detalla Maria Martínez. En l’acte inaugural hi va haver una salutació del nunci apostòlic amb un missatge del papa Francesc en què remarcava la realitat d’un mon secularitzat i descristianitzat on moltes vides no coneixen Déu. Va esperonar a no deixar d’encomanar l’alegria de l’evangeli a una societat líquida sense compromisos i amb mancances d’un Amor Veritable. El cardenal Omella, per la seva banda, va posar l'èmfasi en l’experiència de ser estimat per Déu i la necessitat de transmetre la notícia de forma valenta i alhora humil. Aquests i altres parlaments “ens van recordar la importància del Primer Anunci, és dir a l’altre “Déu t’estima”, però fent-ho no només amb paraules, sinó estimant-lo. El Primer Anunci és una qüestió d’amor. Si ens sabem estimats per Ell no podem deixar de compartir-ho amb els altres. Podem fer-ho amb els que mai han sentit parlar de Jesucrist, els allunyats, els descreguts”, continua la Maria. “Representants del Consell Assessor de Laics ens han esperonat amb paraules “força”: PROCÉS, CAMÍ, DIVERSITAT, JUNTS, RIQUESA DE DONS I CARISMES, SOMNIS. Totes per dir-nos que el primer anunci és una trobada personal amb Jesús”, complementa la Lucía.

 

Segon dia, les “parades”

El dissabte va començar amb una Eucaristia i a continuació es van formar quatre grups per recórrer les “parades” que giraven entorn de quatre eixos, segons ens relata la Lucía: 

  • Conversió pastoral: “En aquesta parada “Fano”, amb els seus dibuixos que ens acompanyen habitualment a les nostres parròquies i moviments, ens va fer conscients del “regal” de la fe i de com no ha de servir només per “seure-hi” a sobre sinó més aviat per compartir-lo amb tothom: anem tots plegats al mateix vaixell impulsats per la força de l’Esperit. Ens van presentar diversos projectes que funcionen i que donen impuls a aquesta necessitat de posar al centre el primer anunci, malgrat les dificultats i les resistències, d’obrir-nos tots els membres de l’Església (laïcat, vida consagrada i sacerdots) a aquest nou sentit missioner”.
  • Primer anunci en la vida quotidiana: “Es van presentar els quatre moments en l’acompanyament de les persones per ajudar-les a fer aquesta primera trobada amb Jesús: Presència, Testimoni, Diàleg i Anunci. No sempre podem ajudar tothom a completar l’itinerari però no per això hem de defallir. La presència a la vida quotidiana per se ja fa que Déu tingui un lloc a la nostra societat”.
  • Processos formatius: “Amb vuit tallers diferents, com ara: Diàleg amb la increença, Acompanyament de joves, Digitalització de l’evangelització, etc., tots reptes de la missió dins el moment actual. És important adonar-se que l’Església està cercant noves formes d’arribar a les persones. Església en sortida!
  • Acompanyament: “Durant tota la jornada una de les preocupacions que va sortir repetidament és com acompanyar els temps posteriors al primer anunci. Amb l’ajut d’una teatralització se’ns ha fet veure quina mena d’acompanyament afavoreix un procés tranquil i constructiu per a la persona i quines actituds el bloquegen. Més enllà de les activitats, ens hem contagiat d’humilitat i esperança. Hem vist que som molts més dels que ens pensem, diversos en la unitat, i amb la suma dels nostres carismes farem força perquè l’Evangeli es faci més present al món actual”.

El diumenge va començar amb una ponència que recollia les paraules més rellevants de cada “parada”: Esperit, corresponsabilitat, diàleg, escolta, acompanyament, esperança, alegria... “Els ponents van destacar haver de fer passos en la sinodalitat i el discerniment. En la missió de l’escolta que ens llança. La pluralitat de camins, però units en la missió. Amb unes claus compartides com són l’acollida, el diàleg, la humilitat, ser autèntics. També es va alertar del perill de proselitisme, de protagonisme, de prejudicis, d’impaciència. Les catequesis han de ser més vivencials, estan molt focalitzades en els sagraments, han de convergir amb el Primer Anunci. Va haver-hi una crida especial al laïcat a estar presents enmig del món”, sintetitza la Maria. 

A l’Eucaristia de clausura l’arquebisbe de Madrid recordava tres punts fonamentals en el Primer Anunci: “No busqueu confrontació; deixeu el temps necessari perquè els processos arribin a bon port; i no feu cristians de 1a i de 2a... l’evangeli és per tothom... no només per alguns que creiem que acompleixin els requisits. Hem de portar Jesús a tothom a qualsevol i en especial als més vulnerables”. El gest d’enviament va ser el final de la Trobada. “Tornem a casa, seguim endavant, cansats però contents. Amb reptes i il·lusionats pel camí que encara no està fet: “construir noves melodies amb acords que encara no s’han inventat”. De la mà de la Mare de Déu que va ser la primera mestra del primer anunci amb la pròpia vida”, conclou la Lucía.

Podeu consultar fotos de la Trobada a: https://photos.app.goo.gl/cpwiHqksWVsgUL577

 

Valoració de les militants d’ACO que hi han participat

A l’enllaç podeu consultar la valoració de Lucía Brenlla, responsable d’iniciació a l’ACO: https://acocat.org/article/endavant-amb-aquest-primer-anunci-al-carrer-i-amb-els-meus-germans

“Hi ha hagut moments i espais que he pogut reflexionar i aprendre. He trobat a faltar autocrítica i parlar més concretament de moltes realitats de l’Església. El temps per compartir i contestar a les preguntes en cada “parada” era mínim. Hi ha hagut repetició i insistència en alguns temes. Encara que érem moltes persones, en el plenari  es podia haver obert un temps de preguntes. En cap moment es va recordar el dolor i patiment de les guerres. Justament aquell dissabte va morir el bisbe emèrit Uriarte i no es va fer cap record. En una trobada de laics, sobta que hi hagi tants bisbes i capellans (la majoria, alguns joves, amb clergyman), un fet que ja vam viure en el Congrés de Laics”, valora la Maria.Altres articles