La pregària de Carme Bartra va culminar la seva exposició com a responsable de la zona Barcelona Nord, un servei que porta fent un any, al Comitè General que es va fer a la seu de l’ACO, en format híbrid, el dissabte 1 de febrer passat. Aquesta zona de l’arxidiòcesi de Barcelona comprèn els barris de Sant Andreu, La Sagrera, Vilapicina i Horta i suma dotze grups amb un promig de set membres. El consiliari de zona és Jaume Fontbona.
En aquesta zona hi ha dos grans blocs d’edat, els joves fins a 40 anys, molts provinents de la JOC i immersos i condicionats per la situació de criança dels fills, i els majors de 60 anys, jubilats o a punt de fer-ho. El compromís dels militants passa, entre altres, per catequistes a la parròquia de Crist Rei, acompanyament com a consiliaris de grups de la JOC (el consiliari de zona també és el consiliari general de la JOC). La Carme també va fer notar el baix compromís dels militants (només un 25%) en sindicats i partits polítics, una tendència general que s’observa els darrers anys.
Un tret característic d’aquesta zona és el recés anual que la majoria de grups organitza i que va ser promogut per consiliaris com l’enyorat Pep Soler o Josep Maria Jubany. Aquest recés és valorat com un espai que permet sortir-se de la dinàmica habitual de les reunions de grup i aprofundir en temes concrets que s’acostumen a preparar amb el consiliari del grup. Barcelona Nord vol donar-se a conèixer com a ACO a la seva àrea d’actuació i convidar a col·lectius de fora del moviment a les trobades que organitzen. Alhora, volen seguir el Pla de curs als grups de Revisió de Vida. “El moviment es veu com un motor per a la marxa dels grups, molts militants se senten part de l’Església gràcies al moviment”, va dir la Carme.
Comptes 2024, properes trobades i relleu presidència Rocío Elvira
La Comissió d’economia, de la mà del seu responsable Josep Bonastre, va presentar els comptes del 2024 que van ser aprovats per unanimitat. Es va destacar que els ingressos per cotitzacions es van reduint per diferents causes (defuncions de militants, baixes, reducció de les aportacions per jubilació…) i que, en canvi, les despeses creixen per l’increment del cost de la vida. Un cop més es va recordar que convé revisar periòdicament la cotització, si pot ser a l’alça i en la mesura de les possibilitats, per adequar-la a aquestes circumstàncies. I és que en l’estructura d’ingressos, la major part provenen de les cotitzacions (83%) i en menor mesura de les subvencions de bisbats i l’Administració pública (17%). Els comptes 2024 que presenten un superàvit de 201 €, poden consultar-se a la presentació.
Pel que fa al pressupost 2025, la Comissió presentarà la proposta a aprovació al Comitè General del 29 de març proper després d’haver fet un debat més a fons i de preparar un document formatiu Creixem on hi haurà reflexions i propostes.
En el Comitè General es va animar a participar en la Trobada de responsables dels propers dies 15 i 16 de febrer, amb les inscripcions obertes fins al 9 de febrer. Hi haurà dos accents principals, el col·lectiu de migrants i la responsabilitat, i està adreçada tant a responsables del moviment, com militants i no militants amb altres responsabilitats o que s’estiguin plantejant assumir-ne alguna.
També es va informar que en la propera celebració de la Pasqua ACO a Can Bajona, la Comissió que la preparar vol millorar l’acompanyament a adolescents i joves que no queden sota el monitoratge del MIJAC, vol ampliar la participació a no militants i vol millorar l’espai de pregària del matí contemplant dos blocs, un abans d’esmorzar i un altre després. També s’està treballant en oferir un espai de celebració comunitària de la penitència el Dissabte Sant a la tarda i s’estan acabant de configurar els tallers que, com és habitual, tindran una perspectiva social, eclesial i de moviment.
Un punt important va ser el relleu a la presidència de Rocío Elvira, un mandat que finalitza el proper 21 de maig després de quatre anys de servei. Per això, per al proper Comitè General del 29 de març s’espera un plantejament de possibles candidates per part de les zones. Pel que fa al mapa d’acció de la militància es dona per conclòs: s’han recollit 256 respostes, sense haver arribat a la meitat de la militància (656 militants i 85 grups). Un grup de treball farà un diagnòstic i estudi sobre les dades recollides.
D’altra banda, tot indica que es farà una Jornada d’iniciació en format online al març dirigida a les diòcesis de Madrid, Còrdova i Alacant, que no van poder participar presencialment a la Jornada del novembre passat. I de cara al curs vinent es plantejarà reprendre la trobada d’Intercanvi on es podrien compartir, ja en format presencial, els tallers i materials de la Jornada d’iniciació. El Comitè General va anar precedit de la pregària que va preparar la diòcesi de Lleida, un text que, precisament, va comentar la religiosa Mariola López Villanueva en la Setmana Santa del 2021, encara amb restriccions per la pandèmia.