Please enable JS

ACO-França fixa l'atenció en la precarietat

Rancontre Nationale per orientar el treball dels cursos propers

juliol 16/Joan Andreu Parra/

(Joaquim Villanueva) Del 18 al 21 de maig vàrem ser convidats al XXIIè Rancontre Nationale de l’ACO França. Hi vàrem assistir la presidenta, Maria Martínez (a l'enllaç podeu consultar les seves impressions), i jo mateix. Ens van acollir molt càlidament i ens van posar una traductora de castellà, la Christine, que sempre ens van acompanyar i ens va fer sentir com a casa. Poder participar de la trobada va ser una experiència molt interessant i profitosa. 

El lema de la trobada "L'esperança ens convida, inventem el demà" ja transmet una energia positiva i un camí per a l'esperança, esperança que hem de treballar tots/es per anar transformant la nostra realitat més propera, partint de l'evangeli, i poder convertir-la en una societat més humana, més justa i socialment sostenible.

La participació d'uns 750 delegats vinguts de tot el país i l'alegria que transmetien, tot i les dificultats del món en què vivim, marcaven el ritme de la trobada. A més hi havia un conjunt musical que aportava vitalitat, alegria i afavoria la participació de tots i totes (encara que no coneguéssim les lletres de les cançons).

A més de tota la feina que es va dur a terme en la trobada, grups de treball, tallers..., s'apreciava també tot el treball realitzat pels grups durant tot el curs a partir del llibret del delegat. Per a nosaltres va ser significativa la taula de debat sobre el treball decent amb totes les participacions i especialment l'experiència molt personal dels representants de la Xina, posteriorment les delegacions convidades vam poder aprofundir més en aquest cas en la reunió amb la representació xinesa i vàrem poder constatar la realitat molt precària dels treballadors xinesos que, a la pràctica, no disposen de cap dret laboral ni cobertura mèdica i social dintre d’un marc de control omnipotent per part de l’estat.

També valorem molt positivament tots els espais de contacte i socialització amb els militants de l'ACO França i especialment els moments dels àpats a on vam poder intercanviar reflexions sobre diversos aspectes dels moviments, societat, món del treball... en un ambient relaxat i distès.

Al seu torn, també vam gaudir d’una bona iniciativa, com va ser la petita cerimònia de benvinguda a les delegacions convidades, on vam poder conversar entre nosaltres i també amb membres de l'ACO França, podent conèixer les iniciatives i treballs dels altres.

Un altre aspecte a destacar va ser la celebració de l’eucaristia presidida pel bisbe de la diòcesi de St. Etienne amb la participació de sacerdots i diaques. Va ser una celebració molt viscuda i on ens va cridar una especial atenció l'ofrena dels "Fets dels Apòstols", un resum dels treballs d’acollida que porten a terme els militants de les diverses zones i regions del moviment.

Al final, una trobada molt viscuda, alegre i molt rica en experiències i on es va aprovar una Resolució Final —entreu llac endins i caleu les xarxes—  amb una sèrie de punts on l’ACO França revisa i actualitza la seva prioritat del curs, la Precarietat, per mitjà de tres eixos:

 • Volem que demà l’ACO sigui capaç de viure la seva missió: anunciar la Bona Nova de Jesucrist al món obrer i popular.
 • Volem arribar als homes i a les dones, al cor de la seva activitat, al centre de la seva vida, de les seves accions i de les seves lluites i de poder acompanyarlos en les seves esperances i el seu desànim.
 • Volem continuar fent del nostre moviment un espai d’alliberament i sent un lloc d’expressió i de discerniment a la llum de la paraula de Déu.

Acollir la realitat d’avui en dia:

 • Una realitat social a conèixer
 • Un compromís social que es renova
 • La fe en dubte

Una ACO que es qüestiona. Sentir-se interpel·lat:

 • Individualment – Aprofundir
 • Col·lectivament   – Llençar les xarxes per conèixer
  Llençar les xarxes per anunciar la Bona Nova de Jesús al món obrer
  Llençar les xarxes per fer del moviment un espai d’alliberament

També es van aprovar 4 mocions (podeu consultar tots els textos en francès a l'enllaç):

 • Immigració i acolliment
 • La repressió israeliana sobre els palestins
 • Els deteriorament dels serveis socials
 • L’habitatge social

Una resolució que ofereix un marc de treball que a partir d’ara el Comitè Nacional haurà d’anar definint amb mesures i accions concretes de treball. Alhora és un document que reflexa tot el treball portat a terme pel moviment i el seu compromís amb la societat i el món obrer.Altres articles


Subscriu-te al E-butlletí

Rebràs les noticies per correu electrònic!

INSCRIU-TE