Please enable JS
Participants a la Jornada de formació de la diòcesi de Vic.

Jornades formatives a Nou Barris, Vic i Madrid i pregària al Vallès Oriental i Occidental

Resums i documents de les activitats a les zones i diòcesis

abril 12/Joan Andreu Parra/

El 2 de març passat es va fer una Jornada de formació a la zona de Nou Barris, amb el títol “Anar al fons transformador i evangelitzador de la Revisió de Vida”, a càrrec d’Àlex Pérez i Pepe Rodado. En la trobada primer es va compartir com s’està fent la Revisió de Vida als grups (formats, llocs, pregària, actitud amb què s’hi va, la roda de fets i l’elecció del fet, saber trobar el nucli del fet exposat, com es fa el Jutjar i l’Actuar) i es va recordar què és l’essencial de la Revisió de Vida Obrera: 

  • la roda de fets ha de ser l’espai per posar davant de Déu un moment de la nostra vida on se’ns hagi mogut el cor, la consciència i/o la raó, i fruit d’això ens sorgeix una “inquietud interior i personal”.
  • el Veure és un acte voluntari de trobar la veritat, de cercar allò que ens encadena i de mirar com mira Jesús. Alhora, és una mirada comunitària, per què Déu el veiem i l’escoltem a través de la mirada i la veu comunitària del Grup de RdV.
  • el Jutjar és el moment de facilitar el moviment del cor i per poder fer-lo des de l’Evangeli cal dotar-se d’un espai de temps de qualitat.
  • l’Actuar és el moviment de l’Esperit, és el moment de deixar-nos dur per l’Esperit, sense por, amb confiança... Per això en l’Actuar fem un “Acte de coherència, de fe”, o millor encara, un “Acte d’Amor”...
  • revisar els Actuars i “Celebrar- los” és fonamental per entendre l’acció transformadora.

A l’enllaç teniu disponible el guió.

 

Jornada de formació a Vic

El 9 de març sota una pluja beneïda els tres grups de l’ACO de la diòcesi de Vic ens vàrem reunir a la parròquia de la Balconada de Manresa per fer com cada curs la Jornada de Formació, aquest any sota el títol “Espiritualitat o Compromís” i amb el ponent que aquest cop era el Pepe Rodado, consiliari general de l’ACO. A les 10, es va donar la benvinguda i amb un cafè reconfortant i unes pastes vàrem començar la Jornada amb una pregària feta pel consiliari diocesà, el Pratso, i després de la presentació de la Jornada el Pepe Rodado va començar la seva ponència. 

Primerament amb una dinàmica inicial en la que cadascú s’havia de posicionar si era més de la banda “espiritualitat” o de la banda “compromís". El Veure era destacar alguns apunts històrics de l’Església i del seu posicionament al nostre país i del canvi de mentalitat que va impulsar el Concili Vaticà II, així com també una mica d’història dels moviments apostòlics i com en cada etapa de vegades es donava mes èmfasi a l’espiritualitat o altres al compromís.

Al Jutjar alguns textos com Lc 4,16-21, Mc 3,13-15 o 1Co 13,1-13 entre d’altres ens estava donant pistes que normalment en el punt intermig hi ha l’equilibri, ni només espiritualitat ni només compromís, no només ens podem quedar a pregar sense fer accions ni tampoc no només podem fer accions sense pregar. La biografia de Jesús ens dona multitud de casos que la seva força de cara al compromís era després de pregar i de tenir moments de silenci amb el Senyor. També el DNI de l’ACO a l’apartat de la Revisió de Vida, el Pla de Curs actual i l’Evangeliï Gaudium del Papa Francesc que reivindica una espiritualitat que transforma el cor i que ha d’anar acompanyada d’un fort compromís social i missioner ens estava donant les últimes pinzellades de que, com a la vida, ni tot és blanc ni tot és negre, sempre hi ha grisos que normalment ens ajudaran més a ser bons seguidors de Jesús. Vàrem acabar el Jutjar llegint algun text del Camino de la imperfección. La santidad de los pobres, d’André Daigneault i del Luis Fernando Crespo, Revisión de vida y seguimiento de Jesús.

I, finalment, l’Actuar amb tres preguntes que anaven sobre la nostra militància com a seguidors de Jesús, el Pla de Curs i la possible aportació d’altres germans o moviments per aconseguir el millor camí com a seguidors de Jesús i les aportacions a les preguntes que varen ser principalment enfocades en el dia a dia de cada militant, es va donar per conclosa la interessant ponència feta. Després d’un petit obsequi entregat al Pepe Rodado es va obsequiar també l’antic responsable diocesà, el Ramon Porti, per la seva dedicació i entrega en la tasca. Per finalitzar la Jornada cada grup va comentar com estava i la seva realitat, tant a Ripoll, Manresa i Igualada a més d’algunes informacions referent al moviment a nivell català.

I ara per la propera Jornada de Formació, però això serà al 2025!!!

 

Pregària quaresmal de les zones del Vallès Oriental i Occidental

El dissabte 9 de març es va fer la Pregària Quaresmal de les zones del Vallès Oriental i Vallès Occidental. Ens vam reunir unes 20 persones als locals parroquials de Santa Rosa a Mollet per fer una pregària sota el lema “Déu vaig veure que tot això era bo” (Gn, 1). Com cuidem el nostre entorn? Va servir per retrobar-nos i fer-nos conscients del nostre entorn i de com ens hi situem. Es va realitzar primer una oració inicial primer cantada i després amb el Salm 104 (103) i vam començar amb un moment de veure amb un petit fragment de l'exhortació Laudate Deum del papa Francesc i una dinàmica amb unes preguntes que primer es van treballar en gran grup. Després ens vam dividir en petits grups fent una reflexió del Veure i vam passar al Jutjar amb un altre fragment de Laudate Deum i unes preguntes orientatives que ens van portar a reunir-nos al grup gran a exposar unes petites oracions en forma de lloança, petició i/o acció de gràcies i una oració col·lectiva fent servir el text de la Carta als Romans 8, 19-25. Acabem amb una cançó i deixant pistes per a l'Actuar amb un altre fragment de Laudate Deum perquè fos compartit als nostres grups i sigui un actuar obert i continu. Va ser un matí agraït i molt viscut, llàstima que no poguessin venir gaires militants perquè aquell cap de setmana hi havia moltes activitats i molts compromisos. Encara que jo sento que per molt que compartim els que vam ser allò experimentat, no és el mateix explicar-ho que viure-ho. Us adjunto la recollida de les pregàries espontànies i els textos i cançons utilitzades. A l’enllaç podeu consultar l’aportació d’una militant de Terrassa: https://pastoralobreraterrassa.blogspot.com/2024/03/pregaria-de-quaresma-daco-diocesa-de.html

 

Jornada de formació a Madrid

La tarda del 17 de març, a Madrid, es va fer la trobada de formació de la diòcesi de Madrid, un moment de reflexió prèvia a la Setmana Santa, amb el títol “Claus de l’espiritualitat de les cures”, amb José Moreno Losada. A l’enllaç teniu disponible el vídeo de la jornada: https://www.instagram.com/p/C4n9aJDrX40/  Altres articles


Subscriu-te al E-butlletí

Rebràs les noticies per correu electrònic!

INSCRIU-TE