Please enable JS

La misericòrdia de Déu en el món obrer

21a edició de les Jornades de Pastoral Obrera estatals a Àvila

novembre 18/Joan Andreu Parra/

Com cada any, s’han celebrat les Jornades de Pastoral Obrera organitzades pel Departament de Pastoral Obrera de la Conferència Episcopal Espanyola. Enguany, que és la 21a edició, la seu ha estat Àvila, un lloc habitual d’aquesta trobada. Els dies han estat el 14 i 15 de novembre. Han participat unes 70 persones de 30 diòcesis de tot l’estat.

Després de superar l’any passat la fita dels 20 anys del document de la “Pastoral Obrera de tota l’Església”, una publicació dels bisbes d’Espanya que dóna un paper molt important al món del treball dins la Pastoral, el lema que ha presidit l’encontre ha estat “Misericordia de Dios en el mundo obrero”.

L’apertura va ser a càrrec de Mons. Antonio Algora, bisbe de Ciudad Real i responsable de la Pastoral Obrera de la CEE. Després, el teòleg dominic Jesús Espeja Pardo va pronunciar la ponència “Misericordia de Dios en el mundo obrero”. Seguint l’esquema de la Revisió de Vida, el P. Jesús va fer una anàlisi de la situació actual del món del treball, arribant a unes propostes de com hauria d’ésser l’actitud en la missió evangelitzadora dels cristians en el món obrer. Podeu llegir-la a l'enllaç.

Després es van presentar les experiències “Acción Conjunta contra el paro”, de la diòcesi de Sevilla i “De la Asamblea Diocesana a los grupos de Doctrina Social de la Iglesia”, de la diòcesi de Santander. Són dos exemples de campanyes coordinades dels bisbats per a fer accions i treballs de fons sobre el món del treball i on la Pastoral Obrera ha tingut un paper important, tot i que hi han participat diversos grups.

Molt interessants van ésser els tres tallers “Economia Solidaria” (Bizkaia), “Acompañar situaciones de exclusión” (Plasencia) i “Descubir el Evangelio desde los últimos” (Ciudad Real). En els tres casos experiències transformadores que cerquen empoderar els més desafavorits.

Després de la celebració de l’eucaristia i del sopar, es va realitzar la ja tradicional vetllada on es comparteixen productes típics de la terra de cadascú. El grupet de Catalunya encara va aprofitar una estona de la nit per a visitar el centre d’Àvila, dins de les muralles.

Aquest segon dia ha consistit bàsicament en el plenari on s’han compartit els resums dels tallers, s’han recollit les aportacions de tothom i s’ha llegit el comunicat final.

D. Antonio Algora ha pronunciat un petit discurs de cloenda i tothom s’ha acomiadat per a tornar a les seves diòcesis, amb voluntat de compartir les experiències viscudes.

Aquestes XXI Jornades han estat les primeres en les que ha actuat com a director del Departament de Pastoral Obrera Juan Fernández de la Cueva. Substitueix a Fernando Díaz Abajo, actual consiliari general d’HOAC i que va fer aquest servei diversos anys. 

Us enllacem el comunicat final de les Jornades.

(Agraïm aquesta crònica a en Josep Anton Belchi que ha anat a les Jornades de la POE junt amb la Montse Ollé en representació de l'ACO de la diòcesi de Lleida)Altres articles


Subscriu-te al E-butlletí

Rebràs les noticies per correu electrònic!

INSCRIU-TE