«És un any de Consell, però no ens hem d’angoixar. Hi ha molta feina feta i la prioritat als grups ha de continuar sent la Revisió de Vida.» La presidenta de l’ACO, Rocío Elvira, va voler remarcar aquest fet a la benvinguda del Comitè General que es va celebrar en format híbrid el dissabte passat, 26 de març. A la trobada van participar gairebé tots els responsables de zona o diòcesis i de les comissions de treball. La pregària, molt centrada en la situació de guerra a Ucraïna, va ser preparada pels companys de la diòcesi de Girona. Podeu consultar-la a l’enllaç: https://acocat.org/sites/default/files/pregaria_comite_general_26_de_marc_de_2022.pdf
En el sentit de facilitar la vida ordinària dels grups combinada amb la preparació del Consell, el darrer treball vinculat al XII Consell que resta per fer als grups, la revisió de les línies A (Militància, participació i sentiment de pertinença) i B (L’espiritualitat d’ACO), s’ha decidit ajornar-ne l’entrega un mes i, per tant, es podrà lliurar fins al 30 de maig. «Sabem que el Consell suposa un treball intens per als grups, però cada grup sap quines són les seves prioritats en tot moment. Pel que fa als documents que s’han proposat sobre les línies A i B provenen d’un treball que ja s’havia fet als grups, l’únic que s’ha fet ha estar ordenar-ho», va indicar el president de l’ACO, Santi Boza. Igualment, també es va informar que el grup de treball de la línia D (Compromís militant, acció i evangelització a l’ACO) recollirà les aportacions que es van fer a la Jornada de responsables i remetrà un document final en el qual els grups únicament hauran de prioritzar els reptes que es proposaran.
Igualment, s’espera de les zones i diòcesis propostes de noms de militants per configurar la Mesa del XII Consell (1 president/a, 1 moderador/a, 2 secretaris, 4 vocals i 1 consiliari) i un ponent del Reglament on hauria d’haver paritat de gènere, representativitat del territori i d’edats per assegurar que sigui prou democràtica i participativa.
Des de les zones i diòcesis van explicar que, efectivament, molts dels grups estan centrats en la revisió dels documents del Consell, combinant-ho amb activitats formatives pròpies i també fent aportacions al Sínode de bisbes sobre la sinodalitat ja sigui a les parròquies, equips de pastoral obrera o arxiprestats on estan vinculats. A destacar, la solidaritat de la diòcesi de Còrdova amb un col·lectiu de dones que treballen al sector de la neteja, en condicions molt precàries i que estan negociant el seu conveni. «Els tres grups d’ACO hem vist que havíem de fer costat a aquest sector especialment feble i vulnerable; es va crear una caixa de resistència en la que vam col·laborar els militants, les hem acompanyat en les mobilitzacions i hem ajudat a donar a conèixer la seva situació. Aquestes dones ens han fet sentir més moviment i més classe obrera», va explicar Luisfer Jiménez.
Des de la diòcesi de Madrid també van compartir que estan provant accions per obrir el moviment, com la celebració de Nadal amb un Estudi d’Evangeli al qual van convidar militants de la JOC i del moviment de professionals cristians o la Revisió de Vida Oberta que van fer el 13 de març passat: «A la convocatòria van participar dotze persones i vam fer dos grups. Veiem que la Revisió de Vida és la millor eina que tenim i volem obrir-la a la gent. Té les seves dificultats, a més ho hem de resoldre en una sola sessió, però ha estat molt gratificant i un dels participants ja s’ha incorporat a un grup de militants. Al mes de maig voldríem fer-ne una altra», va compartir Araceli.
Per últim, es va informar que s’enviarà una carta de queixa a la Conferència Episcopal Espanyola per la manca de resposta a la sol·licitud de reconeixement de l’ACO com a moviment membre de ple dret del Consell Assessor de la Pastoral del Treball. Recordem que aquestes gestions es van iniciar el març del 2019, animats per l’anterior bisbe de la Pastoral Obrera i reunint els requisits que a priori s'havien demanat (reconeixement a set diòcesis), però s’ha observat que hi havia diferents obstacles i que aquest procés, per ara, ja no té més recorregut.
Setmana Santa a Can Bajona i Comissions de treball
El ritme d’inscripcions a la Setmana Santa de l’ACO a Can Bajona és intens i es confirma que se celebrarà a l’haver-se arribat al mínim d’inscrits. Recordem que el termini màxim per inscriure’s és fins al 8 d’abril, però seria convenient no apurar fins el darrer moment. Teniu tota la informació i els tallers al programa i per aquells que no podeu venir a Can Bajona, les pistes de Setmana Santa que ha elaborat el consiliari general, Pepe Baena. La coordinadora general, Àngela Rodríguez, va agrair a les zones i diòcesis la puntualitat en el lliurament i la qualitat tot el treball preparatori dels diferents moments de la trobada (pregàries, Vetlla de la Creu, Vetlla Pasqual...). El protagonisme en les celebracions serà dels laics i laiques. Igualment, es va fer la demanda que es necessita una furgoneta per portar el material a Can Bajona i retornar-lo a l’haver acabat.
Pel que fa a les Comissions de treball, per part d’Iniciació van recordar la propera Jornada d’iniciació que se celebrarà el 22 de maig. Internacional va traslladar que està sent un curs accidentat al moviment europeu i sobretot mundial, amb desacords i malentesos accentuats per la situació de pandèmia. Properament, el Comitè Permanent de l’ACO i membres de la Comissió d'internacional rebran a la secretària general i al president de l’MMTC per aclarir la situació. Des d’Economia es va indicar que alguns dels rebuts de cotització (amb un increment aplicat del 5%, tal i com es va aprovar) han estat impagats i es mirarà d’esbrinar els motius. Des de Formació van informar que estan preparant un Anem a Fons sobre el perdó i un Creixem sobre la sinodalitat. Des de Comunicació es va recordar la celebració de la VI Jornada de comunicació el proper 7 de maig i que han fet una proposta sobre els posicionaments del moviment en manifestos.
Aportació solidària corresponent al 2021
Al Comitè General es va votar que Makary-Blangoua sigui la destinatària de l’aportació solidària de 1.000 € que fa l’ACO. Es tracta d’una ONG creada el 1996 que col·labora activament en la tasca de desenvolupament a l’extrem nord del Camerun des de les missions de Makary i Blangoua, principalment escolaritzant infants, donant formació professional a joves, alfabetitzant i donant sortida laboral a dones, i també construint pous d’aigua potable. «En nom de la zona del Vallès Oriental, dels companys i companyes de Makary-Blangoua i personalment us volia donar les gràcies per haver seleccionar aquest projecte per rebre l'aportació solidària d'enguany. Teníem dubte de si presentar-lo al ser una entitat de solidaritat i cooperació internacional, però ha valgut la pena. Degut a la inestabilitat de la zona, els ingressos que poden aportar les famílies a les escoles (que ja eren baixos) han disminuït, així com també les aportacions dels socis i les subvencions de les administracions. Us asseguro que seran diners molt ben aprofitats per fer possible que les escoles de Blangoua i Blaram continuin funcionant i fer possible el dret a l'escolarització de molts nens i nenes», ha agraït la responsable de la zona Vicky Herrero. Podeu consultar el projecte a l’enllaç: https://acocat.org/sites/default/files/valles_oriental-_ong_makary_blanogua_aco.pdf