ACO

Acció Catòlica Obrera

Recomanacions per crèixer

El temps que disposem és limitat i l’oferta de recursos variada, diversa i difícil d’abastar. El propòsit d’aquesta secció és recollir aquells continguts que hem vist, llegit o sentit i que ens han arribat a fons, que hem gaudit, que ens han ajudat a fer-nos noves preguntes i a enfocar la realitat d’una altra manera.

Premsa i internet

Al Parlament Europeu

«No dejéis que la utopía o el alma de Europa se desvanezca enredada en ese laberinto de parlamentos, consejos, comisiones y tratados, en esa red de intereses, transacciones, servidumbres y mercadeos en que vemos atrapada a Europa la rehén. Sed valientes. No nos traicionéis. Devolvednos la fe en la vida, en un futuro compartido. La fe en Europa, que somos todos los que estamos y todos los que vendrán huyendo de la muerte. Liberad a Europa, que es una forma de liberar el mundo. Que no os quepa ninguna duda: Europa no será libre mientras no lo sean todos los pueblos.» Interessant article d’opinió de Joxe Arregi als europarlamentaris que s’estrenen.

«LandsCare», l’Església s'agermana amb el medi ambient

LandsCare és una comunitat digital d'amics que van decidir posar al servei de la conservació activa de la naturalesa el potencial que ofereixen internet i les xarxes socials. Tenen una revista digital (newsletter) on es veu la implicació i les possibilitats que tenim des de l'Església per a la cura de la Creació amb el mestratge de l'encíclica del papa Francesc, Laudato si'. Podeu accedir-hi des de l'enllaç.

Formació per a parelles

És un fet que cada cop menys parelles es casen per l'Església o pel civil, però, malgrat les formes que pugui adoptar aquesta unió, moltes persones donen el pas d'aparellar-se. A l'Església catòlica existeix el Centre de Preparació al Matrimoni (CPM) del qual en formen part alguns militants d'ACO i que fan aquest acompanyament a parelles que volen casar-se per l'Església. Un grup de persones provinent de CPM (entre les quals el company Quim Cervera) han creat el web parellaiconvivencia.cat dirigit a totes aquelles «parelles que s’estimen, volen créixer en el seu amor i tenen un projecte de convivència, inclogui o no el casament.»

El web recull tot aquest bagatge de més de cinquanta anys i el posa a disposició de tothom.

La proposta cristiana en un món secular

«Algú s’imagina l’acte d’invitar a la trobada personal amb Jesucrist sense cura amorosa unida a la paraula?» Us proposem aquesta entrevista a Xavier Morlans, a propòsit de la lliçó inaugural del curs 2018-2019 a la Facultat de Teologia de Catalunya que va pronunciar el 26 de setembre passat, amb el títol «Escletxes en el jo impermeable a Déu. La proposta cristiana en un món secular». Pertinent en un any que tením la línia de treball de la Iniciació. La podeu trobar a la p. 26 de la revista El Senyal, del bisbat de Girona.

La productividad según Santiago Niño-Becerra y la prisa según Joxe Arregi

"Con la tecnología hoy existente ya sería posible automatizar y robotizar muchos más procesos productivos lo que llevaría a niveles de subempleo y de desempleo –estructural– mucho mayores que los actuales. Personalmente he llegado a pensar que se está frenando conscientemente ese proceso a fin de no generar un problema político de dimensiones colosales, pero si hay algo que no pude detenerse es el avance tecnológico". Reflexión inquietante sobre la productividad del profesor Santiago Niño-Becerra, que nos comparte el compañero Antoni López Moles. En el enlace.

Como contrapunto, tenemos este otro artículo de Joxe Arregi publicado en Deia, que nos sugiere Jordi Fontbona: "La codicia nos lleva a competir con todos, hasta con nosotros mismos, para desgracia de todos. Si no le devoro, me devorará. Competir es la ley global sin regla. Es el medio y el fin. Ir más rápido que el otro, ganar la carrera. Ganar. ¿Es la ley de la vida? Es la ley de la muerte." En el enlace.

Eugenio Royo, maestro ante quien preguntar y preguntarse

«Eugenio Royo captó de primera mano la cuestión de la doctrina social de la Iglesia por influencias de los sacerdotes Roberto Aguirre y José María de Arizmendiarrieta, conectando esta sensibilidad con el inicio de la Juventud Obrera Cristiana que pretendía en aquellos años 40 y 50 defender a los oprimidos, luchar por la justicia, ambas causas del evangelio sin glosa.» Os recomendamos el artículo publicado por el militante de la diócesis de Madrid e historiador, Juan Antonio Delgado, sobre la figura de Eugenio Royo. Proviene de la revista Oarso, del Ayuntamiento de Errentería y puede consultarse en el enlace.

Web feadulta.com

Compartint experiències al darrer Comitè Català, una companya ens va assenyalar el web feadulta.com, en funcionament des del 2006, i va destacar particularment els comentaris a les lectures dominicals fets per dones. El fet és que hem descobert un web molt complert i amb un elenc de col·laboradors també molt ampli: José Antonio Pagola, Enrique Martínez Lozano, José Enrique Galarreta, Dolores Aleixandre...

Edmon Ribatallada entrevistat a «El Senyal»

«Les persones d’ACO m’ajuden molt a ser fidel a l’Evangeli.» Hem vist a la revista de la diòcesi de Girona, El Senyal, una entrevista molt interessant al militant Edmon Ribatallada. Si la voleu llegir, aneu a la pàgina 28 del document que us enllacem.

Notícies amb el punt de vista de la classe treballadora

«Apuntes de clase» és un blog molt interessant que hem trobat elaborat pels periodistes cooperativistes de La Marea i que s’autodefineix com a «Suplement de notícies per a la classe treballadora.» El lloc «pretén ser un punt de trobada periodístic i cultural on tots els que no solen tenir representació en els grans mitjans es vegin identificats i trobin arguments i punts de vista que mostrin la seva realitat.» El trobeu a l’enllaç i també a Twitter @ApuntesDClase.

Les 4 coses que el Papa li diu als pobres

"Rebeleu-vos front la tirania del diner, sigueu solidaris, revitalitzeu la democràcia i sigueu austers, fugiu de la corrupció!". El periodista Ignacio Ramonet sintetitza en aquest article el missatge del papa Francesc als participants en les trobades mundials dels Moviments Populars.

Curs CiJ Repensar el treball. Un debat ineludible

Us recomanem aquest curs de Cristianisme i Justícia durant quatre dijous de febrer, i que comença el 2. Teniu més informació a l'enllaç.

La por de comprometre's, article de Francesc Torralba

"El compromís requereix audàcia, vàlua, una gran dosi de coratge, però també intel·ligència, perquè no n'hi ha prou amb comprometre's per una bona causa". Us recomanem aquest article de Francesc Torralba, publicat a El Punt Avui i que posa sobre la taula alguns aspectes amb els que ens podem sentir identificats.

#ElPanoràmic, un retrat fiable del sector associatiu

La macroenquesta del sector associatiu #ElPanoràmic arriba a la seva tercera edició i avui clou la recollida de dades amb més de 700 enquestes recollides. Aquesta iniciativa aporta informació valuosa que pot ajudar a que les polítiques de recolzament s'adaptin a les necessitats reals dels mateixos actors. De passada, millora la transparència i la visibilitats d'aquestes entitats i permet posar negre sobre blanc l'impacte real de les organitzacions.

En aquest enllaç podeu consultar la síntesi de resultats de l'estudi que es va fer l'any passat.

Ideologia de gènere: vade retro?

La ideologia de gènere està aixecant polseguera en alguns ambients eclesials com a destructora de la família i contraposada als valors de l'Evangeli. Us enllacem aquesta reflexió que la Mercè Solé publica al seu blog on es donen arguments per rebatre aquest posicionament.

També pot ser un bon complement aquest treball sobre el diaconat femení, publicat a Vida Nueva, i en el qual col·labora el consiliari de la diòcesi Madrid, Fernando Rivas.

Entitats eclesials al divan

"[Les entitats eclesials] som el reflex del que passa a la societat. No estem exempts de les necessitats de la gent gran, de la seva psicologia, de les lluites de poder, i generacionals, explícites o implícites, com en tot grup humà. I per tant les associacions eclesials també experimenten els factors abans esmentats en les socials".

El company Quim Cervera publica al seu blog un interessant anàlisi a l'article "Present i futur de moltes entitats eclesials". Pot ser útil tenir-lo present pel proper Consell. Ens hi sentim reconeguts?

"En Venezuela hay más colas para comprar barato que protestas”

Hermanas del Sagrado Corazón explican la realidad del desabastecimiento en Venezuela en este escrito

Desigualtats: arrel del mal

En Ramon Porti, comparteix aquest article de Joan Carrero publicat a MallorcaDiario.com. Destaquem: "La veritable política, una política arrelada fermament en la dignitat i el coratge, és l'única que pot posar frens a aquests grans monopolistes que, paradoxalment, invoquen el lliure mercat per justificar els seus crims". Podeu llegir-lo complet a l'enllaç.

Ràdio

La ética social en Díez-Alegría

La vida del jesuita Díez-Alegría (expulsado de la Compañía de Jesús en 1975) ha sido objeto de uno de los libros del militante de la diócesis de Madrid, Juan Antonio Delgado de la Rosa. En esta entrevista de 13 minutos podéis conocer un poco más a Díez-Alegria, gran amigo del padre Llanos, con quien compartió vivencias en el Pozo del Tío Raimundo. Puedes escuchar la entrevista en el enlace.

Llibres

«Decir haciendo. Crónicas de periferias», de Pepa Torres Pérez

[A la darrera revista Salillum vam tenir el goig de publicar l'article «Pregar des de la densitat de la realitat» de Pepa Torres Pérez. En aquesta ocasió, publiquem una ressenya del seu llibre Decir haciendo. Crónicas de periferias (San Pablo, 2017)] 

De vegades llegir un llibre d’algú que coneixes no sembla una bona idea. Tens el risc de decebre’t, perquè no hi ha coherència entre les paraules i qui hi ha darrere… I això sempre defrauda.

Però en aquest cas, qui tenim la sort de conèixer la Pepa Torres, veiem que aquesta obra és “molt ella”. Ella i les seves múltiples causes.

Pepa Torres Pérez és una religiosa, educadora social i teòloga feminista... I activista pels drets i la justícia: manters, dones, qualsevol violència, immigrants, sense papers, sanitat universal, barri, habitatge... i em deixo moltes altres reivindicacions. Però sobretot és amiga, algú que es planta en les lluites des de l’estimació, la pregària, l’amistat.

En les aproximadament tres-centes pàgines del llibre, l’autora recull articles i entrades en la revista Alandar i en el bloc de Cristianisme i Justícia (Fundació Lluís Espinal) i entreParéntesis. Dialogar en las fronteras (Companyia de Jesús). Els presenta dividits en quatre capítols de títols suggeridors: “Allò que és personal es polític”, “Moviments socials i lluites migrants”, “Ens volem vives i felices” i “Espiritualitat i religions”.

A través d’ells ens va desvetllant camins de compromisos, àmbits que sovint moltes de nosaltres tenim de lluny. Opta per unir espiritualitat, teologia, política i vincles humans. Inseparables.

Des del seu Lavapiés multicolor i multicultural, com un microcosmos des del que agafar perspectiva del món, recorrem vivències i experiències, pròpies i d’altri, de Melilla, Calais, Senegal, Porta del Sol, Bangladesh...

I van obrint-se davant dels nostres ulls noms i rostres de víctimes, i d’activistes i entitats, ambdós grups amb la mateixa dignitat: els CIEs, la PAH, Sanidad Universal, Carre, Maite, Débora, Modou, Territorio Doméstico, Samba Martine, Lucrecia Pérez...

I al llarg de la lectura es fa inevitable (o al menys a mi) sentir-se interpel·lada per tantes esferes que hauria d’incorporar a la meva vida, com acció o en qualsevol cas com a pregària. Dur a la meva pregària cares, històries, entitats que pateixen davant la injustícia, el capitalisme, el patriarcat, la securitització, la soledat, la prepotència... Només en contacte amb algunes realitats, el cor s’esponja, res del que és humà ens és aliè, la política és construcció del Regne...

Per si aquestes aportacions no fossin prou, la generositat de Pepa ens porta a descobrir-nos o redescobrir-nos passatges de la Bíblia encarnats avui. Pau, Nicodem, Xifrà i Puà, Sara, Agar, Maria, la sirofenícia, Jesús, passegen pels nostres carrers, pels CIEs, pels estancs, per les manifestacions contra la violència de gènere...

I també ens obre a múltiples recursos: cançons de Macaco o de Jorge Drexler; poemes de Hadewijch d’Anvers o de Laura Casielles; relats de Gioconda Belli; testimonis de Dorothy Day, Óscar Romero, Madeleine Delbrêl, Etty Hillesum o Berta Cáceres; teologies com les de Moltmann, Mercedes Navarro, Schussler-Fiorenza; obres com Víctimas de la Iglesia. Relato de un camino de sanación de José Luis Segovia o Trincheras permanentes. Intersecciones entre política y cuidados de Carolina León...; l‘economia feminista; textos musulmans... Una font inesgotable a la que anar a beure per aclarir la mirada, despertar sensibilitats, aguditzar l’esperit crític...

Quan em plantejava aquesta breu ressenya només pretenia que qui la llegís desitgés fer l’exercici de deixar-se interpel·lar... Quelcom hauria de canviar en nosaltres a mida que anem recorrent les planes de “Decir haciendo”… per apuntar-nos a la teologia del crit que defensa Pepa Torres, per alimentar aquella alegria que hauria de néixer en els cristians i cristianes, per mantenir l’esperança, per proclamar un sí a l’Evangeli, l’amistat, la dignitat i un no rotund a tot allò que ens condueix a la mort, la injustícia, a generar víctimes.

Apa, ànims i a buscar el llibre… I a la Pepa, gràcies!

Maria Antònia Bogónez Aguado

Veure des del cor

(Carme Ticó) A Terrassa es va presentar el llibre Veure des del cor (Fundació Torre del Palau, 2016) de Jacint Carbonell i Torrents, a l’Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa. En aquest llibre de 60 pàgines hi trobem les experiències i reflexions de l’autor sobre la Paraula de Déu, meditades llargament en el silenci i compartides en les trobades, dites del quart diumenge, al Mas Blanc, en els més de vint-i-cinc anys en què va ser responsable de l’acolliment  espiritual i funcional de la comunitat. Aquest text és fill dels apunts enfervorits que en prenien els participants, revisats pel Jacint i prologats pel seu amic i germà de l’ànima, Mn. Esteve Humet.

Recomanem la lectura perquè hi trobareu la joia de sentir-se acompanyats, sense condicionants ni prejudicis, en el camí que ens obre al misteri de l’Amor que és “donació absoluta de si mateix perquè nosaltres siguem, perquè l’univers sigui”; una lectura que ha de ser feta contemplativament, des del silenci, des del cor, i amb senzillesa, que és on es troba realment la saviesa. No us en penedireu!

El llibre es pot adquirir a les llibreries Claret i Te quiero (Gràcia) i a fundacio@torredelpalau.org.

COM CONNECTAR-NOS

ACO ACCIÓ CATÒLICA OBRERA
C/Tapioles, 10 2n, 08004 Barcelona
hola@acocat.org
93 505 86 86

APUNTA'T A L'E-BUTLLETÍ

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si vostè és un visitant humà i així evitar l'enviament de correu brossa.