Please enable JS

Compartim amb l’ACO francesa com estem funcionant

Trobada amb el consiliari general de l’ACO-França

juliol 27/Joan Andreu Parra/

Què ha canviat entre l’ahir i l’avui? Quin paper té la formació obrera i la formació cristiana? Com canviar les nostres inèrcies en el funcionament? Aquestes són algunes de les preguntes que van formular-se el passat 22 de juliol membres del Comitè Permanent de l’ACO i el consiliari general de l'ACO-França, José Bourau. La trobada va ser propiciada mercès a una invitació del consiliari general de l’ACO, Josep Jiménez Montejo.

En aquesta trobada es va posar de relleu com moviments com els nostres no estan per sobre, ni al costat de la societat, sinó dins i que cal redoblar els esforços per tractar d’entendre els canvis de la societat i de l’Església que també ens afecten. Es va constatar com l’espai que ocupa l’ACO en la vida dels militants és ben diferent que pels primers militants: l’opció de l’ACO ara ajuda a viure amb unes conviccions determinades, però no ho és tot en la persona.

ACO-França té com a prioritat l’atenció de la feblesa i la precarietat de les persones que queden excloses per raó de la crisi. És un mandat del Consell Nacional de l’any passat. Per això estan potenciant els espais com Partages de foi oberts a no militants per a parlar i compartir i on “poc a poc es va fent una formació de solidaritat, d’organització...” assegura Bourau. O també els anomenats Cafè-ACO “una iniciativa per apropar-se a la gent i compartir la vida, mentre fem un cafè, sense parlar de fe, ni de sindicats...”.

Igualment, molts militants tenen compromisos en les lluites dels immigrants a diferents organitzacions socials. “Els equips d’ACO no són les organitzacions de lluita, sinó allà on es revisa aquest compromís”, indica José Bourau. Entre els militants, com aquí, també costa trobar immigrants d’altres països, tot i que se’ls convida a diferents moments festius com la celebració de Nadal.

Pel que fa als consiliaris també van justos, per la manca de preveres, i els equips sense consiliari busquen de nous entre els rectors de parròquies, facilitant-los material de formació que ajudi a entendre el sentit del moviment. Els consiliaris laics són pocs i acompanyen grups que transiten de la JOC a l’ACO o realitats específiques (com ara grups amb membres amb discapacitat intel·lectual).

ACO-França té 12.000 militants distribuïts en 1.500 equips de revisió de vida amb un promig d’edat de 67 anys. Compten amb dos presidents, dos consiliaris generals i amb sis alliberats nacionals que s’ocupen durant un període de quatre a sis anys de diferents àrees (Comunicació i Formació, Revista i Publicacions, Internacional, Finances i Economia, Pastoral Obrera i diòcesis i Secretaria General) i també es distribueixen les diferents zones del territori.



Altres articles