ACO

Acció Catòlica Obrera

Recomanacions per crèixer

El temps que disposem és limitat i l’oferta de recursos variada, diversa i difícil d’abastar. El propòsit d’aquesta secció és recollir aquells continguts que hem vist, llegit o sentit i que ens han arribat a fons, que hem gaudit, que ens han ajudat a fer-nos noves preguntes i a enfocar la realitat d’una altra manera.

Premsa i internet

Entrevista Oriol Garreta a «Catalunya Cristiana»

Al número d’aquesta setmana de la revista Catalunya Cristiana entrevisten el consiliari Oriol Garreta amb motiu de la publicació del darrer Anem a fons, amb les seves Poesies en temps de confinament. Podeu llegir-la a l’enllaç.

Actes amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent

El 6 d'octubre passat, amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, a la diòcesi de Lleida es va fer una conferència-debat sota el títol «Església i món obrer en aquest moment de crisi», a càrrec d'en Paco Porcar, militant de la HOAC. Podeu consultar-la a l’enllaç.

A la diòcesi de Barcelona, la plataforma Església pel Treball Decent va organitzar una taula rodona amb el títol «Feina i Covid: triem un altre camí». Va comptar amb la participació de Míriam Feu (Càritas Barcelona), Toni Mora (en nom dels sindicats CCOO, UGT i USOC), Àngeles Tejada (Foment del treball) i Chakir Elhomrani (Conselleria de Treball, Famílies i Afers Socials). Podeu consultar-la a l’enllaç

«Fratelli tutti», tercera encíclica del papa Francesc

Coincidint amb la festivitat de sant Francesc d’Assís, el papa Francesc signava la seva nova encíclica sobre la fraternitat. Com ens recomana el consiliari general, Pepe Baena, cal llegir-lo i fruir-lo. El teniu a l’enllaç: http://www.vatican.va/content/francesco/es/encyclicals/documents/papa-francesco_20201003_enciclica-fratelli-tutti.html.

«Una revolució francesa a l’Església?»

La revista Foc Nou estrena nova secció Alcem la Veu amb aquest article de Noemí Ubach, del col·lectiu amb el mateix nom.

«Festival de incertidumbres», d’Edgar Morin

El filòsof i sociòleg fregant els 100 anys ens regala aquestes reflexions a partir d'una entrevista que li van fer a Le Monde. Podeu consultar l'article «Festival de incertidumbres» a l'enllaç.

Butlletí «Infor» de l’MMTC del juny 2020

Ja està disponible el darrer butlletí «Infor» del Moviment Mundial de Treballadors Cristians. Podeu consultar-lo a l'enllaç.

«Memòries del confinament»

La campanya «Memòries del confinament» té per objecte recollir testimonis individuals i col·lectius (escrits, fotogràfics, sonors o en vídeo ) per crear un relat alternatiu a l’oficial i hegemònic. Aquest llegat passarà a formar part de l’Arxiu Municipal de Barcelona com a fons documental a preservar i a difondre. És una iniciativa de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Teniu més informació a l’enllaç.

«Un plan para resucitar»: Meditació del papa Francesc

El papa Francesc ha escrit una reflexió per viure una Pasqua marcada pel coronavirus a Vida Nueva. Us l’enllacem.

Reflexió d’any nou

El militant Josep M. Font Guillué ha fet un recosit de textos a partir de la Vetlla per la Pau del 31 de desembre del 2019 a Montserrat per tal que inspiri el nostre fer aquest 2020. Podeu consultar-lo a l'enllaç del periòdic Malarrassahttps://malarrassa.cat/2020/01/08/josep-maria-font-reflexio-dany-nou/.

Vulnerabilitat i participació política

«Els pobres voten menys que els rics i, en conseqüència, veuen reduïda la seva capacitat d’incidència política». Aquesta és una de les constatacions que el catedràtic de la Universitat de Girona, Quim Brugué, fa en una reflexió sobre la relació entre vulnerabilitat i participació política. L’article, publicat a Barcelona Metròpolis, ens el comparteix la companya de la zona Barcelona Nord i membre de la Comissió de comunicació, Elvira Aliaga. El trobeu a l’enllaç.

Entrevista a Pepe Rodado sobre el rebuig a l’abús sexual infantil

El 20 de novembre passat va ser la Jornada de pregària per les víctimes d'abusos. Us enllacem una entrevista al consiliari Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, que li ha fet el company Bernat Oró arran del comunicat que la Pastoral Obrera de Catalunya va fer sobre els abusos l'estiu passat i publicada al Diario Feminista. Podeu llegir-la a l'enllaç.

Carles Casademont vist per un ateu

Hi ha vides de cristians que deixen empremta per la seva coherència i actitud i que irradien més enllà de les persones creients. «Casademont és un dels homes més valents, més conseqüents dels que he conegut. I tot i que no va néixer a Sabadell, és un dels sabadellencs que més han construït civilment la ciutat». Això és el que diu l’historiador i rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, Jordi Serrano, en aquest article publicat al Diari de Sabadell en què es glossava la figura del nostre consiliari de la zona del Vallès Occidental.

Al Parlament Europeu

«No dejéis que la utopía o el alma de Europa se desvanezca enredada en ese laberinto de parlamentos, consejos, comisiones y tratados, en esa red de intereses, transacciones, servidumbres y mercadeos en que vemos atrapada a Europa la rehén. Sed valientes. No nos traicionéis. Devolvednos la fe en la vida, en un futuro compartido. La fe en Europa, que somos todos los que estamos y todos los que vendrán huyendo de la muerte. Liberad a Europa, que es una forma de liberar el mundo. Que no os quepa ninguna duda: Europa no será libre mientras no lo sean todos los pueblos.» Interessant article d’opinió de Joxe Arregi als europarlamentaris que s’estrenen.

«LandsCare», l’Església s'agermana amb el medi ambient

LandsCare és una comunitat digital d'amics que van decidir posar al servei de la conservació activa de la naturalesa el potencial que ofereixen internet i les xarxes socials. Tenen una revista digital (newsletter) on es veu la implicació i les possibilitats que tenim des de l'Església per a la cura de la Creació amb el mestratge de l'encíclica del papa Francesc, Laudato si'. Podeu accedir-hi des de l'enllaç.

Formació per a parelles

És un fet que cada cop menys parelles es casen per l'Església o pel civil, però, malgrat les formes que pugui adoptar aquesta unió, moltes persones donen el pas d'aparellar-se. A l'Església catòlica existeix el Centre de Preparació al Matrimoni (CPM) del qual en formen part alguns militants d'ACO i que fan aquest acompanyament a parelles que volen casar-se per l'Església. Un grup de persones provinent de CPM (entre les quals el company Quim Cervera) han creat el web parellaiconvivencia.cat dirigit a totes aquelles «parelles que s’estimen, volen créixer en el seu amor i tenen un projecte de convivència, inclogui o no el casament.»

El web recull tot aquest bagatge de més de cinquanta anys i el posa a disposició de tothom.

La proposta cristiana en un món secular

«Algú s’imagina l’acte d’invitar a la trobada personal amb Jesucrist sense cura amorosa unida a la paraula?» Us proposem aquesta entrevista a Xavier Morlans, a propòsit de la lliçó inaugural del curs 2018-2019 a la Facultat de Teologia de Catalunya que va pronunciar el 26 de setembre passat, amb el títol «Escletxes en el jo impermeable a Déu. La proposta cristiana en un món secular». Pertinent en un any que tením la línia de treball de la Iniciació. La podeu trobar a la p. 26 de la revista El Senyal, del bisbat de Girona.

La productividad según Santiago Niño-Becerra y la prisa según Joxe Arregi

"Con la tecnología hoy existente ya sería posible automatizar y robotizar muchos más procesos productivos lo que llevaría a niveles de subempleo y de desempleo –estructural– mucho mayores que los actuales. Personalmente he llegado a pensar que se está frenando conscientemente ese proceso a fin de no generar un problema político de dimensiones colosales, pero si hay algo que no pude detenerse es el avance tecnológico". Reflexión inquietante sobre la productividad del profesor Santiago Niño-Becerra, que nos comparte el compañero Antoni López Moles. En el enlace.

Como contrapunto, tenemos este otro artículo de Joxe Arregi publicado en Deia, que nos sugiere Jordi Fontbona: "La codicia nos lleva a competir con todos, hasta con nosotros mismos, para desgracia de todos. Si no le devoro, me devorará. Competir es la ley global sin regla. Es el medio y el fin. Ir más rápido que el otro, ganar la carrera. Ganar. ¿Es la ley de la vida? Es la ley de la muerte." En el enlace.

Llibres

«La vida después de la pandemia», un llibre del papa Francesc

La vida después de la pandemia (Libreria Editrice Vaticana) recopila vuit textos significatius del papa Francesc, pronunciats o escrits des del 27 de març al 22 d’abril. Es pot descarregar gratuïtament a l’enllaç.

Ràdio

«Alborada», per començar el dia

Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) ofereix cada matinada als oients una breu reflexió que és un punt de vista sobre la vida que anima a començar el dia o a prosseguir els treballs. A l’equip hi ha el nostre company David Masobro, acompanyat per Juan Carlos Elizalde, Saray Acosta y Álvaro Tajadura. El programa es pot consultar a la secció A la carta del web de RTVE.

La ética social en Díez-Alegría

La vida del jesuita Díez-Alegría (expulsado de la Compañía de Jesús en 1975) ha sido objeto de uno de los libros del militante de la diócesis de Madrid, Juan Antonio Delgado de la Rosa. En esta entrevista de 13 minutos podéis conocer un poco más a Díez-Alegria, gran amigo del padre Llanos, con quien compartió vivencias en el Pozo del Tío Raimundo. Puedes escuchar la entrevista en el enlace.

COM CONNECTAR-NOS

ACO ACCIÓ CATÒLICA OBRERA
C/Tapioles, 10 2n, 08004 Barcelona
hola@acocat.org
93 505 86 86

APUNTA'T A L'E-BUTLLETÍ

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si vostè és un visitant humà i així evitar l'enviament de correu brossa.