ACO

Acció Catòlica Obrera

Recomanacions per crèixer

El temps que disposem és limitat i l’oferta de recursos variada, diversa i difícil d’abastar. El propòsit d’aquesta secció és recollir aquells continguts que hem vist, llegit o sentit i que ens han arribat a fons, que hem gaudit, que ens han ajudat a fer-nos noves preguntes i a enfocar la realitat d’una altra manera.

Premsa i internet

Conversió ecològica i ecoparròquies

El 6 de maig passat la militant, consiliària i vicepresidenta de Justícia i Pau, Maria Bargalló, va fer la xerrada Conversió ecològica i ecoparròquies organitzada per Xarxa de Laics de Badalona, Montgat i Tiana. La Maria va estructurar la xerrada en format de Revisió de Vida posant l’accent en el jutjar i en les dues encícliques Laudato si’ i Fratelli Tutti. Podeu consultar la xerrada a l’enllaç.

«El futur del treball»

Qüestions de Vida Cristiana, publicació editada conjuntament per la Fundació Joan Maragall i Publicacions de l’Abadia de Montserrat, acaba de publicar El futur del treball, sobre com estan canviant les formes del treball i com afecta en el conjunt de la societat i el futur mateix de la nostra societat. Una reflexió molt oportuna en aquests moments d’incertesa en què estan canviant tantes coses. Més info a l’enllaç.

«El potencial de la fraternitat»

A la revista Nexe n. 45 (Tardor-Hivern 2020) que edita la Federació de Cooperatives de Treball podeu trobar un article de Dani Jover (pp. 78-81) sobre la fraternitat. Veure enllaç a la revista.

«Ecologia, Espiritualitat i Pau»

Els dies 20 i 21 de novembre del 2020, va tenir lloc la Jornada Anual de la XIP (Xarxa Interreligiosa per la Pau) sota el títol “Ecologia, Espiritualitat i Pau”. En aquest document teniu les conclusions principals i l'accés a alguns recursos.

Carta apostòlica «Patris corde» del papa Francesc

El bisbe de Roma Francesc ha dictaminat que l'any 2021 serà l'Any de Sant Josep. El motiu és que fa 150 anys que el pare de Jesús va ser declarat patró de l'Església Universal. D'aquesta manera Francesc reivindica la figura de l'espòs de Maria a partir de de la Carta Apostòlica Patris corde (cor de pare). Podeu llegir-la a l'enllaç.

Joves farts

«Farts de tant i de tot, menystinguts per l’adultocràcia i exclosos en una societat on el seu projecte vital no encaixa, els nadius digitals troben al carrer el que manca en l’entorn virtual, un sentiment de pertinença presencial a una mateixa classe d’edat, entre iguals. Units per una causa comuna.» Us recomanem l'article La rebel·lió de la púber generació de Quim Pastor i publicat al digital Catalunya Plural. Aporta també elements històrics que ens poden ajudar a entendre millor les protestes al carrer.

I com a complement, l'article El cas Hasél és l’espurna que fa cremar la resignació dels joves publicat al digital CatalunyaReligió i amb el testimoni d'una militant de la JOC.

Conferències El futur que volem/2

Us facilitem els enllaços a totes les conferències que es van fer entre l’octubre i novembre sota el títol de EL FUTUR QUE VOLEM/2 (En temps de pandèmia).

Els banca de la mort enfront de les finances ètiques i cooperatives (22/10/2020): https://youtu.be/NtasySvRX30

La religió i el creixement global populista de l'extrema dreta (29/10/2020): https://youtu.be/0-5ODI9XHOw

La revolta global de les dones (05/11/2020): https://youtu.be/JXOPyh71kJY

Natura i humanitat a l'Amazònia (12/11/2020): https://youtu.be/eeqdWeNxo8s

Esclaus del segle XXI (19/11/2020): https://youtu.be/kojnJBwaGLo

Capitalisme i democràcia, són compatibles? (26/11/2020): https://youtu.be/r3n1W4S9IzQ

Postpandèmia: una oportunitat per a la fraternitat

Cristianisme i Justícia ha publicat la seva reflexió de cap d'any. Aquesta vegada el centre ha volgut resignificar els lemes que ens han acompanyat al llarg dels darrers mesos, marcats per la pandèmia de la Covid-19. Lemes repetits abastament com el tot anirà bé, el joemquedoacasa o la nova normalitat, entre d’altres, que cal revisar amb serenor i esperit crític per arribar a ser conscients d’allò que realment volem dir. Podeu consultar-la a l'enllaç.

El teòleg José Laguna, a la Jornada de consiliaris de l’ACO

Com sabeu, la propera Jornada de consiliaris que se celebrarà el 27 de febrer en format telemàtic portarà per títol «Cuidadanía: el cuidado en nuestro acompañamiento». Hem convidat i ha acceptat ser-ne el ponent, al teòleg José Laguna que ha escrit recentment el Quadern CJ número 219, «Vulnerables. La cura com a horitzó polític».

En aquest quadern l’autor vol contribuir a elaborar el nou paradigma de la vulnerabilitat, un paradigma crític amb els relats que han configurat la cosmovisió occidental de l’autosuficiència i l’oblit del cos. Podeu veure en aquest enllaç una entrevista que li han fet a Cristianisme i Justícia.

Reflexions sobre l’impacte del coronavirus en les nostres vides, per Ramon M. Nogués

El consiliari Jordi Fontbona ens recomana aquesta xerrada corresponent a la trobada mensual de desembre de la comunitat eclesial de Sant Ildefons, en què el P. Ramon M. Nogués reflexiona sobre la incidència del coronavirus en les nostres vides. Podeu consultar-la a l'enllaç.

Entrevista Oriol Garreta a «Catalunya Cristiana»

Al número d’aquesta setmana de la revista Catalunya Cristiana entrevisten el consiliari Oriol Garreta amb motiu de la publicació del darrer Anem a fons, amb les seves Poesies en temps de confinament. Podeu llegir-la a l’enllaç.

Actes amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent

El 6 d'octubre passat, amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, a la diòcesi de Lleida es va fer una conferència-debat sota el títol «Església i món obrer en aquest moment de crisi», a càrrec d'en Paco Porcar, militant de la HOAC. Podeu consultar-la a l’enllaç.

A la diòcesi de Barcelona, la plataforma Església pel Treball Decent va organitzar una taula rodona amb el títol «Feina i Covid: triem un altre camí». Va comptar amb la participació de Míriam Feu (Càritas Barcelona), Toni Mora (en nom dels sindicats CCOO, UGT i USOC), Àngeles Tejada (Foment del treball) i Chakir Elhomrani (Conselleria de Treball, Famílies i Afers Socials). Podeu consultar-la a l’enllaç

«Fratelli tutti», tercera encíclica del papa Francesc

Coincidint amb la festivitat de sant Francesc d’Assís, el papa Francesc signava la seva nova encíclica sobre la fraternitat. Com ens recomana el consiliari general, Pepe Baena, cal llegir-lo i fruir-lo. El teniu a l’enllaç: http://www.vatican.va/content/francesco/es/encyclicals/documents/papa-francesco_20201003_enciclica-fratelli-tutti.html.

«Una revolució francesa a l’Església?»

La revista Foc Nou estrena nova secció Alcem la Veu amb aquest article de Noemí Ubach, del col·lectiu amb el mateix nom.

«Festival de incertidumbres», d’Edgar Morin

El filòsof i sociòleg fregant els 100 anys ens regala aquestes reflexions a partir d'una entrevista que li van fer a Le Monde. Podeu consultar l'article «Festival de incertidumbres» a l'enllaç.

Butlletí «Infor» de l’MMTC del juny 2020

Ja està disponible el darrer butlletí «Infor» del Moviment Mundial de Treballadors Cristians. Podeu consultar-lo a l'enllaç.

«Memòries del confinament»

La campanya «Memòries del confinament» té per objecte recollir testimonis individuals i col·lectius (escrits, fotogràfics, sonors o en vídeo ) per crear un relat alternatiu a l’oficial i hegemònic. Aquest llegat passarà a formar part de l’Arxiu Municipal de Barcelona com a fons documental a preservar i a difondre. És una iniciativa de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Teniu més informació a l’enllaç.

«Un plan para resucitar»: Meditació del papa Francesc

El papa Francesc ha escrit una reflexió per viure una Pasqua marcada pel coronavirus a Vida Nueva. Us l’enllacem.

Llibres

«Històries d'amor d'un capellanet obrer», nou llibre d'Emilià Almodóvar

L'Emilià Almodóvar, capellà obrer i consiliari de moviments de Pastoral Obrera, publica amb el CPL aquest llibre, Històries d'amor d'un capellanet obrer, amb 38 testimonis de dones «que ens hem trobat al llarg del camí per aquesta vida i que m'han estat carícia de Déu i que jo he procurat correspondre-hi».

«La vida después de la pandemia», un llibre del papa Francesc

La vida después de la pandemia (Libreria Editrice Vaticana) recopila vuit textos significatius del papa Francesc, pronunciats o escrits des del 27 de març al 22 d’abril. Es pot descarregar gratuïtament a l’enllaç.

COM CONNECTAR-NOS

ACO ACCIÓ CATÒLICA OBRERA
C/Tapioles, 10 2n, 08004 Barcelona
hola@acocat.org
93 505 86 86

APUNTA'T A L'E-BUTLLETÍ

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si vostè és un visitant humà i així evitar l'enviament de correu brossa.