ACO

Acció Catòlica Obrera

Recomanacions per crèixer

El temps que disposem és limitat i l’oferta de recursos variada, diversa i difícil d’abastar. El propòsit d’aquesta secció és recollir aquells continguts que hem vist, llegit o sentit i que ens han arribat a fons, que hem gaudit, que ens han ajudat a fer-nos noves preguntes i a enfocar la realitat d’una altra manera.

Llibres

«Històries d'amor d'un capellanet obrer», nou llibre d'Emilià Almodóvar

L'Emilià Almodóvar, capellà obrer i consiliari de moviments de Pastoral Obrera, publica amb el CPL aquest llibre, Històries d'amor d'un capellanet obrer, amb 38 testimonis de dones «que ens hem trobat al llarg del camí per aquesta vida i que m'han estat carícia de Déu i que jo he procurat correspondre-hi».

«La vida después de la pandemia», un llibre del papa Francesc

La vida después de la pandemia (Libreria Editrice Vaticana) recopila vuit textos significatius del papa Francesc, pronunciats o escrits des del 27 de març al 22 d’abril. Es pot descarregar gratuïtament a l’enllaç.

Premsa i internet

Conferències El futur que volem/2

Us facilitem els enllaços a totes les conferències que es van fer entre l’octubre i novembre sota el títol de EL FUTUR QUE VOLEM/2 (En temps de pandèmia).

Els banca de la mort enfront de les finances ètiques i cooperatives (22/10/2020): https://youtu.be/NtasySvRX30

La religió i el creixement global populista de l'extrema dreta (29/10/2020): https://youtu.be/0-5ODI9XHOw

La revolta global de les dones (05/11/2020): https://youtu.be/JXOPyh71kJY

Natura i humanitat a l'Amazònia (12/11/2020): https://youtu.be/eeqdWeNxo8s

Esclaus del segle XXI (19/11/2020): https://youtu.be/kojnJBwaGLo

Capitalisme i democràcia, són compatibles? (26/11/2020): https://youtu.be/r3n1W4S9IzQ

Postpandèmia: una oportunitat per a la fraternitat

Cristianisme i Justícia ha publicat la seva reflexió de cap d'any. Aquesta vegada el centre ha volgut resignificar els lemes que ens han acompanyat al llarg dels darrers mesos, marcats per la pandèmia de la Covid-19. Lemes repetits abastament com el tot anirà bé, el joemquedoacasa o la nova normalitat, entre d’altres, que cal revisar amb serenor i esperit crític per arribar a ser conscients d’allò que realment volem dir. Podeu consultar-la a l'enllaç.

El teòleg José Laguna, a la Jornada de consiliaris de l’ACO

Com sabeu, la propera Jornada de consiliaris que se celebrarà el 27 de febrer en format telemàtic portarà per títol «Cuidadanía: el cuidado en nuestro acompañamiento». Hem convidat i ha acceptat ser-ne el ponent, al teòleg José Laguna que ha escrit recentment el Quadern CJ número 219, «Vulnerables. La cura com a horitzó polític».

En aquest quadern l’autor vol contribuir a elaborar el nou paradigma de la vulnerabilitat, un paradigma crític amb els relats que han configurat la cosmovisió occidental de l’autosuficiència i l’oblit del cos. Podeu veure en aquest enllaç una entrevista que li han fet a Cristianisme i Justícia.

Reflexions sobre l’impacte del coronavirus en les nostres vides, per Ramon M. Nogués

El consiliari Jordi Fontbona ens recomana aquesta xerrada corresponent a la trobada mensual de desembre de la comunitat eclesial de Sant Ildefons, en què el P. Ramon M. Nogués reflexiona sobre la incidència del coronavirus en les nostres vides. Podeu consultar-la a l'enllaç.

Entrevista Oriol Garreta a «Catalunya Cristiana»

Al número d’aquesta setmana de la revista Catalunya Cristiana entrevisten el consiliari Oriol Garreta amb motiu de la publicació del darrer Anem a fons, amb les seves Poesies en temps de confinament. Podeu llegir-la a l’enllaç.

Actes amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent

El 6 d'octubre passat, amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, a la diòcesi de Lleida es va fer una conferència-debat sota el títol «Església i món obrer en aquest moment de crisi», a càrrec d'en Paco Porcar, militant de la HOAC. Podeu consultar-la a l’enllaç.

A la diòcesi de Barcelona, la plataforma Església pel Treball Decent va organitzar una taula rodona amb el títol «Feina i Covid: triem un altre camí». Va comptar amb la participació de Míriam Feu (Càritas Barcelona), Toni Mora (en nom dels sindicats CCOO, UGT i USOC), Àngeles Tejada (Foment del treball) i Chakir Elhomrani (Conselleria de Treball, Famílies i Afers Socials). Podeu consultar-la a l’enllaç

«Fratelli tutti», tercera encíclica del papa Francesc

Coincidint amb la festivitat de sant Francesc d’Assís, el papa Francesc signava la seva nova encíclica sobre la fraternitat. Com ens recomana el consiliari general, Pepe Baena, cal llegir-lo i fruir-lo. El teniu a l’enllaç: http://www.vatican.va/content/francesco/es/encyclicals/documents/papa-francesco_20201003_enciclica-fratelli-tutti.html.

«Una revolució francesa a l’Església?»

La revista Foc Nou estrena nova secció Alcem la Veu amb aquest article de Noemí Ubach, del col·lectiu amb el mateix nom.

«Festival de incertidumbres», d’Edgar Morin

El filòsof i sociòleg fregant els 100 anys ens regala aquestes reflexions a partir d'una entrevista que li van fer a Le Monde. Podeu consultar l'article «Festival de incertidumbres» a l'enllaç.

Butlletí «Infor» de l’MMTC del juny 2020

Ja està disponible el darrer butlletí «Infor» del Moviment Mundial de Treballadors Cristians. Podeu consultar-lo a l'enllaç.

«Memòries del confinament»

La campanya «Memòries del confinament» té per objecte recollir testimonis individuals i col·lectius (escrits, fotogràfics, sonors o en vídeo ) per crear un relat alternatiu a l’oficial i hegemònic. Aquest llegat passarà a formar part de l’Arxiu Municipal de Barcelona com a fons documental a preservar i a difondre. És una iniciativa de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Teniu més informació a l’enllaç.

«Un plan para resucitar»: Meditació del papa Francesc

El papa Francesc ha escrit una reflexió per viure una Pasqua marcada pel coronavirus a Vida Nueva. Us l’enllacem.

Reflexió d’any nou

El militant Josep M. Font Guillué ha fet un recosit de textos a partir de la Vetlla per la Pau del 31 de desembre del 2019 a Montserrat per tal que inspiri el nostre fer aquest 2020. Podeu consultar-lo a l'enllaç del periòdic Malarrassahttps://malarrassa.cat/2020/01/08/josep-maria-font-reflexio-dany-nou/.

Vulnerabilitat i participació política

«Els pobres voten menys que els rics i, en conseqüència, veuen reduïda la seva capacitat d’incidència política». Aquesta és una de les constatacions que el catedràtic de la Universitat de Girona, Quim Brugué, fa en una reflexió sobre la relació entre vulnerabilitat i participació política. L’article, publicat a Barcelona Metròpolis, ens el comparteix la companya de la zona Barcelona Nord i membre de la Comissió de comunicació, Elvira Aliaga. El trobeu a l’enllaç.

Entrevista a Pepe Rodado sobre el rebuig a l’abús sexual infantil

El 20 de novembre passat va ser la Jornada de pregària per les víctimes d'abusos. Us enllacem una entrevista al consiliari Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, que li ha fet el company Bernat Oró arran del comunicat que la Pastoral Obrera de Catalunya va fer sobre els abusos l'estiu passat i publicada al Diario Feminista. Podeu llegir-la a l'enllaç.

Carles Casademont vist per un ateu

Hi ha vides de cristians que deixen empremta per la seva coherència i actitud i que irradien més enllà de les persones creients. «Casademont és un dels homes més valents, més conseqüents dels que he conegut. I tot i que no va néixer a Sabadell, és un dels sabadellencs que més han construït civilment la ciutat». Això és el que diu l’historiador i rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, Jordi Serrano, en aquest article publicat al Diari de Sabadell en què es glossava la figura del nostre consiliari de la zona del Vallès Occidental.

Al Parlament Europeu

«No dejéis que la utopía o el alma de Europa se desvanezca enredada en ese laberinto de parlamentos, consejos, comisiones y tratados, en esa red de intereses, transacciones, servidumbres y mercadeos en que vemos atrapada a Europa la rehén. Sed valientes. No nos traicionéis. Devolvednos la fe en la vida, en un futuro compartido. La fe en Europa, que somos todos los que estamos y todos los que vendrán huyendo de la muerte. Liberad a Europa, que es una forma de liberar el mundo. Que no os quepa ninguna duda: Europa no será libre mientras no lo sean todos los pueblos.» Interessant article d’opinió de Joxe Arregi als europarlamentaris que s’estrenen.

Ràdio

«Alborada», per començar el dia

Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) ofereix cada matinada als oients una breu reflexió que és un punt de vista sobre la vida que anima a començar el dia o a prosseguir els treballs. A l’equip hi ha el nostre company David Masobro, acompanyat per Juan Carlos Elizalde, Saray Acosta y Álvaro Tajadura. El programa es pot consultar a la secció A la carta del web de RTVE.

COM CONNECTAR-NOS

ACO ACCIÓ CATÒLICA OBRERA
C/Tapioles, 10 2n, 08004 Barcelona
hola@acocat.org
93 505 86 86

APUNTA'T A L'E-BUTLLETÍ

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si vostè és un visitant humà i així evitar l'enviament de correu brossa.