Please enable JS

Jornada General de l’ACO per situar la formació en la centralitat de la vida cristiana

El director de Cristianisme i Justícia, Xavi Casanovas, acompanya l’inici del curs

octubre 16/Joan Andreu Parra/

«La vida del cristià es fonamenta en la vida espiritual (la pregària, l'experiència de Déu), l'acció social en el món (la voluntat d'estar encarnats) i la vida intel·lectual (tant teològica com social). Aquesta tercera pota és la que avui tenim més descuidada i és important perquè ens dona capacitat de discerniment, de tenir criteri, d'escoltar el que l'Esperit ens diu avui.» Aquesta va ser una de les idees força que es van fixar en la 66a Jornada General que l’ACO va celebrar el 12 d’octubre passat.

La Jornada General va començar amb la pregària preparada pels companys de la diòcesi de Girona i amb una Salutació dels presidents que va incorporar una reflexió a l’entorn de la situació sociopolítica que s’està vivint a Catalunya. La Jornada va servir per inaugurar un curs que l’ACO dedica a la línia d’actuació de la formació i en el que es vol posar en marxa el Pla de formació que es va aprovar el març passat amb tres eixos bàsics: la formació bàsica del militant, la formació bíblico-teològica i la formació politicosocial. «Tu tens paraules de vida eterna», va ser el lema principal de la Jornada i del curs que comença.

Per donar les primeres orientacions, el director de Cristianisme i Justícia, Xavi Casanovas, va fer una ponència en què va analitzar la pèrdua de centralitat de la formació en la postmodernitat i la necessitat de recuperar-la. Casanovas va adoptar la idea de la «nova il·lustració radical» de la filòsofa Marina Garcés i la «capacitat d’atenció» de Simone Weil. El ponent va certificar que «la transmissió de la fe és central per als cristians. Ens sentim vulnerables davant les creences del món i sentim que no tenim eines per defensar-ho. Hem de saber donar raó de la nostra fe i per això ens calen eines formatives».

En el manifest que els companys de la diòcesi de Còrdova d’ACO han preparat per aquest curs —«Formació i Compromís per crear Esperança en el nostre món»— es constata que estem instal·lats «en la societat de la incertesa, la crisi permanent i la societat dual (...) en un context d'emergència climàtica» per concloure que «no és aquest el Regne de Déu amb el que somiem. Nosaltres volem ser portadores de Bona Nova. L'Evangeli, Jesús, ens interpel·la a no deixar-nos portar pel desànim ni la desesperança». I acaba: «Tenim entre mans una gran tasca, un treball de donació per complir la tasca que Déu ens encomana cada dia.»

L’Eucaristia va estar presidida pel bisbe auxiliar de l’Arquebisbat de Barcelona, Sergi Gordo, responsable a la Conferència Episcopal Tarraconense d’acompanyar els moviments de Pastoral Obrera. El bisbe Gordo a l’homilia va assenyalar que «l'Evangeli és perillós, la trobada amb Jesús no et deixa igual. No volem que el nostre camí vagi per camins d'espiritualitats etèries, sinó combinant fe i vida (...) La nostra vivència cristiana és la del samarità i la dels apòstols. I a això l'ACO ens hi ajuda». 

A la convocatòria van assistir-hi en diferents moments del dia unes 350 persones militants, amics i simpatitzants. A l’enllaç podeu consultar el Dossier de la Jornada que es va lliurar als participants. També es va poder seguir a través de xarxes socials amb l’etiqueta #JGACO2019.Altres articles


Subscriu-te al E-butlletí

Rebràs les noticies per correu electrònic!

INSCRIU-TE