[Helena Antó] El passat 2 de desembre vam celebrar la Jornada de Formació d’aquest curs sota el lema La dona a l’Església actual. Vam comptar amb les ponents Neus Forcano (actual directora de Justícia i Pau) i Carme Soto (“sierva” de San José i teòloga). Totes dues ens van acostar a una teologia feminista. Al voltant de 60 persones vam gaudir a Sant Pau del Camp de les seves interessantíssimes aportacions.
La Neus va començar partint del text de la resurrecció, on Maria Magdalena fa un gir, un xup (en hebreu) També ens diu que les dones i la seva saviesa sempre han estat presents al llarg de tota la història de les grans religions (i ens parla de casos concrets). Altra cosa és el poder, que sempre ha estat masculí. Ens recorda el proverbi Abans de jutjar una persona, camina tres llunes amb les seves sabates, cosa que no ha fet mai la jerarquia eclesiàstica amb les dones. Des dels moviments Alcem la Veu i Revuelta de Mujeres reivindiquen unes esglésies vives i lliures de violències i on la dona sigui escoltada. Així ho han transmès al Sínode de Bisbes.
La Carme ens invita a pensar què volem dir quan parlem de no ser invisibilitzades al si de l’Església, quin és el nostre malestar… Ens fa adonar que per les dones hi ha 6 sagraments, que ocupem un lloc marginal. Ens diu que les dones som residents estrangeres a l’Església. Ens diu que la Bíblia no és paraula de Déu, sinó que conté la paraula de Déu, que cal revisar alguns textos. Sobre què podríem fer als nostres moviments ens proposa: trencar amb estereotips i conductes paternalistes, proposar lideratges femenins i confiar en les dones de les nostres comunitats; i, sobretot, parlar-ne molt i amb calma.
De les dues aportacions es transmetia que les dones que estem dins l’Església i creiem que la nostra manera de ser-hi ha de canviar, també hi tenim molta responsabilitat. Així que... tenim feina!
Podeu consultar l’àudio de la xerrada a l’enllaç: https://go.ivoox.com/rf/120504777