Amb un llenguatge molt entenedor per a tots els públics, la jove sociòloga Patricia Castro va fer la ponència de la 71ena Jornada General de l’ACO amb el títol “On és la classe treballadora?”. Castro va dedicar la seva exposició a la situació i els reptes de la classe obrera avui, l’extensió de la desigualtat i les diferents cares de la precarietat, uns arguments que va sustentar amb diversos exemples i gràfiques.
Un concepte reiterat per la sociòloga ha estat el de “fer món, treballar el món”, en el sentit que, de manera organitzada i col·lectiva, un món injust pot transformar-se. Per contra, les dinàmiques del procés de neoliberalització han portat, segons la sociòloga, “a una falta d’identitat dels individus, a l’atomització que ens desvincula els uns dels altres i a una trencadissa del sistema social anterior”.
“El major tabú del capitalisme actual és la por a fracassar. Però fracassar vol dir no poder estructurar una vida personal coherent, no poder realitzar-nos com a persones, no tenir propòsit vital, no saber viure, només limitar-se a existir”, va aclarir la sociòloga. En la seva dissertació Castro va apuntar el fenomen de la gentrificació i la crisi de l’habitatge facilitat per un context en què “la bogeria del capital fa que les ciutats deixin de ser llocs per a viure i siguin només llocs per a invertir. El tipus de ciutat en què volem viure està lligat al tipus de persones que volem ser”. I també la feminització de la pobresa. Finalment, va donar algunes exemples per lluitar contra la individualització i recuperar el sentit de classe treballadora.
El text de la ponència es publicarà al Dossier de la propera revista Salillum n. 20 i ja es pot consultar al canal YouTube de l’ACO el vídeo que es va gravar. Pel que fa al ressò en premsa de la xerrada podeu consultar: