Please enable JS

Les pistes del papa Francesc en el diàleg amb treballadors i sindicats

Trobades a la factoria ILVA i amb la Confederació Italiana de Sindicats de Treballadors

juliol 14/Joan Andreu Parra/

«Treball i persona són dues paraules que poden i deuen anar juntes.» El papa Francesc al llarg del seu pontificat sovint ha parlat de treball i d’economia. Volem destacar dues trobades que s’han produït els darrers mesos, amb els treballadors de la factoria d’acer ILVA i amb la Confederació Italiana de Sindicats de Treballadors (CISL).

Entre altres coses, el Papa proposa la urgència de fer «un nou contracte social humà, un nou contracte social per al treball, que redueixi les hores de treball dels que estan en l'última temporada laboral per crear llocs de treball per als joves que tenen el dret i el deure de treballar.» Pur sentit comú.

També assenyala dos desafiaments per als sindicats: profecia i innovació. Pel que fa al primer: «En les nostres societats capitalistes avançades el sindicat corre el perill de perdre aquesta naturalesa profètica i de tornar-se massa semblant a les institucions i als poders que, en canvi, hauria de criticar. El sindicat, amb el passar del temps, ha acabat per assemblar-se massa a la política, o millor dit, als partits polítics, al seu llenguatge, al seu estil.» I, pel que fa a la innovació: «El sindicat no realitza la seva funció essencial d'innovació social si (...) només protegeix els drets de les persones que treballen o que ja estan retirades (...) La vostra vocació és també protegir els drets de qui encara no els té, els exclosos de la feina que també estan exclosos dels drets i de la democràcia.»

Us enllacem el discurs íntegre a la CISL i el de la factoria ILVA i les preguntes que va contestar.Altres articles